Arkiv

Belastningsskader: Jumper’s knee

Jumper’s knee – eller hopperkne – er en skade som er svært vanlig i idrett som inkluderer mye hopping og støt. Utøvere innefor volleyball, basketball, fotball og hoppøvelser i friidrett er spesielt i faresonen for å utvikle jumper’s knee i løpet av karrieren. For eksempel i volleyball er forekomsten av jumper’s knee opptil 40 %. I denne artikkelen ser jeg litt på hva jumpers knee er for noe, og hvordan det behandles.

volleyball

Jumper’s knee skyldes en overbelastning av senen til den store knestrekkermuskelen på fremsidenav låret (musculus quadriceps femoris). Denne muskelen er festet til kneskålen (patella) gjennom en sterk sene som fortsetter fra nedre del av kneskålen til et ben høyt på fremsiden av leggbenet. Kneskålen kan med andre ord sees på som en del av senen til quadricepsmuskulaturen.

På fagspråket kalles jumper’s knee for patellar tendinopati ettersom det er en overbelastning i senen til quadriceps. Gjentatte hopp med høy belastning kan til slutt gå ut over senens tåleevne. Både under hopp og i landinger med bøyde knær blir knestrekkersenen utsatt for belastninger som kan tilsvare flere ganger din egen kroppsvekt. Hvis belastningen overstiger senens tåleevne vil kroppen svare med å gi beskjed om at noe er galt, og det utvikles en betennelse/inflammasjon i senen. Betennelse kan betegnes som kroppens forsvarsreaksjon mot skade i vev eller organer. Kort fortalt sørger den for at blodtilførselen til det skadede stedet øker, en hevelse oppstår som følge av at det siver blodplasma ut i vevet, og du får smerter på grunn av hevelsen.

Les også: Runners knee

Symptomer

Som oftest beskriver personen smertedebut etter en bestemt aktivitet, mens andre kan kjenne at smerten har kommet gradvis og at den har utviklet seg over tid. Likheten er at smertene er aktivitetsavhengige, og vanlig hverdagsaktivitet går som regel uten store smerter. I de fleste tilfellene er smertene lokalisert ved quadricepssenens utspring fra nedre del av kneskålen og nedover mot leggbeinet, men et fåtall kan også kjenne smerter langs senens feste på øvre del av kneskålen. Smertedebut er som regel i et lite, avgrenset område, men tiltar mer og mer desto lengre man går uten å gjøre noen tiltak for å stoppe utviklingen.

Ut fra symptomer kan vi dele jumper’s knee inn i fire stadier:

 1. Smerte etter trening, ingen funksjonsnedsettelse
 2. Smerte under og etter aktivitet, kan fungere på samme nivå som tidligere
 3. Forlenget smerte under og etter aktivitet – Vansker med å prestere i idretten
 4. Total avrivning av senen – kirurgisk behandling nødvendig.

Behandling og forebygging

Hovedmålet med behandlingen av jumper’s knee er som ved alle andre belastningsskader; å komme tilbake til ønsket aktivitetsnivå raskest mulig. Det er lett for å komme inn i et mønster der du både kompenserer med andre muskelgrupper og endrer bevegelsesmønster for å unngå smertene som har oppstått. Den typiske belastningsskaden endrer både bevegelsesutslaget, teknikken og koordinasjonen til utøveren. Dette er viktig å prøve å unngå for å ikke utvikle nye skader.

Ved jumper’s knee består behandlingen i akuttfasen å dempe betennelsen, samt redusere smerter. Hvile, lette uttøyninger og nedkjølinger er det viktig å komme i gang med raskt om du ønsker å kommer fortest mulig tilbake til fullt aktivitetsnivå. I noen tilfeller kan betennelsesdempende medikamenter være nødvendig for å redusere smertene i en akuttfase (ca. én uke).

Når tiden er inne begynner en lengre rehabiliteringsfase der målet er å gjenvinne tapt funksjon. Her gjelder det å ta tiden til hjelp og ikke overstige vevets tåleevne for å unngå tilbakefall. Betennelsen er betydelig redusert og hevelsen er på vei ned. Dette medfører også at smerter under aktivitet vil være noe minsket, men en må regne med å kjenne litt smerter i området også under opptreningen. Det er hovedsakelig to ting jeg vil be deg gjøre i en rehabiliteringsfase av skaden; Eksentrisk styrketrening og uttøying på fremside/bakside lår.

Eksentrisk styrketrening

Driver du med noe som inkluderer mye hopping, blir du utsatt for ekstreme eksentriske krefter hver gang du hopper, både i begynnelsen av satsfasen og ved landing. Ved jumper’s knee har senen til mm. Quadriceps fått en overbelastning på grunn av at den ikke har tålt disse eksentriske kreftene. Å bli sterk i eksentrisk arbeid er dermed en forutsetning for å tåle all hoppingen.

Eksentrisk styrketrening er trening der muskelen forlenges mens den utvikler kraft. Ved jumper’s knee betyr dette at mm. Quadriceps må utsettes for arbeid mens den forlenges, altså når kneet bøyes. Eksentrisk trening er anbefalt å gjennomføres rolig og kontrollert for best mulig effekt. Man kan for eksempel stå på ett bein og sakte gjøre en knebøy. På veien opp, i den konsentriske fasen av knebøyen, hjelper du til med det andre beinet. Her er en video av øvelsen:

Et annet alternativ er å gjøre det samme i et benpressapparat. Skyv opp med begge bein og hold igjen med affisert bein på veien ned. Fordelen med å gjøre det i et apparat er at du lettere kan justere den ytre motstanden i den eksentriske fasen. I starten legges det vekt på å gjøre mange repetisjoner (20-30) med en motstand som gjør at øvelsen kan gjennomføres innenfor smertegrensen. Tre serier minimum 4 ganger i uken anbefales for å komme raskere tilbake til vanlig trening, men øvelsen kan gjerne gjøres daglig. Når du kjenner at kneet tåler mer kan du øke belastningen og redusere antall repetisjoner. Det er viktig å ikke overstige vevets tåleevne (les smerter) under opptreningen, det kan medføre en forverring av skaden og avbrekket fra din normale treningshverdag vil øke.

