Arkiv

Irritabel tarm – hvordan behandles det?

Irritabel tarm er en funksjonell tarmlidelse. Dette betyr at man ikke finner en organisk årsak til symptomene, som inkluderer diaré, forstoppelse, gass og oppblåsthet. I denne artikkelen vil jeg fortelle litt om hva vi vet om irritabel tarm, og litt om ulike måter å behandle det på. Som en ekstra bonus har vi også fått inn en pasienthistorie

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om irritabel tarmsyndrom (IBS), som er den desidert mest leste artikkelen her på siden. Fremdeles dukker det opp spørsmål i kommentarfeltet, nesten et år etter at artikkelen ble publisert. Søkeord relatert til IBS er også en av de hyppigste måtene folk finner denne nettsiden på, og alt dette forteller meg at dette er noe som rammer mange i ulik grad.

Bilde: Colourbox

Bilde: Colourbox

Definisjonen av en funksjonell lidelse er at man ikke finner en organisk årsak til symptomene. Dette betyr i klartekst at alle prøver man tar ikke viser noe unormalt, og tilsynelatende skal alt derfor fungere helt normalt. Dette er imidlertid helt klart ikke tilfelle, og derfor har vi slike funksjonelle diagnoser som stilles når man ikke finner noen årsak.

Hva er irritabel tarm?

Irritabel tarm er en tilstand der man har ulike plager i mage og tarm, men det ikke er tegn til organisk sykdom eller andre årsaker. Kjernesymptomene er magesmerter, oppblåsthet, diaré, forstoppelse, gass og rumling i magen og betegner en gastrointestinal dysfunksjon. Det er ikke nødvendigvis et bestemt mønster i hvordan dette oppfører seg, og symptomene kan variere og også forekomme periodevis.

Diagnosen IBS er en eksklusjonsdiagnose. Dette betyr at man stiller diagnosen på bakgrunn av symptombildet, ved å undersøke og ekskludere alle andre potensielle årsaker. ROMAIII-kriteriene for IBS-diagnosen er som følger:

Pasienten skal være plaget med tilbakevendende magesmerter eller ubehag i over 6 mnd. Plagene må ha vært tilstede minst tre dager i mnd de siste tre mnd. Samtidig også to av disse tre punktene være tilstede:

  • Plagene lindres ved tarmtømming
  • Forandring i avføringsfrekvens ved symptomer
  • Forandringer i avføringens konsistens ved symptomer

Roma III-kriteriene finner du her

IBS er en av de vanligste årsakene til konsultasjoner hos legen, og det er estimert at mellom 9-23% av befolkningen er rammet. Det ser ut som om kvinner er mer utsatt enn menn, men vi vet også at en større andel kvinner går til legen med slike symptomer, så hvorvidt de egentlig er mest utsatt kan vi ikke si sikkert.

IBS er også assosiert med en del andre plager som fibromyalgi og ME (også en eksklusjonsdiagnose). Man ser også høyere forekomst av IBS hos de med cøliaki. Ofte kan IBS komme plutselig, f.eks. etter en antibiotikakur eller en betennelse i tarmen. Hvorfor det oppstår i hvert enkelt tilfelle er det ingen fasit på.

Bilde: Colourbox

Kanskje ikke et optimalt måltid ved IBS?
Bilde: Colourbox

Hvorfor oppstår symptomene?

Det er mange hypoteser om hvorfor man opplever symptomer som det tilsynelatende ikke er noen årsak til. En overfølsomhet på signaler mellom tarmsystemet og hjernen kan være opphav til smertene, og en reguleringsfeil her kan være en viktig årsak.

Man ser ofte ubalanser i bakteriefloraen hos IBS-pasienter, og dette kan være en mulig årsak. Fermenterbare karbohydrater som ikke absorberes fullstendig i tynntarmen kan fermenteres av bakterier og danne gass. Dersom dette skjer i tynntarmen vil det gi mer smerter enn dersom det skjer i tykktarmen, siden tynntarmen er trangere og presset blir større. Bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO) kan derfor være en viktig årsak til smertene.

Andre ting som lavgradig inflammasjon, permeabel tarm og psykologiske faktorer som stress kan også spille inn, men som du sikkert har oppdaget så er dette veldig diffust.

Behandling

Siden det ikke er noen kjent årsak til smertene handler behandlingen hovedsakelig om smertelindring. Selv om IBS ikke er farlig, så kan det ha en stor negativ innvirkning på dagliglivet, og mange unngår sosiale tilstelninger på grunn av symptomer. Undersøkelser har avdekket at IBS-pasienter har signifikant lavere livskvalitet enn folk med f.eks. diabetes.

Vi har medikamenter som kan virke mot de enkelte symptomene, som f.eks. lakserende midler (avføringsmiddel) ved forstoppelse, men her vil jeg heller fokusere på ernæringsbehandlingen. Dette er fordi det er dette du kan gjøre selv, mens medikamentell behandling alltid bør foregå i samråd med lege.

Målet med ernæringsbehandling ved IBS er å lindre symptomene, samtidig som man skal oppnå et fullverdig kosthold. Det kan være fristende å kutte ut alt som mistenkes å lage problemer, men dette kan fort ende opp med utilstrekkelig tilførsel av energi og næringsstoffer, og det er ikke ønskelig. Det langsiktige målet er å kutte ut så lite som mulig.

Les mer om symptomlindring i disse sakene:

Ved IBS har vi en del generelle kostråd, og mange har god effekt av disse. Alle trenger ikke å hjelpe, men de kan være verdt å prøve! Her kommer en liste over disse:

  • Spis regelmessige måltider
  • Ha ro rundt måltidene
  • Flere små måltider tolereres ofte bedre enn få og store. Unngå overspising.
  • Prøv å leve et regelmessig liv. Fordøyelsen kan ha problemer med å tilpasse seg store variasjoner.
  • Geldannende fibertilskudd (ViSiblin, Fiberhusk, Psyllium eller Benefiber) kan være positivt. Husk tilstrekkelig væskeinntak.
  • Probiotika, enten i form av syrnede melkeprodukter (yoghurt eller surmelk, eks. Biola eller Cultura). Dette kan være nyttig, men nøyaktig hvilke bakterier som kan hjelpe og til hvem er fremdeles uavklart.
  • Tilskudd av peppermynteolje kan lindre symptomene ved å relaksere den glatte muskulaturen i tarmkanalen. Ren olje kan forsterke eventuelle refluksplager, og i såfall er det mulig å få tak i kapsler som ikke løses opp før de kommer ned i tarmen.

