A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Natriumredusert kost

Maten vi spiser inneholder makronæringsstoffene karbohydrat, protein og fett, men også viktige mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Natrium er et livsviktig mineral som, sammen med kalium, regulerer væskebalansen i kroppen. Kaliumioner er dominerende inne i cellene, mens natriumionene hovedsakelig befinner seg ekstracellulært. Mangel på natrium er heller sjelden nå til dags, og myndighetene anbefaler å kutte ned på bruken av salt. Noen har ekstra problemer med å regulere saltbalansen, og kan ha behov for kosttiltak som hjelper til med dette.

Salt

Bilde: Colourbox

Natriumredusert kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.

Målgruppe

Så hvem trenger et kosthold med begrensede mengder natrium? Kosten er hensiktsmessig for personer med hjertesvikt, ødemer (væskeopphopning) og kronisk nyresykdom. Personer med nyresykdom har ikke evne til å skille ut overflødig natrium – dette fører til at væske holdes tilbake, urinproduksjonen blir nedsatt og blodtrykket stiger.

Matvarevalg

Matvarer med høyt innhold av natrium er først og fremst salt, NaCl. Kosten innebærer å unngå salting av mat ved bordet, begrense i matlaging og utelate salte matvarer, saltet/røkt kjøtt og fisk, salte krydderblandinger, samt hel/halvfabrikata som ofte inneholder mye salt. Dette inkluderer hermetikk, ferdigmiddager, supper, sauser, buljonger og noen desserter. I stedet for salt kan man bruke pepper, sitron, eddik, balsamico, løk, hvitløk, friske urter eller urtekrydder. Salterstatninger inneholder mye kalium og anbefales ikke til personer med kronisk nyresykdom. Natrium inngår i natriumklorid, NaCl, sodium, MSG (monosodiumglutamat), koksalt, havsalt, urtesalt m. f.

Utfordringer

Hva er så utfordringene med et natriumredusert kosthold? Mange som går på natriumredusert kost har liten matlyst, og lite salt i maten hjelper ikke på. Man må bruke gode råvarer, fremheve smaken i maten på andre måter og bruke andre tilsetninger. Hvor utfordrende kosten er, avhenger også av hvor mye salt mat man er vant til å spise – etter noen dager til uker på natriumredusert kost vil smaksløkene tilvennes.

Råd for saltrestriksjon

  • Salt ikke ved bordet
  • Unngå spekemat, røkt kjøtt og fisk
  • Obs på buljong, pulversupper/sauser, samt sylteagurker, pickles osv
  • Kutt ned salt snacks som potetgull, saltet popcorn osv
  • Les varedeklarasjoner og velg produkter med salt lengre bak i ingredienslista

1 gram salt (NaCl) tilsvarer 0,4 gram natrium à det er 1 gram natrium i 2,5 gram salt. Myndighetene sine råd om å begrense saltinntaket til 5g/dag tilsvarer altså 2g natrium.

Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.