Arkiv

Spørrerunde 2

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og mange begynner å få hastverk med å prikke inn sommerformen.

Lurer du på noe innen kosthold, trening eller helse, så er dette din mulighet til å spørre våre skribenter! Vi svarer etter beste evne på alle spørsmål som måtte komme!

Skribentene våre har god kompetanse innen ernæring, skadeforebygging/behandling, styrketrening, løping og generell helse!

Hva lurer du på?

24 kommentarer tilSpørrerunde 2

  • Alexander

    Hei, hvilke(t) omega 3-tilskudd bruker du?
    Har ikke pleid å ta fiskeolje, men kjøpte for tre uker siden noen flasker med Vital Arctic Oil, og har tatt ca 20ml+ om dagen (ca 6 gram omega3). Er dette et bra tilskudd og en grei dosering
    Spiser dessverre ikke mye fisk, blir vel ikke mer enn 3-400 gram laks i uka som sashimi. Ellers er det mye rødt kjøtt, egg, bacon, og kylling (spiser en eller flere av disse daglig, ca 5-600gram). Men holder meg stort sett unna vegetabilske oljer, bruker kun litt rapsolje og olivenolje. Steker i smør eller baconfett.

    • Vegard

      Høres ut som et fornuftig fettbruk. Jeg kjenner ikke til den oljen du nevner, men innholdsmessig ser den helt kurrant ut. Det ser ut som den er laget av lakseolje, som er en god kilde til omega-3.

      Selv bruker jeg flytende selolje, men det er ikke noe som tilsier at det er noe bedre enn lakseolje. Det viktigste er at du får i deg omega-3 på den ene eller andre måten!

    • eivind

      Eneste forskjellene på lakseolje og selolje er vell smak og mengde omega 3. Selolje smaker mye bedre, men inneholder bare 20% omega 3 mens lakseolje inneholder nærmere 30%. Makrell er veldig bra, langt bedre omega 3 kilde enn laks, billigere, men litt mer begrensa hva du kan bruke den til enn laks. Avhengig av sesong kan 100 gram makrell inneholde så mye som 11 gram omega 3, tror ingen andre marine kilder slår den. Røkt peppermakrell er en fin kilde som f.eks kan brukes i salater om man ikke er så ivrig på makrell i tomat. http://www.nifes.no/index.php?page_id=168 Om man skal spise fisk og liker både makrell og laks så er sistnevnte en langt bedre omega 3 kilde 🙂

  • Tonje

    Likheter/forskjeller mellom leamus,(kramper) og muskler som låser seg? Hva kan man spise eller kutte ut når man er plaget med dette?

    • Vegard

      Kostholdsmessig kan det at du sliter med kramper være et tegn på at du ikke får i deg tilstrekkelig med magnesium. Tilskudd av magnesium kan være veldig nyttig i en slik situasjon. Det kan også hjelpe å spise litt mer salt.

      Hva som vil hjelpe i ditt tilfelle er vanskelig å vite, men du kan hvertfall prøve med litt ekstra salt på maten og se om det hjelper. Hvis det ikke bedrer seg kan du vurdere å prøve et magnesiumtilskudd.

    • eivind

      Både lemus og kramper kan komme av ubalanser mellom mineraler. Lemus og kramper kan vell sies å være beslektet, men lemus involverer som regel bare en eller få muskelfibre og er små, raske kramper, mens vanlig krampe ofte innebærer mange muskelfibre som går helt i lås.

  • eivind

    Kjapt mattips om du ikke vil ta magesiumtabletter:
    Banan, spinat, mandler, cashewnøtter, gresskarfrø, brazilnøtter, havre og artisjokk er gode kilder.

  • Tonje

    Takk for svar. 🙂
    Tar allerede flytende magnesium, kalsium og i tillegg omega 3 og multivit + har kuttet sukker og omega-6.