Uttøying

Tøying av mm. Quadriceps er også en viktig del av behandlingen av jumper’s knee. Dette bør gjøres for å få en smidigere og lengre muskulatur på fremsiden av låret. Fordelene med det er at bevegelsesforholdene bedres og faren for å pådra seg tilbakefall og/eller andre skader kan reduseres. Tøy gjerne på annen lår- og leggmuskulatur også.

Utenom den eksentriske styrketreningen og tøyingene er det å anbefale å holde seg unna annen aktivitet som fremprovoserer smerter.

jumpers_knee

Prognoser

De aller fleste innenfor stadiene 1-3 opplever å bli bra etter et lengre opptreningsprogram med eksentrisk styrketrening og uttøyinger. Et slikt treningsprogram bør vare i 2-3mnd, men dette er svært individuelt med tanke på hvilket stadie en er på når behandlingen tiltar. Jeg vil uansett anbefale å ta tiden til hjelp og når det gjelder belastningsskader som jumper’s knee.

Dersom senen er helt avrevet (stadie 4) kreves kirurgisk behandling. Det kan også bli aktuelt dersom konservativ behandling ikke fungerer hos noen som ikke har avrevet sene.

Legg gjerne igjen spørsmål i kommentarfeltet hvis du lurer på noe angående jumper’s knee!

6 kommentarer tilBelastningsskader: Jumper’s knee

 • Emil

  Ser du anbefaler kryoterapi til å dempe betennelsen. Jeg er selv ikke noen fagperson, men har merket meg at eksempelvis Kelly Starrett (ja, jeg er fanboy) har gått vekk fra dette, og lurer på hva din mening er rundt kompresjon versus kryoterapi?

  Relevant lenke: http://www.mobilitywod.com/2012/08/people-weve-got-to-stop-icing-we-were-wrong-sooo-wrong.html

  • Torbjørn Lysne

   Hei! Det stemmer at jeg vil anbefale å ise ned i akuttfasen av en skade som denne. For det første vil lokal ising gjøre at blodårene i området trekker seg sammen, noe som medfører redusert blødning. For det andre er dette snakk om skade på en sene og ikke på muskulatur, noe som gjør kompresjon vanskelig. Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale å ise ned i lang tid etter skaden har oppstått, men så lenge det er hevelse tror jeg det er lurt å hjelpe til å redusere denne med is. Kryoterapi virker også smertedempende og inntaket av betennelsesdempende medikamenter kan kanskje reduseres eller unngås.

   Når det gjelder muskulære skader hvor det oppstår blødning (f.eks. muskelstrekker) er min mening at kompresjon er det aller viktigste i den akutte fasen. Dette fordi kompresjon er mer effektivt enn is for å dempe blødningen og dermed hevelsen. Selv bruker jeg is også ved slike tilfeller, men det er som sagt ikke førsteprioritet. Jeg har ikke gjort meg noen meninger om kyroterapi bør frarådes ved enkelte tilfeller, men jeg synes det er interessant å høre hva andre tenker og sier om ulike behandlingsalternativer ved skader 🙂

 • monika

  Hei, hva tenker du om å trene ishockey mens man har jumpers knee? Laget mitt er i serie å våre første kamper er i oktober, og jeg må nestn spille de kampene. Jeg trur jeg er på stadie 2 å vet ikke helt hvordan jeg skal få det beste ut av situasjonen

 • Eirik

  Hei, jeg har hatt smerter i kneet i over et år nå, da jeg først gikk til legene sa de at det var jumpers knee og henviste til en eller annen side hvor jeg kunne lese om behandlig. Problemet er at jeg egentlig ikke har gjort noe behandling. Jeg prøver å skåne kneet, men til tider gjør det vondt når jeg går, sårlig nå når det er kaldt. I tillegg kan jeg ikke sitte med beinet under meg for da kjenner jeg det også. Spørsmålet mitt er om jeg har gått for lenge uten å gjøre noe med det og derfor burde søke lege igjen, eller om det er null stress å begynne å tøye og trene?

 • Eirik

  Burde vel legge til at det nå gjør vondt når jeg trykker på senen (den under kneskåla)

 • Har en dyp personlig krise her;
  Fikk i dag beskjed om at jeg har jumpers knee og utfra det jeg kan lese her så har jeg stadie 1; smerter etter trening. Jeg er nyfrelst terrengløper og har mot all fornuft meldt meg på et lite skyrace i starten av august & løpeferie 1 uke i slutten av august og trener litt mot dette. Det betyr at jeg fire ganger i uka i hele juni og juli vil løpe i fjellet og terrenget (kan godt kutte ut all asfaltløping). Hvis jeg samtidig legger meg i god eksentrisk trening & ising etter løping & et par ganger til hver dag -kan jeg opprettholde løpsmengde uten at jeg forrverrer tilstanden? Ev. når bør jeg gi meg før det er for alvorlig skade? Jeg har ikke mange år igjen før knær og rygg vil gi seg, så dette er ganske viktig for meg å gjennomføre.

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.