En del matvarer kan også være problematisk, men dette er individuelt og avhengig av symptombildet. Her kommer en oversikt over ulike typer matvarer og eventuelt hvordan de kan være med å forårsake symptomer:

  • Fet mat.
    • Dersom du sliter med gass, så kan fettrik mat forverre problemet ved at gassen i større grad holdes igjen på grunn av senere tarmpassasje. Dersom du klarer å finne ut hvilken mat som stimulerer gassproduksjonen så trenger ikke fett å være et problem.
  • Stekt mat
  • Røkt og sterkt saltet mat
  • Sterkt krydret mat
  • Kaffe og annen drikke med koffein
    • Koffeinet stimulerer motiliteten i nedre deler av tykktarmen, og kan trigge avføringsrefleksen.
  • Hvete og gluten
    • Mange oppgir at de reagerer på gluten, og studier støtter også at gluten kan være et problem også hos ikke-cøliakere. Det trenger samtidig ikke å være glutenet som er problemet, men fruktaner (se neste punkt) som det finnes mye av i hvete. Speltmel inneholder mye mindre fruktaner, og kan fungere bedre hos mange.
  • Mat med høyt innhold av fermenterbare karbohydrater (FODMAP)
    • Disse kan, dersom de ikke absorberes i tynntarmen, fraktes ufordøyd ned i tykktarmen og fermenteres av bakteriene. Da dannes det gass. I tillegg er disse karbohydratene osmotisk aktive, og kan trekke væske ut i tykktarmen og forårsake osmotisk diaré.
    • FODMAP-redusert diett har jeg skrevet mer utfyllende om her. Denne dietten har vist seg å være svært effektiv, og det er anslått at 2/3 vil kunne bli symptomfri. Forskningsgrunnlaget er foreløpig veldig lite, men det foregår nå flere studier på effekten av dette.

Det å selvdiagnostisere ulike intoleranser og allergier kan være fristende, men anbefales ikke. Alternative behandlere og terapeuter tilbyr gjerne tester som gir utslag på en hel rekke matvarer, og noen ender opp med å kutte ut store deler av kostholdet sitt. Dette står i sterk kontrast til målet om å kutte ut minst mulig, og gjør det vanskelig å oppnå et tilstrekkelig kosthold. Man bør derfor strebe etter å reintrodusere så mye som mulig dersom man skulle bli symptomfri på en slik diett, slik at man i lengden har kuttet ut bare det nødvendige.

Hvordan møtes IBS-pasienter i helsevesenet?

Mange pasienter med IBS er svært frustrerte i møtet med helsepersonell. Dette kan skyldes at det ikke finnes behandling for tilstanden, og mange har heller ikke tilstrekkelige kunnskaper til å gi gode råd.

Siden behandlingen dreier seg om symptomlindring, og hver pasient krever sin egen tilpassede behandling for å lykkes, kan IBS-pasienter være frustrerende å jobbe med. Man føler seg fort maktesløs når man har begrenset med verktøy og ingenting ser ut til å fungere. Det beste man kan gjøre er å prøve å støtte pasienten i forsøket på å finne det som fungerer, hvis det i det hele tatt er mulig å finne en løsning.

Bilde: Colourbox

Kanskje vi en gang finner en kur for IBS?
Bilde: Colourbox

Senere i dag vil vi publisere en pasienthistorie fra en som i mange år har slitt med IBS. Han har vært mye i kontakt med helsevesenet, og forteller om sine erfaringer. Han forteller også om hva han har gjort for å best mulig kunne leve med symptomene!

Referanser:

Mahan L, Escott-Stump S, Raymond J: Krause’s Food and the Nutrition Care Process: Elsevier Sanders; 2012
Thomas B, Bishop J: Manual of Dietetic Practice: Blackwell Publishing; 2007
Forelesninger

59 kommentarer tilIrritabel tarm – hvordan behandles det?

  • SNA

    Takk for at dere tar dette på alvor! Tror gluten kan være en nøkkelting her, som dere nevner. Og det finnes flere typer gluten, i mange typer korn.

    • Irritabel tarm er såvidt jeg vet et voksende problem som på alle måter MÅ tas på alvor. Plagene hos de som rammes er veldig reelle, og selv om man ikke vet så mye om årsakene så vet vi veldig mye om alvorligheten av konsekvensene.

      Gluten kan nok spille inn hos noen ja. Ikke-cøliakisk glutenintoleranse er helt klart et eksisterende fenomen. Men jeg tror personlig at det også er mange som skylder på gluten uten at det har noe med saken å gjøre, noe det er veldig lett for å gjøre iom at gluten demoniseres på hele internett.

      Som jeg skrev i mitt svar til deg på den andre saken så er alt som kan hjelpe av interesse! Neste uke kommer det en sak om cøliaki og dermed mer om gluten 🙂

      • SNA

        Høres bra ut! Den skal jeg lese. Jeg bare mener at det er sannsynlig at det er en grunnårsak her, som forklarer mange tilfeller. Synes det er veldig uforståelig om fruktaner og fruktose skulle være årsaken til problemet. Jeg har mer tro på at det kan være gluten, og Ifølge dr. Osbourne på denne siden: http://www.glutenfreesociety.org/, så er det mange typer gluten. Det gir mening at hvis først korn er et problem så ER det et problem, synes jeg.

  • nerthus

    Viktig tema Vegard!

