Arkiv

Sunt eller usunt – betydningen av kontekst

Kan den entrecoten du spiste til middag regnes som sunn eller usunn? Og hva med potetene du spiste ved siden av? Av og til kan det virke som om en matvare kan klassifiseres som enten sunn eller usunn, men er det egentlig så enkelt? Hva avgjør om en matvare er sunn eller ikke, og kan den være begge deler?

Sunnhet og helse

Det er mange betydninger av begrepene sunnhet og helse, og du vil få ulike svar alt etter hvem du spør. Det kan være snakk om konkrete ting som fravær av sykdom, eller mer komplekse forhold som psykisk velvære og trivsel. Alle de ulike aspektene gjelder også når det er snakk om kosthold, noe som kan være med å komplisere synet på om en matvare er sunn eller usunn. Et kosthold som er sunt for deg trenger ikke nødvendigvis å være like sunt for en annen. Alle har ulike behov, så å kategorisk definere en bestemt matvare som sunn eller usunn blir rett og slett en grov overforenkling.

Betydningen av kontekst

Det er selvfølgelig mulig å lage generelle retningslinjer for hva som er sunn og usunn mat, men overgangen vil være langt mer glidende enn som så. Problemet med å sette for klare grenser her er at det ikke tas hensyn til individuelle forskjeller i både kosthold og livsstil. For å kunne si noe om en matvare er sunn eller usunn for akkurat deg, må vi se på kostholdet og livsstilen din som en helhet.

Viktige spørsmål å stille seg kan være:

 • Hva ønsker du å oppnå?
 • Hvor mye er du i fysisk aktivitet, og hvordan er intensiteten?
 • Hva har du spist/skal du spise resten av dagen?
 • Er dette unntaket eller regelen?

Alle disse tingene spiller inn når du skal avgjøre om noe vil være greit å spise eller om det vil være mer hensiktsmessig å la være. Hvis du har spesifikke målsetninger som f.eks. å gå ned i vekt, setter det begrensninger for hva som er lurt å spise, men først og fremst vil det være mengdene som påvirkes. Er du mye i fysisk aktivitet vil du slippe unna med større frihet i kostholdet enn dersom du sitter i ro hele dagen. Et kakestykke eller to som et daglig innslag i kostholdet vil være en dårlig idé for den gjennomsnittlige sofapoteten, mens en deltaker i Tour de France gjerne er helt avhengig av å ty til slike løsninger for å dekke det enorme energibehovet sitt.

Alle er enige om at grønnsaker er sunt

Hva du spiser til hvert enkelt måltid er underordnet det totale matinntaket over tid. Vi vet at måltidsfrekvensen spiller liten rolle så lenge totalinntaket er det samme, og dette bør tas med i vurderingen av måltidsstørrelsen. Hvis du spiser få måltid om dagen, er det greit at disse er store. Hvis du derimot trives best med å spise ofte, vil det kanskje virke mot sin hensikt om måltidene samtidig er store og energirike, spesielt om målet er vektnedgang. Vil du opp i vekt kan det være vanskelig å få i seg nok mat på få måltider, og det kan være lurt å spise oftere.

Det du gjør mesteparten av tiden vil også avgjøre mesteparten av resultatene du får. Om kake og brus er et daglig innslag i kostholdet ditt er det nok ikke det lureste du gjør, men om du en sjelden gang velger å kose deg med dette vil det ha minimalt å si i lengden. Det kan til og med slå positivt ut på f.eks. psykiske aspekter ved helsen din. Igjen gjelder det å ta hensyn til de langsiktige målsetningene dine og velge derifra.

Av og til?

 

For å oppsummere er det viktig å ta hensyn til helheten. Om en matvare er sunn eller ikke vil avhenge av hvilken kontekst vi snakker om, og det er mange faktorer å ta hensyn til. Hvem, hva og hvorfor er sentrale spørsmål å ta utgangspunkt i. For å gjøre generelle forbedringer i kostholdet ditt kan du ta utgangspunkt i de følgende artiklene.

Enkle tiltak som kan forbedre kostholdet ditt del 1

Enkle tiltak som kan forbedre kostholdet ditt del 2

Enkle tiltak som kan forbedre kostholdet ditt del 3

Hva legger du i begrepene sunn og usunn?

4 kommentarer tilSunt eller usunt – betydningen av kontekst

 • Kristin Charm

  Jeg får ofte høre hvor «sunn» jeg er på skolen. Noen ser på matpakka mi og sier ting som: «Åh, jeg skulle ønske jeg klarte å være like sunn som deg!». De sitter der med brødskivene sine med brunost, og jeg sitter med en stor hjemmelaget salat med laks, egg og grønnsaker. Da lurer jeg ofte på hva de legger i begrepet sunt. Hvorfor er det å være sunn noe som skal være så vanskelig?

  Jeg definerer å være sunn som å ha et godt forhold til mat, og ja, maten er av en hvis kvalitet. Sunn mat er mat som gir deg energi og overskudd, som gjør at du ikke får mangelsykdommer og lite energi i hverdagen. Men å være sunn innebærer ikke bare å spise sunn mat. Det innebærer å kunne spise «usunn» mat med god samvittighet innimellom, fordi man vet man jevnt over har et veldig bra kosthold. Det innebærer å 80% av tiden gå for sunne og gode matvarer, fordi man synes det smaker godt og man liker at det er bra for kroppen sin. Ikke fordi man føler man må. Det er ikke sunt å bare spise kylling og brokkoli om du ikke liker noen av delene, men gjør det fordi det visstnok er bra for deg.

  Som en som tidligere har slitt med forholdet til mat, ser jeg på sunnhet som noe veldig psykisk. Jeg spiste en periode bare såkalt sunn mat, og unnet meg aldri en sjokoladebit eller et kakestykke dersom jeg hadde lyst på det. Jeg anser den tiden som en periode med usunnhet, fordi jeg psykisk og fysisk hadde det dårlig.

  I dag spiser jeg rene proteinkilder, masse grønnsaker, sunt fett og moderat med karbohydrater, og dette betegnes hos de aller fleste som et veldig sunt kosthold. Men uten det ene vinglasset til en finere middag, de to (eller fem!) kakestykkene du spiste i moren din sin bursdag, eller den halve sjokoladeplaten delt med en venninne en lørdagskveld? Uten dem ville jeg ikke kalt meg selv sunn 🙂

  (Oi, det ble visst en liten stil!)

 • Eivind

  Bra skrevet Vegard.

  Mange ser ut til å ha problemer med å forstå de som ikke har med brødskiver eller knekkebrød i matpakka si ihvertfall. Jeg føler av og til at jeg har måttet forsvare at jeg sitter der meg nøtteblanding og litt frukt\grønnsaker. Proteinshaken kommenterer derimot svært få… Det snedige var at da jeg la inn en frokost med helmelk, noen brødskiver med leverpostei og peppermakrell med litt paprika på melk.no sin kalkulator så fikk jeg beskjed om at den ikke var tilfredstillende. Da jeg la inn sjokolademelk og nøtteblanding fikk jeg beskjed om at jeg spiste variert og fikk i meg så og si alt jeg trengte…

 • Kirill Wickstrøm

  Bra artikkel bro!

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.