Maten vi spiser inneholder makronæringsstoffene karbohydrat, protein og fett, men også viktige mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Natrium er et livsviktig mineral som, sammen med kalium, regulerer væskebalansen i kroppen. Kaliumioner er dominerende inne i cellene, mens natriumionene hovedsakelig befinner seg ekstracellulært. Mangel på natrium er heller sjelden nå til dags, og myndighetene anbefaler å kutte ned på bruken av salt. Noen har ekstra problemer med å regulere saltbalansen, og kan ha behov for kosttiltak som hjelper til med dette.
Natriumredusert kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.
Målgruppe
Så hvem trenger et kosthold med begrensede mengder natrium? Kosten er hensiktsmessig for personer med hjertesvikt, ødemer (væskeopphopning) og kronisk nyresykdom. Personer med nyresykdom har ikke evne til å skille ut overflødig natrium – dette fører til at væske holdes tilbake, urinproduksjonen blir nedsatt og blodtrykket stiger.
Matvarevalg
Matvarer med høyt innhold av natrium er først og fremst salt, NaCl. Kosten innebærer å unngå salting av mat ved bordet, begrense i matlaging og utelate salte matvarer, saltet/røkt kjøtt og fisk, salte krydderblandinger, samt hel/halvfabrikata som ofte inneholder mye salt. Dette inkluderer hermetikk, ferdigmiddager, supper, sauser, buljonger og noen desserter. I stedet for salt kan man bruke pepper, sitron, eddik, balsamico, løk, hvitløk, friske urter eller urtekrydder. Salterstatninger inneholder mye kalium og anbefales ikke til personer med kronisk nyresykdom. Natrium inngår i natriumklorid, NaCl, sodium, MSG (monosodiumglutamat), koksalt, havsalt, urtesalt m. f.
Utfordringer
Hva er så utfordringene med et natriumredusert kosthold? Mange som går på natriumredusert kost har liten matlyst, og lite salt i maten hjelper ikke på. Man må bruke gode råvarer, fremheve smaken i maten på andre måter og bruke andre tilsetninger. Hvor utfordrende kosten er, avhenger også av hvor mye salt mat man er vant til å spise – etter noen dager til uker på natriumredusert kost vil smaksløkene tilvennes.
Råd for saltrestriksjon
- Salt ikke ved bordet
- Unngå spekemat, røkt kjøtt og fisk
- Obs på buljong, pulversupper/sauser, samt sylteagurker, pickles osv
- Kutt ned salt snacks som potetgull, saltet popcorn osv
- Les varedeklarasjoner og velg produkter med salt lengre bak i ingredienslista
1 gram salt (NaCl) tilsvarer 0,4 gram natrium à det er 1 gram natrium i 2,5 gram salt. Myndighetene sine råd om å begrense saltinntaket til 5g/dag tilsvarer altså 2g natrium.
Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.
Legg igjen en kommentar