    Selv om jeg har morbus chrons (IBD, ikke IBS), er symptomene mye av det samme. Etter mange år med massive kortisonkurer av alle slag, ga jeg rett og slett opp da jeg bare ble dårligere. Ble anbefalt av spesialist å begynne med Remicade («cellegift»), men da var kroppen så nedkjørt at jeg orket ikke. Levde med dette i noen år. Tilfeldigvis endret jeg kosthold til lavkarbo av andre grunner (overvekt).
    Etter kun 4 uker var jeg komplett symptomfri, noe som kom overraskende da ingen leger hadde snakket om kostholdet. Underveis i sykdommen prøvde jeg å finne ut hva som trigget symptomene, uten å finne noe mønster.
    Jeg kjenner også ei ungjente med alvorlig morbus chrons som har vært medisinert i mange år, også med Remicade – uten bedring. Da hun skiftet spesialist, ble hun anbefalt å prøve et lavkarbokosthold, og ble anbefalt å ta kontakt med Hexebergklinikken for å sette opp kostholdet. Faktisk tok det også denne ungjenta FIRE uker (KUN!) å bli symptomfri.

    I dag har jeg spist lavkarbo i 3 år, og er fremdeles så godt som symptomfri. I motsetning til det første året etter kostholdsendring, tåler jeg nå i dag et par sjokoladebiter, en brødskive et par ganger i uka, og annen karbohydratrik mat, men jeg tåler ikke mye og ofte før symptomene kommer massivt tilbake.

    Jeg tåler pr i dag rent sukker bedre enn stivelsesrik mat, men som sagt, mengde og frekvens er avgjørende for formen.

    I ettertid fant jeg boka «Bedre uten brød» av Lutz, som i mange år har behandlet flere såkalte «livsstilssykdommer» med lavkarbokosthold. Anbefalt lesning fra min side 🙂

    Uansett hva man synser og mener om hva som er årsaken til fordøyelsesproblemer, koster det da altså bare FIRE uker med streng lavkarbo i utprøving for å se om det har effekt. Med streng mener jeg alt av proteinkilder (kjøtt, fisk, fugl, sjømat), store mengder varierte grønnsaker som vokser over jorden (utvalget er enormt, kokt, woket, gratinert, most) og gode fettkilder (olivenolje, smør, majones, fløte, fet fisk, avocado mv). Jeg spiser mye fett pga lavt kh-inntak og har absolutt ingen problemer med fettinntaket i forhold til fordøyelsen.

    Det som er interessant er jo også at fiber ble mistenkt for å være en av synderene, men med det grønnsaksinntaket jeg har nå, i tillegg til det svært fiberrike lavkarbobrødet jeg baker – vil jeg for min del frikjenne fiber som årsak til mine fordøyelsesproblemer 🙂 Fett er også fritatt, selv om det sto høyt på min liste over mistenkte syndere. Da gjenstår faktisk bare karbohydratene.
    De aller fleste vil når de har stabilisert tarmen og fått kontroll på symptomene gå over til et mer liberalt lavkarbokosthold, kalt smart-karbo, eller Fedon-kosthold eller hva man nå vil for resten av livet.

    Det er alltid vanskelig å gi generelle råd som skal dekke mange. Min erfaring er at vi er svært forskjellige, og dette må tas hensyn til i de råd som gis når det gjelder kosthold. Det er ikke ALLE som må spise streng lavkarbo for å oppnå optimal helse, men det er ingen tvil at JEG må det for å opprettholde min aktive hverdag uten smerter og plager. Flere og flere av mine bekjente sliter mye med IBS, og alle bemerker at dager uten brød, ris, pasta og sukkermat gir en roligere fordøyelse. Om det er gluten eller ikke som er problemet, se det overlater jeg til «ekspertene» å finne ut av, slike som Vegard som faktisk har en utdanning innen faget ernæring 🙂

    • Takk for at du deler din historie Nerthus!

    • Kjetil Aaberg Bøgh

      Hei Nerthus, jeg har sett kommentarene dine på flere blogger og synes det er veldig bra at du forteller om erfaringene dine med lavkarbo. Jeg har hatt en liknende opplevelse med irritabilitet kolon. Hadde da hatt store mageproblemer i mange år. Tarmspesialister satte diagnosen, sa det var en normal tilstand og ikke noe å gjøre med. For tre år siden begynte jeg mer eller mindre tilfeldig med lavkarbo. I løpet av få dager forsvant alle symptomene jeg hadde gått med i årevis. Det tok flere uker for meg å faktisk forstå hva som hadde skjedd fordi jeg ikke hadde forventet forandringen. Er relativt radikal og konsekvent med kostholdet så er litt usikker på om det er elimineringen av korn spesielt eller karbo generelt som er årsaken. Tror kanskje det er korn.

      • Uten at jeg skal si at dette gjelder for deg Kjetil, så ha i bakhodet at et lavkarbokosthold i de fleste tilfeller også vil være rimelig FODMAP-redusert, og dette kan være grunnen til at mange rapporterer om symptomlindring ved å kutte i karbohydratene 🙂

        Det er også viktig å skille mellom irritabel tarm og inflammatorisk tarmsykdom som Nerthus har.

  • Lene

    Hei, interessant artikkel om irritabel tarm.

    Selv har jeg fått foreskrevet Surmontil mot det legen min tror er irritabel tarm. Kjenner dere til andre som har hatt effekt av dette preparatet eventuelt har erfaring med dette?

    Symptomene mine er fullstendig borte så lenge jeg tar 2 tabletter av 10 mg daglig, men så snart jeg glemmer dem en dag, så er problemene tilbake.

    Ideelt sett burde jeg vel funnet årsaken til plagene, men der har jeg vel nesten gitt opp. Med unntak av enkelte søtstoffer, så kan jeg ikke sette fingeren på en eneste matvare jeg får reaksjoner av.