  • KariTraakig

    Hva er anbefalingen når det gjelder relativt tung styrketrening tidlig i svangerskapet? Er relativt sterk, føler meg i helt fin form, og har ikke ubehag under trening. Det går mye i benkpress, goblet squats, strakmark, utfall, roøvelser, dips, assisted chins mm. Ligger så mye forskjellig info på nett… Takker 🙂

  • eivind

    Kroppen responderer ofte med ubehag\kvalme om man tar i for mye i svangerskapet, å kjøre tunge maksløft bør du være litt tilbakeholden med jo lenger du kommer i svangerskapet. Jeg kjenner flere som har trent tung styrke\utholdenhet gjennom hele svangerskapet uten problemer, men dette er individuelt. Ei fødte til og med en time etter 4×4 i spinningtimen 🙂 Hvor mye man tåler er høyst individuelt og du må nesten bare høre på hva kroppen din sier underveis og etter treninga. Man bør være forsiktig med direkte mageøvelser mot slutten av svangerskapet pga at magemusklene\rectus abdominis splitter seg for å få plass til livmora, men å kjøre litt utfall, knebøy etc går nok bra 🙂

    • KariTraakig

      Tusen takk for svar 🙂 Noen maksløft blir det nok ikke nei – får holde meg til 8+ reps og være flink å lytte til kroppen!

  • Sindre

    Jeg leste nettopp artikkel din Vegard http://fitnessbloggen.no/et-innspill-til-kostdebatten/

    Fornuftig! Noen er imidlertid litt uklart for meg. Jeg er 2 meter, trener 6 ganger i uka og veier 90+. Ser ikke hvordan jeg skulle klare å gjennomføre et kosthold nesten uten karbohydrater. Mitt kcal forbruk ligger på nesten 4000 om dagen. Hvordan burde jeg sette opp kosten min utifra ditt syn? Artikkelen sier jo nettopp at man skal tilpasse det hver enkelt, men du sier også at man burde spise relativt lite karbohydrater. Kan du fortelle meg hvordan jeg kan implementere dette?

    • Vegard

      Med så mye trening så tåler du helt klart en del karbohydrater i kostholdet, hvertfall om du har en del muskelmasse og høy insulinsensitivitet.

      Har skrevet en artikkel om hvordan et lavkarbokosthold kan tilpasses den enkelte her: http://www.friskogfunksjonell.no/en-enkel-innforing-i-lavkarbokosthold/

      For å få i deg nok energi er det viktig å spise nok mat, og da spesielt fett om du ønsker å spise mindre karbohydrater. Jeg har selv ikke noe problemer med å få i meg 3500+ kcal selv om jeg sjelden overskrider 150g karbohydrater i løpet av en dag.

      Det viktigste i din situasjon er å velge gode karbohydratkilder. Jeg ville ikke vært redd for å spise en del frukt, bær, havregryn og potet/søtpotet til middagen, spesielt de dagene med hard trening. Bare ikke la det gå utover fettinntaket. Litt ekstra smør/fløte gjør maten mer velsmakende og ikke minst er det en god kilde til ekstra fett og energi. Spiser du salat er nøtter, ost og olivenolje gode kilder til fett.

      Protein burde ikke være noe problem å få i seg nok av på et så høyt matinntak, spesielt ikke om du spiser kjøtt/fisk/egg og lignende daglig.

  • Sindre

    Takk for svar 🙂

    Jeg vil ha fokus på å spise så sundt som mulig, men jeg har ikke for mye fett på kroppen, har derfor hatt litt problemer med å relatere til lavkarbo. For tiden er muskelvekst også i fokus og jeg må si jeg har litt fordommer mot lavkarbo i den sammenheng. Spiser for tiden 200-220 gram proten og 100g fett om dagen. Noe som ikke er mer enn 1700-1800 kcal, resten fylles opp med karbohydrater. Havregryn som du nevner har jeg kuttet ned til 30g om dagen nettopp fordi som du skriver i artikkelen at korn bør begrenses/kuttes ut. Spiser magre-proteinkilder + laks noen som gjør at jeg må tilsette en del fett. Det er begrensede mengder nøtter,olje og smør man kan spise i løpet av en dag! 🙂

    • Vegard

      Av kornsortene er havre uten tvil den du bør frykte minst! Sammenlignet med de andre kornsortene så inneholder havre mer fett og protein, ikke gluten (kan være spor) og en annen type fiber. Ved siden av frukt/grønnsaker/bær, potet/søtpotet og ris vil jeg si at havre absolutt er en bra karbohydratkilde.

