A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Proteinrik kost

Nyrepasienter i dialyse, både i hemodialyse og peritonealdialyse, taper mye protein og væske under prosessen med å rense blodet for avfallsstoffer. Proteinrik kost ved nyresykdom kalles ofte dialysekost, og i denne artikkelen får du et innblikk i hvordan dette kostholdet ser ut.

Proteinrik kost

Bilde: Colourbox

Proteinrik kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.

Målgruppe

Pasienter med nyresykdom som gjennomgår hemodialyse eller peritonealdialyse. Målet er å sikre tilstrekkelig mengder proteiner, energi og vannløselige vitaminer, samt å erstatte tapet som går ut i dialysevæsken.

Matvarevalg

Proteininntaket bør være opp mot 1,4g/kg/dag ved hemodialyse og 1,5g/kg/dag ved peritonealdialyse, og proteinene som inntas skal helst være av høy biologisk kvalitet. Dette finner man i egg, fisk, kjøtt, fjærkre og meieriprodukter. Proteinmengden fordeles utover dagens måltider.

Til sammenligning er et normalt proteinbehov omlag 1g/kg kroppsvekt, så disse pasientene har på grunn av økte tap altså høyere behov.

Utfordringer

Hva er så utfordringene med dialysekost? Det er viktig å huske på at en pasient kan få i seg betydelige mengder glukose, og dermed ekstra energi, fra dialysevæsken. Dette må derfor tas med i energiberegningen. Behovet for dialysat med høy glukosekonsentrasjon kan reduseres, hvis man begrenser pasientens salt- og væskeinntak. Ofte må pasienter med nyresykdom også begrense inntaket av fosfat, som ofte finnes i proteinrike matvarer. Denne kombinasjonen kan gjøre det svært utfordrende å få i seg tilstrekkelig med protein og andre næringsstoffer. Nedsatt appetitt, kvalme og mangelfullt næringsinntak kan være utfordringer for en nyresyk pasient under dialysebehandling.

Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.