  • […] J. Moriarty, Familielegen Bilde1: Frisk og Funksjonell, Et nettsted for en sunnere hverdag, http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-hvordan-behandles-det/ Bilde2: Balderklinikken, Naturlig friskere, […]

  • Helle

    Må si jeg er helt uenig i alle disse kostplanene. Dette gjelder og FodMap. Når over 100 matvarer skal krysses bort der i blandt viktige og trengende matvarer som enkelt typer frukt, grønnsaker, kalsium osv. Da blir fokuset uansett feil. Fokuset bør være : hvorfor reagerer tarmen ? Hva kan vi gjøre med tarmen og hva bør vi lete etter på undersøkelser for og løse gåten ? Og ikke skipp 100 trengende næringstoffer, erstatt dem med kosttilskudd og floken løses ! Typisk forskning -at det er alltid maten sin feil.
    Helt feil fokus spør du meg. Billig løsning.

    • Nå må jeg helt ærlig si at jeg ikke følger deg. FODMAP-dietten handler ikke om å kutte ut næringsstoffer, ikke i det hele tatt. Det handler om i en begrenset periode å kutte ut en del karbohydrattyper, ettersom det ofte kan være disse som skaper problemer. Det er heller ikke sånn at man ved en eliminasjonsdiett kutter ut ting for alltid, målet vil alltid være å kutte ut minst mulig.

      Jeg er interessert i å høre hva du mener er en bedre løsning her. Man stiller en IBS-diagnose som følge av at man ikke finner noe galt og på grunnlag av symptomer uten en logisk forklaring. Veldig mange kan bli bedre ved å gjøre kostholdsgrep. Ulike personer trenger som oftest ulike grep, og det blir mye prøving og feiling. Men dette gjør at enormt mange kan leve med en diagnose som i gjennomsnitt gir en dårligere livskvalitet enn en rekke kroniske sykdommer. Hvorfor mener du da at dette er feil fokus, og hva burde man gjort i stedet?

  • Jeg tror også at man kan spise seg frisk. Har hatt ikke-blodig diaré i 6 mndr og fikk til slutt konstatert kollagen kolitt, men ingen kostholdsråd fulgte med diagnosen. Har nå fått hjelp av leger som ikke lindrer symptomer, men leter etter årsaker. Det første jeg ble bedt om var å kutte alt av gluten og laktose. Deretter ble jeg satt på en soppkur, etter dette en mengde pro- og prebiotika. En streng diett, der kun kraftsuppe, rent kjøtt, noen få grønnsaker og noen få fruktsorter var «lov». Etter 5 mndr er jeg i mye bedre form, men hvis jeg tester ut gluten og melk i noen dager, får jeg feberlignende følelser og vondt i leddene.

    Jeg er redd at gluten er en av de store synderne, og antallet mennesker som ikke tåler dette bare øker. Kornprodusentene produserer p.t. korn som inneholder 20% mer gluten enn bare for få år siden.

    Vi har et Mattilsyn som raider kostholdsbutikker som selger ufarlige kosttilskudd, men som ikke er det minste opptatt av hva årsaken til den økende glutenintoleransen blant folk skyldes… Triste greier 🙁

    • Surmaget

      25% av personer med Kollagen Kolitt har også Cøliaki. Du bør derfor utredes for cøliaki med gastroskopi. Blodprøver er ikke godt nok. Gastroskopi påviste Cøliaki hos min søster selv om blodprøvene var negative. Har du Cøliaki vil ikke kortison gi vesentlig bedring av betennelsen.

      Jeg fikk selv nettopp diagnosen Kollagen Kolitt etter 17 år med IBS som feildiagnose. Det har vist seg at jeg har trodd meg grundig utredet for kronisk diare etter 5 koloskopier, men ingen har tenkt på å ta nødvendige prøver av tykktarmen med hensyn på Mikroskopisk kolitt.

  • freddy

    En overfølsomhet på signaler mellom tarmsystemet og hjernen kan være opphav til smertene, og en reguleringsfeil her kan være en viktig årsak.

    ..dette kan virke som om man kan ha mangel på integritet, og lite grenser mellom seg selv og omverdenen, at man er hudløs og sårbar. Også kan en fremmed med en upassende kroppskjemi og kanskje en innpåsliten utstrålning, rette oppmerksomheten sin mot den første personen, eller komme for nær på noen måte. Og den hudløse og sårbare personen kan bli innvadert av den andre personen, som kanskje ikke har respekt for andres grenser eller selvfølelse i det hele tatt. Og den stakkaren som har blitt innvadert blir dårlig og tarmfunksjonen kommer helt ut av kurs. Det har jeg opplevd, spydd har jeg også.

  • Ditta Valsdottir

    Constella er en ny medisin på markedet og mange IBS pasienter har god effekt av å bruke den.

  • Helene

    Hei. Jeg får vondt i magen av pannekaker, men ikke vafler, jeg får vondt i magen av spaghetti, men ikke loff, boller, eplekake… jeg får vondt i magen av vaniljeis og grøt, men ikke av sauser. Jeg får vondt i magen av wienerpølser, men ikke røkte kjøttpølser.

    Jeg kan tåle å få vondt i magen – HVIS! Hvis jeg er alene hjemme eller et sted jeg kan gå på do i totalt fred. Jeg har helt angst mot å få diaré på besøk. Dette har jeg slitt med siden jeg var liten.

    Finner det noen medisiner som kan «stoppe opp» diareen frem til man kommer seg hjem eller til et sted man kan gå på do i fred?

    • Har du vært til legen med dette? Der kan du også få hjelp til dette med medisiner mot diaréen.

      Jeg synes det er vanskelig å finne et mønster i det du forteller av matvarer du reagerer på, så har dessverre ingen gode forslag angående matvarer.

  • iris

    Jeg har slitt med magen siden jeg var liten, helt til jeg oppdaget Aloe Vera drikk 🙂

  • En kommentar til Helene: Kan du reagere på Laktosen ? røkte kjøttpølser inneholder lite laktose mens derimot wienerpølse har laktose? kan det være mengden. Jeg har IBS som trigges konkret av laktose og trege karbohydrater, tåler fint loff, men magen går helt i vranglås på fullkorns produkter.