      Jeg tror du kunne fått vel så god fremgang ved å øke fettinntaket til fordel for en del av karbohydratene, men det avhenger i stor grad av dine egne preferanser og hvilken mat du trives med. Om du syns det fungerer bra sånn som spiser nå er det ingenting i veien for å fortsette med det!

  • Sindre

    Det var det jeg ville høre! 🙂 Blir usikker når jeg leser om alle effektene av lavkarbo, men nå tolker jeg deg dit hen at mengden karbohydrat ikke fører til noen negative effekter.

    Ang havre så blir jeg litt forvirret. Vet jo at den er tradisjonelt sett på som den mest gunstige, men så leser jeg dette http://www.paljabekk.blogspot.com/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html som du også refererer til. Men da fortsetter jeg slik jeg gjør, og kan øke intaket av havregryn til 100g om dagen uten å frykte hva som vil skje i tarmen!

    Tusen takk for svar

    • Vegard

      Spis havregrynen din med god samvittighet du! Jeg er veldig fan av revet kokos og syns det gjør seg godt sammen med havregryn, litt linfrø/sesamfrø kan også være med å øke fettandelen og energiinnholdet.

    • eivind

      sindre: havre inneholder vell egentlig kun fytinsyre som er litt trøblete, men det gjør og feks brokkoli. I praksis gjør det at du tar opp litt mindre mineraler enn hva næringsinnholdet sier du får. Havre inneholder også mye lysin som er bra.

  • Thomas

    Hei, lurer på en liten ting 🙂

    Som både karbohydratkilde og samtidig mikronæringsstoffkilde, hvordan vil dere rangere disse 7 kildene fra dårligst til best etter en lang og hard glykogentømmende treningsøkt:

    Quinoa(mel), bokhvete(mel), havregryn, hvit ris, potet, søtpotet og glutenfri spaghetti lagd av mais- og rismel.

    (Følger selvsagt med en god porsjon grønnsaker til dette måltidet i tillegg).

    • Vegard

      Jeg har ikke lyst å lage en klar rangering av disse, spesielt ikke siden jeg ikke har noen erfaring med quinoa og bokhvete.

      Jeg vil likevel driste meg til å rangere potet og søtpotet øverst på listen, etterfulgt av havregryn og hvit ris. Utifra det et raskt søk på næringsinnholdet i quinoa og bokhvete så ville jeg rangert disse like bak eller sammen med havregryn.

      I utgangspunktet ser jeg ikke noe problem med noen av disse, men kommer med mer info om jeg kommer over noe som skulle tilsi noe annet!

  • Aurora

    Jeg drev noen år med kroppsbygging, og spiste masse karbohydrater for å få skikkelig muskelbygging. Jeg fikk muskler, men jeg fikk aldri resultater som sto i forhold til alle timene på treningsstudioet. Og jeg ble aldri helt kvitt fettet på midtpartiet. Men etter at jeg la om til lavkarbo, kom muskelbygginga av seg selv. jeg trener stort sett stavgang, løping og styrke, i den mengderekkefølgen. Jeg spiser ca 140 gram rent fett daglig i form av smør og kokosolje, i tillegg kommer fiskeoljekapsler og evt olivenolje/udo’s choise i matlaging. Likevel bygger jeg muskler, ikke fett. Fettprosenten min nå er 22% (har enda noe fett etter svangerskapet),men jeg lå høyere da jeg dreiv med bygging. Så til han lenger oppe som er skeptisk til muskelvekst ved lavkarbo, kan jeg betrygge deg med at du antagelig ville opplevd resultater du ikke hadde drømt om dersom du hadde turt å prøve. Men du trenger kunnskap for å ikke gi opp når det butter i starten.

