Arkiv

Irritabel tarm og hva du kan gjøre med det!

Mange sliter med symptomer på irritabel tarm, og legene klør seg i hodet og har ingen løsning på problemet. Per i dag finnes det ingen kur mot disse plagene, og det beste man kan tilby er å behandle symptomene ved å gjøre endringer i kostholdet.

Under årets faglige møte i regi av KEFF  (Kliniske Ernæringsfysiologers Forening) holdt Dr. Sue Shepherd et foredrag om nettopp irritabel tarm. Shepherd er en australsk forsker som har skrevet flere bøker om problematiske sukkerarter (FODMAP), og har også gjennomført en del studier på disse. Hun  Her presenterte hun resultater fra forskningen sin, og fortalte om teorien bak low-FODMAP-diet. Denne artikkelen er basert på hennes foredrag.

Irritabel tarm

Bilde: Colourbox

Hva er irritabel tarm?

Irritabel tarm (IBS) er en fellesbetegnelse på plager som oppstår i mage/tarm-kanalen uten at det er annen sykdom som er skyld i dem.  Dette er den vanligste formen for problemer med mage/tarm, og det er estimert at så mange som 15% av befolkningen er plaget med dette. IBS gir symptomer som:

  • Oppblåsthet
  • Luft i magen
  • Diaré
  • Forstoppelse
  • Magesmerter

IBS er noe som i ulik grad rammer svært mange, og som nevnt i innledningen finnes det ingen medisinsk kur mot dette. Hvis du ofte opplever ett eller flere av de nevnte symptomene, og ikke har fått påvist annen sykdom, vil dette si at du har en eller annen grad av IBS.

Disse plagene oppstår når ufordøyde karbohydrater kommer ned i tykktarmen. Dette tåler vi helt fint i små mengder, men når det av ulike grunner blir for mye kan det oppstå problemer, som igjen vil oppfattes ulikt fra person til person. Det kan også være andre årsaker til IBS, som for eksempel stress, men det er ganske god dokumentasjon på at ufordøyde karbohydrater er hovedårsaken.

Hva er FODMAP?

FODMAP står for Fermentable Oligosacharides Disacharides Monosacharides And Polyols, og er en fellesbetegnelse for ulike karbohydrater som kan skape problemer i tarmen. Disse gir problemer dersom de ikke blir absorbert i tynntarmen, og dermed havner i tykktarmen, der bakteriene kan fermentere dem. De ulike FODMAPene har ulike virkningsmekanismer, og det er vanlig å reagere på noen av dem, men ikke alle. Her følger en kort beskrivelse av de ulike karbohydratene. Lenger nede står det mer om hvilke matvarer som inneholder de ulike FODMAPene.

  • Oligosakkarider

Oligosakkarider er karbohydratkjeder som består av 3-10 monosakkarider. Oligosakkarider som kan gi symptomer på IBS er fruktaner (kjeder av fruktose med et glukosemolekyl) og galaktooligosakkarider (GOS, fruktosekjeder med et galaktosemolekyl). Disse er bundet sammen med bindinger som vi ikke er i stand til å bryte, noe som fører til at over 90% av disse fraktes videre til tykktarmen.

Fruktaner og GOS absorberes dårlig hos alle, siden vi ikke har enzymene som skal til for å bryte dem ned. Disse vil derfor alltid fermenteres i tykktarmen, og når det blir nok av dem vil de gi symptomer hos alle. Tålegrensen før symptomene kommer vil variere fra person til person.

  • Disakkarider

Av disakkaridene er det bare laktose, eller melkesukker, som er forbundet med IBS. Laktose er et disakkarid som er satt sammen av et glukosemolekyl og et galaktosemolekyl. For å spalte galaktosen fra glukosen trenger vi et enzym som heter laktase, og for de som ikke har dette enzymet vil laktose komme ufordøyd ned i tykktarmen. Mangel på laktaseenzymet kalles laktoseintoleranse, og ved denne tilstanden bør man unngå mat som inneholder laktose.

Laktose er ikke et problem for de som har laktaseenzymet, og her i Norge er vi generelt godt utstyrt med nettopp dette enzymet. Det går også an å kjøpe laktaseenzym som et tilskudd man kan spise sammen med matvarer som inneholder laktose, og på den måten fordøye det bedre. De som er laktoseintolerante vil også som regel tåle laktose i veldig små mengder.

  • Monosakkarider

Av monosakkaridene er det bare fruktose som er forbundet med IBS. Dette er imidlertid litt spesielt, for fruktose skaper bare problemer dersom maten inneholder mer fruktose enn glukose (fruktose > glukose). Dette skyldes at fruktose kan tas opp på to måter, med eller uten glukose. Mesteparten av fruktosen blir absorbert i tynntarmen sammen med glukose, og da vil et glukosemolekyl ta med seg et fruktosemolekyl gjennom tarmveggen. Denne opptaksmekanismen har stor kapasitet. Ytterligere fruktose må da tas opp uten hjelp fra glukose, og denne transportmåten har varierende kapasitet. Den fruktosen som ikke absorberes i tynntarmen fraktes ufordøyd til tykktarmen, hvor den kan fermenteres av bakteriene og skape symptomer på IBS.