  • Bjørn Gulbrandsen

    Jeg var på hyttebesøk og spiste selvfølgelig det som ble satt frem. For første gang på mange år spiste jeg kneip brød til frokost og lunsj , og røkte pølser til middag.
    Jeg sliter fortsatt med knip i endetarmen og jeg ser ut som om jeg er 12 måneder på vei.
    Jeg har Refluks diagnose og bruker Nexium samt 1 mg vitamintilskudd Folat .
    Jeg har slitt med irritabel tarm siden 1950 årene og spiser vanligvis bare hjemmebakt brød og koker alt av grønnsaker som jeg vet at jeg tåler. Koker kaffe på gamle måten.
    Dessverre så glemmer man alt det vonde i godt selskap og velger å tie om plagene.
    Tror nok ikke jeg gjør dette en gang til . Mitt lille barnebarn på 4 stirrer på den store magen til Farfar 🙂

    Jeg fant en artikkel med noen påstander på denne lenken . Smiler av slike påstander .

    http://www.sunnskepsis.wordpress.com/2013/01/16/er-hvete-og-gluten–roten-til-alt-vondt

  • Jeg har har store plager med vond mave og diaré i mange år, men i det siste har jeg blitt verre! Jeg har fibromyalgi og jeg har også fått beskjed om at jeg har irritabel tykktarm.
    Jeg har tatt prbiotika i ca.3 mndr.nå, ingen bedring. Det ble nevnt en medisin «constella»
    Må man få den på resept? Jeg prøver snart hva som helst for å bli bedre!

    • iris

      Da ville jeg definitivt prøvd forever sin aloe vera drikk.

    • Benedixte

      Har selv gått på constella i 1 uke nå, etter 3 år med forferdelige smerter og problemer..
      Har så å si ikke noen smerter lenger, og nesten ikke oppblåst, meen har hatt skikkelig diare hele perioden, men regner med dette gir seg:)
      Heller litt diare enn slik jeg hadde det..
      Når alt annet enn irritabel tarm er utelukket kan legen skrive en resept på constella..
      Ganske dyr, betalte vel nesten 700kr..
      Håper du finner ut av det og får det bedre, er ikke lett dette..

  • Kristoffer

    Hei. Jeg har nå gått på formap diett i rundt 1 mnd etter forslag fra legen uten at dette hjelper. Er det noen forslag rundt som kan hjelpe?

    • Magnus

      Jeg har siden 25 juli 2013 gått med nesten konstant kvalme (brekninger med luft/rap), varierende avføring og uvellfølelse i magen. Jeg har tatt gastroskopi x3 ganger, koloskopi, ct av hode og mage, ph måling i spiserør (litt svakt mellomgulv) og magetømming test med radioaktivt stoff. Legene finner ikke ut hva problemet er og har gått sykemeldt 100% et år. Jeg har vært hos X antall leger og terapauter, og er for øyeblikket hos en klinisk ærningsfysiolog men føler ingen bedring. (Dietten min er for øyeblikket kun fullverdig ernæringsdrikker). Blir kvalm a å spise meg også om jeg ikke spiser. Hverken zofran eller afipran hjelper på kvalmen, sistnevnte gjør meg ganske ukonsentrert og dårlig. Jeg skal til mage spesialist igjen og høre om surmontil kan være vært et forsøk, noen med erfaring med surmontil og kvalme?

      Mann, 20 år

      • Camilla

        Hei Magnus, fant du ut av hva som kan hjelpe deg? Du beskrev rett og slett akkurat det jeg sliter med og undersøkelsene jeg har tatt..

      • Magnus

        Hei, har fått diagnosen Funksjonell dyspepsi eller «stressmage» det har en forbindelse mellom mage nerver og psyken. En «psykosomatisk» sykdom som gjør and det psykiske gjør det «fysisk». Jeg har fått litt bedring av en lav dose Surmontil (50mg) gammelt antidepressiva men i lavere dose. Jeg skal nok gjerne høre om jeg kan prøve noe annet også. Lykke til! Ingen fortjener tarmproblemer. dette året som har gått har vært et helvete 🙂

  • Annefrid

    Jeg har en liten jente på 2,5 år,som har vært plaget med forstoppelse siden hun var født,har til nå funnet ut at hun har melke allergi,og hun ble bedre da jeg kuttet ut melk,en god stund,men nå har det plutselig kommet tilbake. Og lurer nå på om det er noen som har opplev dette med gluten? Har tatt to tester hos lege hvor hun ikke slår ut på cøliaci,men mange sier disse testene ikke er pålitelige. Hun blir forstoppet i 4-5 dager før hun klarer å gå på do igjen,noe som selvfølgelig er smertefullt for henne.

    Hilsen fra desperat mor 🙂

    • Hei. Jeg er litt usikker på hva du mener når du skriver at testene for cøliaki er upålitelige. Med mindre du har holdt datteren din på glutenfri kost i en periode før testen så burde hun plukkes opp av en slik test. Med forstoppelse høres det uansett ikke ut som cøliaki, da det ville være vanligere med diare i såfall.

      Det er vanskelig å si noe om hva dette kan være over internett,så jeg kan ikke gjøre annet enn å råde deg til å ta dette med legen.

    • marit hermansen

      Annefrid , jenta mi hadde og veldig problem med magen fra ho var lita,- var på sjukehus å tok mange testar ,uten att dei fant ut anna enn att ho var opstipert pga «treg tarm «.Ho vart sett på Movicol ,dette hjalp ho mykje.MEN, ho har i alle år hatt problemmage ,då ho vart 20 år tok ho gastroskopi, coloskopi , cøliakiprøver og nye matallergiprøver.. alt var fint, men ho fekk irritabel tarm diagnose.Spør helsesøster om Movicol junior hadde vore noko jenta di kunne prøve

  • Roger

    Skikkelig interessant lesning på bloggen din. Lagt siden din til på favoritter, og kommer nok til å bruke den flittig når bekjente legger ut kvakksalveri på facebook. De er dog ofte en tapt sak, og ofte ikke mottakelig for seriøse kildehenvisninger..