    Så til det jeg lurer på. Har dere noen erfaring med fastekurer som helsebringende opprensking i kroppen? Jeg har spist lavkarbo i snart to år og spiser kun når jeg er sulten, noe som i perioder kan være bare frokost og kvelds. Men jeg kunne tenkt meg å prøve en fastekur på 1-2 uker for å virkelig vekke opp kroppens selvrensing og øke energinivået.

    • Vegard

      Jeg ville aldri anbefalt deg å faste i 1-2 uker. At noen kan oppleve et økt energinivå etter å ha fastet en stund handler om at kroppens frigjøring av energi fra fettvev oppreguleres. Dette er en kriseløsning som gjør oss i stand til å overleve i perioder uten mat, men det betyr ikke at det er positivt å gjennomføre det. Husk at du skal spise igjen, og da blir det nok en gang en stor omveltning for kroppen.

      Om du ønsker å faste, så kan det være greit å gå for noe mindre ekstremt. Periodisk faste er et spisemønster som passer for mange, og om du vil hurtig ned i vekt er PSMF (proteinsparende modifisert faste) det absolutt beste alternativet når det kommer til ekstremløsninger.

      Angående opprensking, som i detox, så er det ingenting som tilsier at du kvitter deg med uønskede stoffer i et hurtigere tempo ved å faste, så slike lovnader er stort sett basert på stor tro på eget produkt, og ikke fysiologiske fakta.

  • Sigurd

    Hei

    Har vært plaget med smerter i korsryggen i 2-3 måndeder nå. Smerten kom på en skitur og var først veldig svak. Kjente ikke noe før om kvelden da jeg stivnet skikkelig i korsryggen. Jeg kjenner nesten ingenting når kroppen er varm men er veldig stiv om morgenen og etter en dag på kontoret. Har forsøkt å la være trening men da blir det mye verre. Trener sykling, løping, rulleski, styrke ca 5 ggr i uka. Har tidligere også hatt litt vondt i korsryggen under knebøy og markløft.Tenker at det kanskje er noe støttemuskulatur eller noe som er for svak. Har dere forslag til øvelser?

    • Torbjorn

      Hei! Først og fremst vil jeg anbefale deg å få dette sjekket opp hos kvalifisert helsepersonell. Ut fra det du skriver høres det ut som et muskulært problem da du ikke har smerter når kroppen er varm (men skal ikke drive å diagnostisere noe som helst over nett). På skiturer skjer det mye bevegelse i bekkenområdet, samt mye rotasjoner i korsryggen (spesielt ved klassisk gåing). Mye sitting på arbeid gjør heller ikke situasjonen bedre. Med den treningen du beskriver får du trent opp store muskelgrupper, men kanskje det er litt lite fokus på støttemuskulaturen.

      Jeg ville lagt inn litt øvelser som går på hofte-, bekken- og ryggmobilitet, samt plankeøvelser for støttemuskulatur i korsryggen. Ta en titt på disse linkene, det er mange gode øvelser som jeg selv bruker i skadeforebyggende trening.

      Bekkenvipp i liggende (kan også gjøres i sittende/stående):
      http://www.youtube.com/watch?v=sIHJPduuXUQ&feature=bf_prev&list=PLA90B9277816BEE36
      Ryggmobilitet:
      http://www.youtube.com/watch?v=mEQ-DmjdFlk
      Stabilitetsøvelser:
      http://www.youtube.com/watch?v=PI9Kvk_HMO8

      Når det gjeder dosering er det aller viktigste å utføre øvelsene riktig. Få god kontroll før du utfordrer deg med økt antall repetisjoner og mer avnaserte øvelser. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.