Noen pasienter har problemer med å få i seg tilstrekkelig energi ved å følge standard nøkkelrådskost. Disse kan i første omgang forsøke energi- og næringstett kost, men av og til er ikke dette heller tilstrekkelig. En utfordring kan være å få i seg store nok mengder mat til å dekke energibehovene, og da er neste alternativ ekstra energitett kost, som inneholder 40-50 % av energien/kaloriene fra fett og 20 % fra proteiner. Fordelingen er altså ulik standardkosten, og dette gjør porsjonene er mindre. Det er også lagt opp til flere mellommåltider. Kosten skal i utgangspunktet kun brukes i en kort periode.
Ekstra energi- og næringstett kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.
Målgruppe
Underernærte og/eller småspiste personer som er utsatt for underernæring kan ha nytte av energitett kost, samt pasienter som trenger å gå opp i vekt før en behandling eller operasjon. Å forebygge underernæring når matinntaket forventes å være lite eller behovet er ekstra stort, er viktig for rekonvalesens og best mulig utbytte av eventuell behandling.
Matvarevalg
Kostholdet bør bestå av 40-50 % fett og det er ikke nøye hvilken type fett man velger, da det ikke er en langvarig diett. Fett er essensielt i en slik kost, da det gir mye kalorier på lite volum. Proteiner bør utgjøre 20 % av totalt energiinnhold, da får man dekket det økte behovet i underernæringstilstand og hindre ytterligere tap av muskelmasse. Det bør brukes fullverdige proteinkilder som kjøtt, fisk, egg, fjørkre og meieriprodukter. Karbohydrater vil da utgjøre omtrent 30-40 % av energien, og det er disse som må vike for fett for å kunne minske volumet. Det er spesielt frukt, grønnsaker, poteter, brød og kornvarer som må vike, derfor er ofte et vitamineraltilskudd nødvendig. Væske bør tilbys utenom måltider for å unngå at den fyller opp magen unødig når man skal spise. Næringsdrikker som inneholder en del energi kan være til stor hjelp hvis det er lettere å drikke enn spise. Jo mer småspist en person er, jo flere mellommåltider kan tilbys.
Utfordringer
Hva er så utfordringene med en ekstra energitett kost? Det er utfordrende i seg selv å skulle få nok energi og proteiner på så liten mengde som mulig. Det er ikke bare å pøse på med fett, da proteinene er essensielle. Denne kombinasjonen kan være vanskelig å få til, og det er desto viktigere med mange små måltider. Dette kan i tillegg stimulere appetitten. Det anbefales multivitamin- og mineraltilskudd daglig, da man kan få i seg for lite via frukt, grønt og kornvarer.
Praktiske råd for ekstra energitett kosthold
- Bruk mye smør og dobbelt lag med pålegg
- Velg mellomgrovt brød – tynne skiver
- Grøt og supper kokes på helmelk eller fløte
- Meieriprodukter med høyt fettinnhold – aldri lettprodukter
- Potet, pasta og ris kan fylle ¼ av tallerkenen, ikke mer
- Samme med grønnsaker
- Kjøtt og fisk kan fylle ½ av tallerkenen
- Bruk rikelig smør, olje og sauser
- Frukt og bær kun i små mengder
- Ekstra sukker, honning eller sirup gir økt energiinnhold
- Drikk mest mellom måltidene – gjerne energiholdig drikke
- Spis dessert hver dag
- Mange små mellommåltider kan være avgjørende for å tilfredsstille energi- og proteinbehov
Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner
Hei dere! Supert med slike artikler! Jobber selv med eldre (som er friske), men opplever at mange sliter med lite matlyst og får ikke i seg nok næring. De sier ofte at de vet hva de burde spise, at de «kan alt». Men jeg opplever at de ikke vet helt hvorfor? mange sier dessverre at om de får mangler, kan de bare ta tilskudd. Mange er blitt likegyldige og orker ikke gjøre en innsats. Har dere forslag til argumenter som kan fungerer motiverende ? som f.eks hvordan det kan påvirke hjernens funksjon, psyken, energinivået, humøret osv. Alle tips eller fakta som kan motivere mer enn «fordi kroppen trenger næring og du kan bli underernært» tas imot med takk 🙂 kanskje de blir mer motivert om de hadde visst noe om mat og hukommelsen f.eks?