Arkiv

Basistrening – bli trent for å trene

På 90-tallet kom begrepet basistrening til verden. Det er ikke snakk om en ny og spesiell treningsmetode, men begrepet setter fokus på en viktig del av treningen. Basistrening gir deg en bedre fysisk kapasitet til å utøve den idretten/treningen du driver med.

Hva er basistrening?

På folkemunne har betegnelsen basistrening blitt relatert til trening av dyptliggende stabiliseringsmuskulatur, hovedsakelig korsettmuskulaturen. Basistrening er mye mer enn dette. All trening som gjøres utenom den spesifikke idretten/treningen du ønsker å bli bedre på, kan kalles for basistrening. Det er en viktig del av treningen, og det er ikke uten grunn at ikke-spesifikk trening blir gjort i alle idretter og treningsmetoder. Basistrening kan defineres som generell og/eller spesifikk utvikling av utholdenhet, styrke, hurtighet, bevegelighet, spenst, koordinasjon og psykiske egenskaper som ligger til grunn for ferdighetsutviklingen i ulike idretter. Denne typen trening gjøres dermed for å skape et helhetlig treningsgrunnlag for å utøve en idrett. Et godt generelt treningsgrunnlag vil skape forutsetningene for et godt idrettslig nivå.

Vi kan også skille mellom generell og spesifikk basistrening. Den generelle delen tar sikte på å bedre de ulike faktorene som er sentral for en bedre ferdighetsutvikling i idretten. Den spesifikke basistreningen er ulike måter å imitere det man skal gjøre i idretten. Et eksempel på spesifikk basistrening er løpere som løper i vann. På denne måten får de trent på løpeteknikken på en annen måte enn deres egentlige treningsunderlag.

Hvorfor drive basistrening?

Mange spør seg selv hvorfor det er viktig å trene på øvelser som ikke har noe med den egentlige treningen de driver. Basistrening er jo så kjedelig. Som et svar på dette er det lurt å tenke på hva du trenger for å bli bedre i den idretten du driver (eller for å nå målene for treningen din).

For å ta et eksempel: Hva trengs for å kunne løfte et maksløft i knebøy? Svaret er ikke bare en sterk lår- og setemuskulatur. I bunnen må du ha en god teknikk (spesifikk trening), men du trenger også å trene bevegelighet for å kunne å utføre øvelsen med en trygg og god teknikk. Du må også trene hurtighet for å klare å aktivere flest mulig av de raskeste og sterkeste muskelfibrene, og du må ha en god koordineringsevne for å ta til deg den riktige teknikken. Det er også viktig å være sterk nok i andre muskelgrupper for at teknikken skal opprettholdes. For eksempel er kjernemuskulaturen i mage/rygg viktige for at ryggen skal holdes i god posisjon under hele løftet. Oppsummert ser vi at et maksløft i knebøy er avhengig av styrke i hele kroppen, bevegelighet og koordinasjon nok til å gjennomføre teknikken riktig og hurtighet.

Basistrening ligger til grunn for idrettslige prestasjoner

Oppsummering

For å skape et godt treningsgrunnlag er basistrening viktig. Det vil gi deg en allsidighet som virker skadeforebyggende, det kan hjelpe deg til å bedre prestasjonen i en idrett, og sist, men ikke minst gjøre at du tåler mer trening. Du blir med andre ord «trent for å trene». Ved å trene mye basistrening vil du tåle mer av den spesifikke treningen, og dette vil igjen kunne bedre prestasjonsevnen din. Vi vil komme tilbake til hvordan du kan trene basistrening i en senere artikkel.

Så mitt tips til deg er å fokusere mer på basistreningen for å prestere bedre i den spesifikke treningen.

 

6 kommentarer tilBasistrening – bli trent for å trene

 • Olav M. Gomo

  Jeg er ytterst skeptisk til det mange kaller «basistrening», min skepsis kommer i stor grad fra spørsmålet om hvor stor overføringsverdien er fra div. øvelser som gjennomføres under fanen «basistrening». F.eks å løpe i vann som du foreslår, hvor er overføringsverdien her, og er det dette man bør bruke sin tid på?

  All trening, for idrettsutøvere, bør i mine øyne skje med prestasjonsutvikling eller skadeforebygging som formål. Mye av det som blir gjort som «basistrening» er fancye øvelser som, viss man har et litt kritisk blikk, nok ikke har stor overføringsverdi til idretten man driver. Dette spesiellt når det kommer til koordinasjon/balanse etc, som er veldig bevegelsespesifikkt og i liten grad kan trenes uten for den bevegelsen man skal prestere i. Fair enough at man bør trene kondis og styrke, for å bygge grunnlag, men i mange idretter blir dette gjort helt feil i forhold til idretten. Og da ofte med begrunnelsen at det er «basistrening» man foretar seg. For at det skal ha noen overføringsverdi må likheten være stor, dette blir ofte glemt i «basistreningssammenheng» for heller å fokusere på som du skriver: » å bli trent for å trene». Vil man virkelig tåle mer spesifikk trening av å trene uspesifikkt enn man vil av å trene spesifikkt?

  Hva er argumentene for å bruke tid på «basistrening» i stede for mer idrettspesifikk trening?

  • Lysne Torbjørn

   Først og fremst vil jeg si at vi sannsynligvis er ganske så enig i hva som er viktig å trene. Det er nok bare litt måten jeg har skrevet på og hvordan du har tolket teksten som gjør at spørsmålene dukker opp.

   I mitt hode er omtrent all trening du gjør utenom de spesifikke bevegelsene i en idrett basistrening. Men, for å kunne bli bedre i enkelte idrettsspesifikke bevegelser er jeg av den oppfatning at man må kunne ha muligheten til å utføre denne bevegelsen på en god måte. Det er her enkelte ikke-spesifikke øvelser kanskje kommer inn i programmet (eks- bevegelsestrening som ikke nødvendigvis er veldig spesifikk for idrettsutøvelsen).

   «F.eks å løpe i vann som du foreslår, hvor er overføringsverdien her, og er det dette man bør bruke sin tid på?» Som du sier – «All trening, for idrettsutøvere, bør i mine øyne skje med prestasjonsutvikling eller skadeforebygging som formål» – bør treningen rettes mot prestasjonsutvikling eller skadeforebygging. I eksempelet om å løpe i vann er dette en velkjent metode for skadeforebyggende trening blant løpere. For å i det hele tatt klare å få til den mengden mange vil klare er løping i vann en fin metode å avlaste beina fra ellers hardt underlag. Utøvere får trent på løpebevegelsen, så dette vil jeg absolutt si er spesifikk basistrening for løpere.

   Som jeg sa deler vi mellom generell og spesifikk basistrening. Den generelle delen vil gjøre deg generelt sterkere og du kan tåle mer av det spesifikke. Kroppen vil bli «trent for å trene». Den spesifikke basistreningen (idrettspesifikk) bygger på det generelle og kapasiteten i din idrett vil bli bedre. Jeg tror vi på mange måter er enige, men jeg liker å kalle veldig mye av det du trener for basistrening fordi det skal bygge en basis for å kunne utøve idretten bedre 🙂

 • Sebastian

  Veldig bra artikkel Torbjørn!

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.