    Men til saken; Har lest gjennom blogginnleggene dine og sidene du har linket til, og er ganske sikker på at plagene mine kommer av IBS.
    Lurte på; påvirker IBS eller symptomene i noen grad opptak av energigivende næringsstoffer?
    Tror jeg kanskje er for glad i mat til å følge en fodmap diett, Samtidig trener jeg litt, å «teller makroene mine» i perioder.
    Sikkert dumt spørsmål, men kan jeg på noe måte bomme på utregningene her, at ufordøyd energi vil gå rett gjennom kroppen min, så lenge jeg spiser karbohydrater som forstyrrer fordøyelsen min?

    – Roger

  • Marte

    Har vært plaget mye med mage/tarm. Det har blitt verre de to siste åra da jeg har lagt om til sunnere kosthold og det er veldig frustrerende! Har i perioder mye smerter. Har vært til lege og sykehus, tatt prøver og svelga slange, de finner ingenting. Når jeg leser om irritabeltarm er det mye jeg kjenner meg igjen i. Men hvis man ikke skal drive selvdiagnostisering hvem skal jeg gå til? Hvor skal jeg begynne? Må virkelig få gjort noe med dette! Kan det være lurt å oppsøke en ernæringsfysiolog?

  • Magnus

    Hei! har slitt 1-2 år med mageproblemer. Gått helt sykemeldt så lenge. Tatt slangene opp og nedenfra, ct, avføringsprøver og blodprøver, radioaktiv spisetest. Gått til div leger/sykehus terapauter. Gått gluten og melkefritt uten hjelp og lever så og si nesten på fodmap fra før av. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg har fått diagnosen Funksjonell Dyspepsi og sliter med problemer øvre del av magen (kvalm/brekninger). Har nylig begynt på probiotika igjen, og håper dette skal hjelpe litt. Noe forslag til hva jeg skal gjøre? Prøve å bare spise grønnsaker? Av en eller annen grunn går jeg riktig ned i kjelleren, og det pleier å skje på søndag/mandag eller tirsdag. Kan dette ha noe med mye karbohydrater fredag/lørdag? Gikk lenge uten å spise godteri heller, så jeg forstår ikke noe lenger…

    • Berit

      Hei! Ble det tatt vevsprøver av tarmene dine (biopsier)? Har hatt lignende symptomer i mange år, inntil gastrologen tok biopsi av tarmen og la det under mikroskopet. Da kom svaret: Kollagen kolitt (eller mikroskopisk kolitt som noen kaller det). En fortykning av slimhinnene i tykktarmen, som gir vanndig diaré. Problemet er selvsagt ikke løst, men fikk allikevel et svar. Har kuttet gluten, laktose og frukt med høyt sukkerinnhold. Går på Entocort, så det blir spennende å se når den skal trappes ned. Det hjalp enormt å legge om dietten, i alle fall. Lykke til, håper du får den hjelpen du sårt trenger!

    • Berit

      PS: Jeg glemte å tilføye at dersom du går på syrepumpehemmere, er det ikke smart. Det bare forverrer symptomene.

      • Magnus

        Takker for svar! Gikk på somac/nexium i starten uten virkning, så droppet det ut. Er tatt 3 gastroskopier med vevsprøve med tanke på cøliaki. Er dette altarnativ diagnose eller fra lege? Har tenkt å legge om mye av kostholdet mitt til grønsaker og frukt ettersom jeg har prøvd å holde meg borte fra melkeprotein og gluten. Jeg merket at dagene kan variere, og at noen er riktig dårlig både fysisk i magen og psykisk. Ettersom jeg har «gode» dager så tenker jeg at det må være noe som gjør at jeg blir dårlig uten å vite hva. Skal hørre med legen om kollagen kolitt:)

  • Berit

    Det er komplisert, dette med maten og tarmproblemer. Bortsett fra å kutte ut laktose og gluten, er det viktig å ikke spise for mye fiberrik mat. Ikke enkelt. Vi som har en sensitiv mage skal ikke belaste den med å jobbe med for mye fiber. Selv har jeg hatt bra resultat med å spise endel kokt (nesten ihjelkokt…) kjøtt, koke kraft på kjøttbein, godt kokte grønnsaker (nesten mos), og bare litt frukt, og da frukt med lite sukker. FODMAP har hjulpet, men den dietten skal man ikke stå på lenge. I tillegg til å ha kuttet alt av laktose- og glutenprodukter, har jeg erfart at soya trigger magen like mye som gluten. Og….. soya finnes i så å si ALT av ferdigprodukter, så du må bli en ørn på å lese etiketter. Egg mistenker jeg kan være en trigger, iallefall eggehvite, men jeg «shotter» endel eggeplommer, for B-vitaminenes skyld. Hvis legene dine bare har fokusert på cøliaki, kan de ha misset å sjekke om du har kolitt. Det finnes flere typer kolitt, og de sees kun under mikroskopi. De går under betegnelsen «mikroskopis kolitt», men altså, det finnes flere typer. Ja, det er trasig å måtte unngå så mye god mat, til og med brus og øl, men hva gjør man ikke får å få en tålelig hverdag. Gode tanker til deg 🙂

  • Anita

    Ønsker svært gjerne tilbakemelding fra dere som har prøvd Surmontil.

    • Magnus

      Hei! Surmontil hjalp meg litt med mageproblemene og gjorde psyken litt bedre (som igjen gjorde magen litt bedre) men kan fremdeles ha dårlige dager. Du har sikkert prøvd probiotika som idoform for eksempel? Jeg har selv bestilt og venter på en probiotika som heter VSL3 som er en av probiotikaene de gjør studier på. Denne inneholder 450 millarder bakterier i EN dose. Dette tilsvarer ca 200 idoform piller. Jeg er ganske spent på hvordan dette vil påvirke min mageflora, og forhåptentligvis bli kvitt kvalmen. Over til surmontil igjen, så skal dette primært være dempende mod IBS smerter, og ikke kvalme som er mitt største symptom, men føler det har hjulpet godt. Du kan ogaå evt høre med legen om du kan prøve en lav dose mianserin(tolvon) eller mirtazapin(remeron). Håper du finner noe som hjelper!

