Arkiv

Nytt år, nye muligheter, spørrerunde 1!

Da var 2012 i gang, og folkestrømmen til treningssenteret og grønnsaksdisken er like om hjørnet! I den sammenhengen sitter mange med spørsmål de gjerne skulle hatt svar på, og derfor tenkte jeg at det var på sin plass å sette i gang årets første spørrerunde. Har du noen spørsmål, er det bare å fyre løs i kommentarfeltet, så svarer vi fortløpende av beste evne!

Vi har alle ulikt utgangspunkt, så ikke vær redd for å stille «dumme spørsmål», alle spørsmål vil bli tatt seriøst!

Så, hva lurer du på?

5 kommentarer tilNytt år, nye muligheter, spørrerunde 1!

 • Nina

  Hva er best å spise når man skal bygge muskler gjennom aktiviteter som klatring og kampsport?
  Hvor mye karbo bør man spise? Og hvis man spiser for mye karber vil det være en negativ faktor på muskeloppbygningen?

  • Vegard

   For å bygge muskler er det først og fremst viktig at du spiser nok. Deretter må du sørge for å få i deg nok protein, av god kvalitet.

   Jeg liker ikke å gi nøyaktige anbefalinger på mengde næringsstoffer, da dette tar fokuset vekk fra det jeg virkelig syns bør prioriteres, nemlig matkvaliteten. Om du får i deg matvarer av god kvalitet, dvs minst mulig bearbeidet, så er du på trygg grunn!

   Om du havner et sted mellom 50-150g karbohydrater om dagen, er det et fornuftig sted å begynne. Mer på treningsdager og mindre på fridager. Spesielt rett etter trening vil insulinsensitiviteten være på sitt høyeste, så det kan være lurt å hoveddelen av karbohydratinntaket her.

   Hvis du velger lite bearbeidet mat, altså kutter ut ferdigprodukter som brød, pasta og ferdigmat, vil du ha store problemer med å komme opp i store mengder karbohydrater. Hovedproblemet med mye karbohydrater sånn jeg ser det, er at de ofte kommer fra denne typen mat som bidrar med mye energi og lite næring.
   Et overdrevet stort karbohydratinntak kan bli et problem dersom insulinproduksjonen begynner å gå ut over de andre anabole hormonene som veksthormon. Nå vil en aktiv person tåle mer karbohydrater enn en inaktiv person vil gjøre, så du er nok ikke i noen faresone her!

   Retningslinjene i artikkelen «innføring i lavkarbo og tilpasning til din livsstil» kan kanskje være et fint utgangspunkt?

 • Nina

  Tusen takk:)
  Bra svar. Selv spiser jeg kun «naturlig» mat av god kvalitet og synest det funker kjempebra med min trening. Spørsmålet var egentlig tiltenkt noen andre siden hadde en liten diskusjon pågående nettopp om hva som er mest gunstig å spise om man vil bygge muskler… Er jo flere ulike meninger. Jeg er selvfølgelig enig i hva du sier, men alle er ikke det;)
  Så ville bare se hva du svarte og dele det.

  Synest dere gjør en super jobb med denne bloggen. Stå på!!

  Hilsen fra Nord

 • Mari

  Hei! Ser jo at det skrives mye med et veldig positivt lav-karbosyn her, er det mulig å skrive om andre dietter som kan funke og? Viser seg jo at trening og kosthold som er variert med både fett, karbo og proteiner også fungerer.

  • Vegard

   Absolutt, og det kommer! Jeg føler egentlig ikke at jeg er så veldig vridd i en retning, og har blant annet skrevet at dersom folk faktisk fulgte de offentlige anbefalingene så ville det gitt et løft for folkehelsen.

   Men, når det er sagt, så er jeg overbevist om at en generell reduksjon i karbohydratinntaket er nødvendig for å snu bølgen med overvekt/fedme og livsstilssykdommer. Ikke fordi karbohydrater i seg selv er farlig, men fordi vi i mine øyne har et for høyt forbruk av næringsfattige karbohydratkilder basert på sukker og fint mel.
   Som jeg har skrevet i en del artikler, så anbefaler jeg heller ikke å tenke så mye på fordelingen av næringsstoffene, men heller tenke på kvaliteten på maten vi spiser.

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.