Arkiv

Fosfatredusert kost

Maten vi spiser inneholder makronæringsstoffene karbohydrat, protein og fett, men også viktige mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Mineraler er grunnstoffer som kroppen trenger mye av daglig (over 100mg), og fosfor er et slikt mineral. Likevel er det noen som har behov for å begrense inntaket grunnet problemer med å regulere nivåene, og disse trenger fosfatredusert kost.

Fosfatredusert kost

Bilde: Colourbox

Fosfatredusert kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.

Fosfor er et essensielt element for hver eneste celle i kroppen vår, og er det mineralet vi har nest mest av i kroppen; 25 % av den totale mineralmengden i kroppen. Det er spesielt viktig for beinmineraliseringen da det utgjør en stor andel av skjelett og tenner, og 80 % av fosforet er altså bundet til kalsium i bein. Andre viktige områder er i plasmamebraner i form av fosfolipider samt energiproduksjon og – lagring. 

Fosfor finnes i ulike former, og i matvarer er det i form av uorganisk fosfat, derav fosfatredusert kost.

Målgruppe

Så hvem trenger et kosthold med begrensede mengder fosfat? Dette gjelder personer med forhøyede fosfatverdier i blodet (hyperfosfatemi), særlig pasienter med kronisk nyresykdom, som går i dialyse. Dialyse er en prosess hvor blodet blir renset i en maskin, som da gjør den jobben nyrene ikke er i stand til; å skille ut giftige stoffer som hoper seg opp. Målet med denne kosten er å normalisere fosfatverdiene.

Derimot er et fosfatredusert kosthold sjelden tilstrekkelig for å normalisere fosfatkonsentrasjonen i blodet under dialyse. For å få bukt med dette er det ofte nødvendig med medikamenter i form av fosfatbindere sammen med måltider, og disse foreskrives av en lege.

Matvarevalg

Matvarer med høyt innhold av fosfat er melk og meieriprodukter, egg (hovedsakelig eggeplommen) samt fjærkre, kjøtt, fisk, sjømat, innmat, nøtter og frø. Enkelte matvarer må begrenses og noen utelates fullstendig. Derimot er mange av disse matvarene veldig vanlige i et vestlig kosthold, og man skal være forsiktig med å eliminere eller begrense for mye hvis de er viktige proteinkilder i kosten. Mat som bør utelates helt er skalldyr, lever og innmat. Prosesserte kjøtt- og osteprodukter inneholder mer fosfat enn mer naturlige produkter.

Utfordringer

Et åpenbart problem er å begrense fosfatinntaket ved samtidig høyt proteinbehov. Et viktig poeng er at fosfatreduksjonen ikke skal gå på bekostning av anbefalt proteininntak. Matvarene som må begrenses er i tillegg ofte rike på andre viktige næringsstoffer enn protein, spesielt gjelder det for melkeprodukter og kalsium. For å dekke kalsiumbehovet bør man ta tilskudd, eventuelt bruk av kalsiumholdige fosfatbindere. For optimal absorpsjon og nyttiggjørelse av kalsium bør også inntaket av vitamin D sikres.

Råd for fosfatrestriksjon

  • Inntil 1 lite glass melk eller 1 liten yoghurt daglig anbefales
  • Inntil 1 osteskive daglig
    • Faste oster eller kremost anbefales
    • Unngå smelteost, tubeost, og magre oster
  • Inntil 2 egg i uken
  • Unngå alle typer nøtter
  • Unngå lever og innmat
    • Litt leverpostei innimellom er greit
  • Unngå skalldyr og fisk med mye ben
  • Spesielt sardiner, sild og ansjos

Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.

6 kommentarer tilFosfatredusert kost

  • Unni Markant

    Dette er vel og bra, men jeg etterlyser en liste med mat jeg kan spise, som er fosfatfattig. Alle skriver om hva du ikke skal spise. Kan noen fortelle hva vi kan spise? Ønsker meg en lang liste.

  • Jannicke

    Enig med forrige kommentar. Faren min har fått konstatert alvorlig redusert nyrefunksjon (stadium 4), og jeg prøver å finne ut hva han kan spise. Han skal redusere både kalium og fosfor, har jeg skjønt. I tillegg bruker han marevan, og skal derfor unngå grønne grønnsaker (vitamin K). Lista over hva han kan spise begynner å bli veldig kort, og kostholdsrådene jeg leser er til dels svær motstridende. Skulle ønske norske helsemyndigheter kunne være til hjelp, men det ser ikke ut som det finnes noe «offisiell» liste med kostholdsråd som er så spesifikke at folk flest vil føle seg trygge på hva som er bra å spise og ikke.

  • Helle

    Det er fosfat i ALT. Bruk matvaretabellen, der ser du på fosfor. Sønn på 21 kom akutt inn med kronisk nyresvikt stadium 5 (+) og rett på hemodialyse. Tar nå peritoneal dialyse og da trenger man ikke ta så hensyn til kalium, og det letter endel ift. kosten. Både nefrolog og ernæringsfysiolog bruker denne «ligg unna verstingene» så skal det liksom være godt nok ift inntak, samt at man tar fosfatbinder. Det er nesten en utdanning i seg selv dette med nyrekost. Og det ene slår det andre ihjel. Det som er proteinrikt er gjerne også fullt av fosfater. Tror man bare må bruke tid og ikke bli ekspert med en gang, det er energitappende.

  • GEBEYEHU LEGESSE

    KAN NOEN HJELPE MEG MED EN LIST MAT JEG KAN SPISE,SOM ER FOSFATFATTIG.
    MED VENNLIG HILSEN.

  • Jean

    Jeg har hyperfosfatemi, lite c vitamin, mye b12 og langvarig proteinunderskudd. Noen som vet hva jeg kan gjøre? Har sondemat som hjelp siden jeg ikke kan spise nok. Burde jeg kanskje bytte sondemat til en med mer protein?

  • Georg

    Matvaretabllen var intresant. Finner f.eks. RugKnekkebrød som var med lavest innhold. Det blir jo penkt ut som fyfy andre steder.

    Takk for Matvaretabellen. For holder meg til den.

    Nyrestadium 4 🙁

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.