|
Screening for brystkreft har vært gjennomført i Norge i en relativt lang periode, og tilbys alle kvinner i alderen 50 til 69 år. Men betyr det at ordningen bør utvides eller videreføres i sin nåværende tilstand for all overskuelig fremtid? Ikke nødvendigvis.
…les videre ->
Det er en betydelig forskjell mellom evidensbasert medisin og andre former for medisin, kall det gjerne alternativ, holistisk eller komplementær medisin. Forskjellen ligger i praksis der vi forandrer våre behandlinger og sykdomsforståelse i samsvar med forskning. Dette er ikke bare noe som stammer fra den vitenskapelige tradisjonen, men som er pålagt helsepersonell av loven. Det kreves at vi er faglig oppdatert og handler deretter [1]. Det kan dessverre ikke sies om en rekke andre behandlingsmetoder.
…les videre ->
Nattarbeid er en nødvendig bestanddel i vårt moderne samfunn, men helsemessig er ikke det å jobbe om natten det lureste du gjør. Jobber du natt er det en del ting du bør være klar over, og i denne artikkelen får du presentert ti viktige punkter.
…les videre ->
Etter hvert som en studie blir større blir den også mer representativ for befolkningen, får høyere statistisk styrke og resultatene blir mer til å stole på. Men er det automatisk slik at en større studie alltid vil være bedre enn en mindre, og kan en studie til og med bli for stor?
…les videre ->
Brystkreft er en sykdom som skaper mye bekymring og det er den hyppigst forekommende kreftformen blant kvinner i dag. De fleste av oss kjenner, eller har hørt om, noen som er rammet av sykdommen. Men hva er egentlig brystkreft? Hvordan stilles diagnosen, hva er symptomene og hvordan behandles det? I denne artikkelen ønsker jeg å belyse litt av basiskunnskapen om brystkreft.
…les videre ->
Aspartam er et kunstig søtstoff som i stor grad brukes i blant annet kalorifrie drikkevarer. Søtstoffet har vært en del omdiskutert, spesielt i sosiale medier, og mange har hevdet at det kan være direkte skadelig. I tillegg er det mange som mener å oppleve negative bivirkninger når de inntar aspartam, et fenomen som har blitt omtalt som aspartamsensitivitet. For noen dager siden ble det publisert en studie som har undersøkt dette nærmere (1).
…les videre ->
Eikosanoider er signalmolekyler som produseres inni cellene ved oksidering av lange, flerumettede fettsyrer. De er blant de mest potente regulatoriske molekylene for cellulær funksjon vi kjenner, og syntetiseres av nesten alle cellene i kroppen. De virker hovedsakelig som lokale hormoner i mikromiljøet til cellene, og har ofte forskjellig effekt på ulike vev. I denne artikkelen, som er en del av metabolismeserien, får du en introduksjon i de biokjemiske prosessene disse molekylene er involvert i, og i de grå boksene finner du ernæringsmessige og praktiske bemerkninger.
…les videre ->
Er det viktig å spise mange små måltider for å holde vekta eller gå ned i vekt? Flere studier har vist en sammenheng mellom flere måltider og lavere vekt – en sammenheng som antas å skyldes blant annet et mer stabilt blodsukker, metthetsregulering, eller at det holder forbrenningen i gang. På den annen side har det nå blitt populært å følge ulike varianter av «periodisk faste» for å gå ned i vekt. At våre forfedre ofte kunne spise bare ett måltid om dagen, eller måtte gå flere dager i strekk uten mat, er et av argumentene til tilhengerne av dette måltidsmønsteret.
…les videre ->
For omtrent et år siden skrev jeg en sak om konfunderende faktorer. Dette er et svært viktig tema å være bevisst på innenfor epidemiologi, spesielt nå som de aller fleste har en mening og gjerne uttaler om forskning og helse. Derfor har jeg valgt å skrive en ny sak om dette.
…les videre ->
Dette er en oppfølging til Lungene del 1 i artikkelserien om Menneskets fysiologi. I denne artikkelen får du en introduksjon i hvordan oksygen (O2) og karbondioksid (CO2) transporteres i kroppen, samt hvordan ventilasjonen reguleres. I den første delen ble ventilasjon og gassutvekslingen beskrevet. I tillegg ble fysiske begreper som diffusjon, partialtrykk og oppløselighet forklart.
…les videre ->
|
|