  • Hei, leser de spennende artiklene dine. Jeg har irritabel tarm, har for noen år siden kuttet ut gluten og melkeprodukter. I de siste par månedene har jeg også økt på med frukt og grønt. Drikker grønnsaks- og fruktsmoothie med vannkefir i 2-3 ganger om dagen, og magen har vært bedre enn på mange år, og jeg har merket litt bedring på energien.
    Sist uke fikk jeg pluselig slike symptomer jeg hadde for år siden, med smerter, oppblåsthet, noe diare. Jeg prøvde å finne ut om jeg har spist noe annerledes. Jeg vet jeg spise én liten sjokoladepralin med Maltitol, og lurer på om det kan være denne, men 1 uke med smerter etter kun en liten pralin? Kan det være sannsynlig?
    Kan man reagere på Kombucha og vannkefir etter så mange uker med fin mage?
    Prøver å finne årsaken her, og håper at magen normaliserer seg igjen.

  • Turid Halvorsen

    Jeg har ingen smerter .- noe løs mage fra tid til annen. De siste 2 ukene har jeg vært plaget med lukt som jeg tror kommer fra magen. Det er en form for bitter lukt som henger i nesen.
    Ubehagelig. Kan dette skyldes irritabel tarm?

  • hei jeg har gått med smerter i magen i 2 år nå, har tatt alle prøver som fins tror jeg. fikk diagnosen nervøs og lam tarm. legen sa att smertestillende ville gjøre det enda verre. men hva skal man gjøre når man har så smerter att man ikke kan leve ett normalt liv, orker ikke å gå ut, heller ikke ha noe sosial kontakt med andre når smertene er som verst. legen foreslo att jeg skulle prøve spinat på boks noe som ikke hjalp i det hel tatt.

  • Har noen undersøkt følgene av dårlig absorbsjon av vit. K2 i tarmen?

  • Jeg er en jente på14år og har hatt IBS i 9år no,og det har gått fram og tilbake om hva jeg kan spise,men jeg fulgte listen så føler jeg meg nesten helt frisk

  • Liv

    Jeg har mye (så og si daglig) vondt i magen (midt under ribbena) og noen ganger brennende følelse oppover spiserøret (EKG var bra). Reagerer på div matvarer. Grovt brød (loff og fin kneipp går bra), sterk krydret mat, d-vitamin tilskudd (mens b-vitamin går bra), (is og melk går veldig bra), juice og eple går ikke i det hele tatt. Fanta går ikke bra (men mandariner går til en viss grad bra), agurk, (rå tomater går bra), brun saus. Drikker ikke kaffe/te. Spiser ofte og lite. Kan få veldig vondt i magen hvis det går lenge mellom måltidene. Har vært hos indremedisiner. Har fått vi-siblin for forstoppelse i tykktarmen (brukt 2 uker) og omeprazol (brukt i mange år) for betennelse men like vondt. Veldig vondt , særlig etter å ha forsøkt d-vitamin tilskudd.

  • Belinda

    Jente på 24 her. jeg tror jeg har irritabel tarm. sliter relativt ofte, kanskje annenhver måned, med 2-4 dager intense smerter (med mindre jeg sulter meg selv etter dag en). Jeg tvinger meg selv til å kaste opp i ren desperasjon over smertene. Ligger ofte våken store deler av natten når dette skjer. Legene finner ingenting. Har hatt kamera i magen, og tatt blodprøver, frisk som en fisk sier dem.. Har nettopp spist to gulrøtter, to jordbær og en banan, og drukket en del vann, virker som det hjelper. Det skjer oftest når jeg spiser mye på tom mage..

  • Jon

    Takk for veldig god sak, oversikt og gode innlegg. Jeg har kun 3 spørsmål for å vite om dette blir/er rett spor:
    Hvor lang tid vil/skal det kunne ta før man får effekt av å legge om til FODMAP.
    Tilsvarende, hvor fort skal man merke symptomer når man reintroduserer. Dager?

    • Hei, så fint du likte saken!

      Normalt sett anbefales det 6-8 ukers streng diett. De fleste som responderer på dietten vil oppleve å bli symptomfrie i løpet av denne perioden, og de som ikke blir det hører sannsynligvis til de uheldige som ikke har effekt. Dersom det er FODMAP som forårsaker problemet, vil symptomene komme igjen raskt ved provokasjon, gjerne kort tid etter måltid, noe som vil kunne tolkes som en bekreftelse på at dette var et problem. Men vanligvis ønsker man å gjenta dette noen ganger for å være helt sikker.

      • Jon

        Takk for svar!
        Du sier «kort tid etter måltid. Er dette timer? Eventuelt hva er minimum antall timer og maks antall timer som man med sikkerhet man kan/bør vite at det er de reintrodusertes «skyld» til plager. Som du forstår sliter jeg litt med å fastslå hva/når som forårsaker plager,

      • Hei igjen. Dette er veldig vanskelig å svare konkret på, siden det vil kunne variere veldig mye. Men innen noen få timer er rimelig å anslå, da maten vil være i tarmsystemet innen da. Om du gjentakende ganger får symptomer ved inntak av samme type matvare er det grunn til mistanke. Da er det vanlig å gå tilbake til strikt diett til symptomene forsvinner, for så å prøve å provosere igjen med samme matvare. Gir det fortsatt plager kan du teste igjen med mindre mengde og se om det fortsatt er problematisk.

        For å få et bedre grunnlag for å vurdere om det er den reintroduserte FODMAPen som forårsaker symptomer bør du holde en streng lavFODMAP-diett og så godt det lar seg gjøre bare provosere med en type FODMAP om gangen. I artikkelen om FODMAP-dietten skrev jeg om noen matvarer som er vanlig å bruke til provokasjon for de ulike FODMAPene 🙂

  • Ray87

    Hei.
    Har hatt 3 gastroskopier fra 2009 til 2015.
    Får smerter under ribbeinet og enkelte ganger klemmer det på ut i ryggen og man må kaste opp pga smertene.
    Tilegg har jeg kronisk betennelse på spiserør og mellomgulv brokk. Tar nexium fast morgen og kveld.
    Romler ofte i magen, og kan ha diaré i lengre perioder.

    Har lenge trodd det var betennelsen som lagde smerten men begynner å tvile siden gastroskopi legen mener jeg hadde kun mild betennelse i 2015, og at det ser greit ut. I tilegg til at det hjelper med fodmap.

    Det kan gå bra en stund og det kan være perioder som er helt ille. Kan våkne midt på natten av ubehag og noen ganger kan det spises bort med en joghurt, andre ganger hjelper ingenting.

    Det rare er at smertene kan komme tilbake hvert 3 kvarter så kan jeg spise det vekk, så går det på igjen. Hvis jeg går for lenge uten mat kan det bli ille også.

    Har prøvd å følge fodmap dietten og synes det hjelper meg men alikevel fikk jeg smerter for noen dager siden, men det har hjulpet på helt klart.
    Har i tilegg økt dosen nexium til max dose.
    Noen ganger kan ubehage komme nøyaktig 20 min etter måltid.
    Noen dager er nærmest uten smerter og noen dager er ikke noe bra.

    Noen som har eller føler det samme?
    Begynner å bli veldig frustrerende, uvisst om det er nødvendig med mye syretabletter, tør ikke trappe ned heller. Mye med magen og dette var ikke lett å finne ut av.
    Tar zantac før sengetid.j

    Også hatt endoskopi av tarmene i 2015, ikke noe funn, Det ble heller mot det at jeg har irritert tarm..

    Finnes det noe forum for slike ting?

  • Lise

    Hei ? Veldig spennende å følge med på og lese om nyttige tips og erfaringer. Eg er av dei som har havna i kategorien IBS siden dei ikkje finn årsak til magesmerter. Min historie er at eg ble operert for tarmslyng med koldbrann i tynntarm når eg var 14 år gammel. Der måtte eg fjerne ca 30 cm tynntarm. Dei veit ikkje grunnen til tarmslyngen i så ung alder men har undersøkt mye selv og lurer på om det kan ha noe ned at eg ble ramma av campylobacter bakterie i magen når eg var 13 år som gav infeksjon i magen. Dette blir spennende å diskutere med legen min. Er det andre her som har fått diagnosen IBS etter tarmoperasjon og spes ved fjerning av tarm? Det som er nå er at det er veldig mye eg ikke kan spise. Prøver så godt eg kan å følge lav fodmap kost men er også mye her som eg reagerer på grunnet fjerning av tarm og dannelse av arrvev i tarm. Spiser eg noe som blir tungfordøyelig og ikke passer ekstra på så blir eg innlagt på nytt med ny tarmslyng….Er det noen som kjenner seg igjen? Og som har fått hjelp for dette? Eg er gravid med 3.barnet nå så det blir ikkje gjort så store tiltak før etter svangerskapet men da vurderer eg å teste ut kollagen tilskudd som kan hjelpe og evt andre tilskudd som kan hjelpe tarmen min. Har fått ein fantastisk fastlege som skal prøve å hjelpe meg å finne ut av hva som er årsaken og evt hva som kan hjelpe meg. Vist eg ikke kommer noen vei så blir det nok privat helsevesen. Leser om hexebergklinikken som virker spennende men er det andre gode klinikker som folk her har fått hjelp via? Kanskje noen på Vestlandet? Kunne skrevet mange mange ord om meg og mine plager men tenker at det holder nå. Prøver å ikke tenke negativt, og det positive er jo at eg lærer utrolig mye om kost, mage og meg selv ?

  • Else

    Hei,
    Er så glad for å ha kommet inn på denne siden og se alle som har felles utfordring både med IBS og kronisk betennelse på spiserør.
    Får lys til å spørre om det er noen som også sliter med søvn i denne sammenheng.
    Ingen tvil om at jeg har hatt IBS i mange år og ser på meg selv som hyper sensitiv og «flink pike». Mitt sosiale og energiske liv har begynt å avta i takt med dårlig søvn. Jeg har vært avhengig av Imovane 3,75 i mange år og merker det er vanskelig å sove uten. Min påstand er at det er mage/spiserøret som er årsaken til at alt har kommet så langt. Jeg sitter i sengen opp til 40 – 50 ganger hver natt for å rape opp luft, først på morgenkvisten kommer luften andre veien, og maten har gått gjennom systemet. Da først kan jeg kanskje sovne. Klarer heller ikke å sove på dagen pga luftplager og ubehag, så til tider har det gått opp til 2 -3 netter totalt uten søvn som blir til angstfølelse i kroppen. Er i 100% stilling, og sist uke måtte jeg dra hjem fra jobb for første gang. Fastleger forstår ikke problemet og jeg har heller ikke sett andre med tilsvarende. Er en positiv person som forsøker å tenke meg frisk, og jobben er det siste jeg lar det gå utover. Det hjelper heller ikke å trene seg sliten, så nå er det større fokus på søvn en tarmer og spiserør. Blir glad om det er noen som kjenner litt til dette og har forslag.

    • Det er uklart om jeg har IBS, cøliaki eller intoleranse mot gluten og melk, da prøver ikke har kunnet konkludere med noe. Men, jeg har slitt med søvn i 12 år, det startet med nattevakter, men siden det aldri har rettet seg, har jeg også undret på om det har med ubalanse i hele systemet å gjøre. Jeg har ingen merkbare plager i tarm lengre, etter at jeg kuttet ut melk og gluten for noen år siden. Men likevel kan ting skape ubalanse tenker nå jeg da.
      Skulle ønske jeg hadde noen gode råd til deg. Har selv måttet bruke medisiner de siste 4 årene, jeg sover bedre på anti-epileptika som jeg fikk etter å ha blitt utredet for søvn. Det var helt nødvendig for meg, jeg fikk ikke til å hverken tenke eller meditere meg frisk, og møtte etter hvert veggen. Med en utredning på søvn tar ofte fastleger og andre deg mer alvorlig også. Håper virkelig du finner en løsning som bedrer søvnen din snart.

  • […] Irritabel tarm – hvordan behandles det? | Frisk og Funksjonell […]

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.