Så lenge maten inneholder like mye glukose som fruktose, vil det absorberes godt hos alle, på grunn av den glukoseavhengige absorbsjonen. Alle har ulik kapasitet til å absorbere fruktose uten hjelp av glukose, slik at folk vil tåle ulike mengder før det blir et problem. Fruktose gir bare IBS-symptomer så lenge det ikke blir tatt opp! Fruktosemalabsorbsjon er en svikt i den absorbsjonsveien som ikke er avhengig av glukose, så de som lider av dette vil få problemer med en gang maten inneholder mer fruktose enn glukose.

  • Polyoler

Polyoler er sukkeralkoholer som ikke tas godt opp i tynntarmen og derfor havner i tykktarmen, og eksempler er sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol og isomalt. Disse tas opp i tynntarmen ved passiv diffusjon, og tålegrensene varierer fra person til person. Veldig mange har problemer med å ta opp disse.

Extra grunn til bekymring?

Hvordan forårsaker FODMAPene symptomer?

FODMAPene skaper bare problemer så lenge de ikke absorberes i tynntarmen, og derfor fraktes ufordøyd videre til tykktarmen. Disse molekylene er osmotisk aktive, og vil derfor trekke vann ut i tykktarmen. Dette gjør at avføringen blir flytende, noe vi opplever som diaré. De vil også raskt fermenteres av bakteriefloraen i tykktarmen, noe som fører til gassproduksjon.

Kombinasjonen av økt væskeinnhold og gassproduksjon fører til at tykktarmen utvider seg, noe som fører til at du føler deg oppblåst. Det gjør også at avføringen kan renne raskere gjennom. Økt strekk i tarmveggen vil aktivere nerver som sitter her, som sender smertesignaler til hjernen, og vi opplever smerte. Disse symptomene oppleves ikke av alle, men om du opplever disse jevnlig er sjansen stor for at legen vil fortelle deg at du har IBS.

Hvilken mat inneholder de ulike FODMAPene?

Er alt like problematisk?

De ulike FODMAPene finnes i ulik mat, og mange matvarer inneholder flere forskjellige typer. Her er en liten oversikt over vanlige matvarer som inneholder de ulike FODMAPene. Husk at det at en matvare inneholder en FODMAP ikke nødvendigvis betyr at den vil gi deg problemer, men om du reagerer på en eller flere av disse kan det være du ikke bør spise så mye av enkelte matvarer på listen. Listen er ikke komplett, men inneholder en del vanlige matvarer som inngår i manges kosthold.

  • Fruktaner og GOS

Frukter: Fersken, vannmelon

Grønnsaker: Rosenkål, kål, hvitløk, løk, erter, vårløk, purre

Korn: Hvete, rug, bygg

Annet: Inulin, belgfrukter, linser, pistasjnøtter

  • Laktose

Meieriprodukter: Melk, yoghurt, fløtebasert is, myke oster

  • Fruktose > glukose

Frukt: Eple, pære, mango, kirsebær, vannmelon

Grønnsaker: Asparges, sukkererter

Annet: Honning

  • Polyoler

Frukt: Eple, pære, plumme, bjørnebær, aprikos, nektarin, avocado

Grønnsaker: Blomkål, sopp, sukkererter

Annet: Tyggis og pastiller med kunstig søtning

Low-FODMAP-diett

Det er et klart dose-respons-forhold når det gjelder inntaket av problematiske matvarer og symptomer. Dette betyr at du fint kan tåle en viss mengde av noe, men med en gang du kommer over din egen tålegrense kommer symptomene, og jo mer du får i deg, jo sterkere blir reaksjonen. Med dette i bakhodet skjønner du at du ikke nødvendigvis trenger å kutte de problematiske matvarene helt ut av kostholdet ditt, men at du muligens må belage deg på å redusere inntaket av noe dersom du opplever symptomer på IBS.

Dr. Sue Shepherd

For å finne ut hva du reagerer på, kan du prøve en såkalt low-FODMAP-diett. Dette innebærer en periode på 6-8 uker hvor du unngår alle FODMAPene. Dette vil med stor sannsynlighet gjøre deg helt symptomfri! Når du har vært helt symptomfri en stund, er det på tide å reintrodusere en og en FODMAP, og deretter følge med på når symptomene kommer tilbake. Sue Shepherd har en foretrukket rekkefølge på hvilken mat man tester ut. Begrunnelsen for denne er at flere matvarer inneholder mer enn en FODMAP, og ved å teste i denne rekkefølgen kan man unngå feiltolkninger.

Noen punkter som er greit å ha i bakhodet når du tester:

  • Begynn med å introdusere mat som bare inneholder en type FODMAP om gangen, ellers kan det være vanskelig å finne ut hvilken du reagerer på.
  • Test den samme matvaren to ganger på en uke, med noen dager mellom, og skriv ned eventuelle symptomer.
  • Øk gradvis mengden ved å introdusere flere matvarer som inneholder den FODMAPen du tester.
  • Når du har funnet et nivå du tåler av den første FODMAPen, kan du beholde denne mengden i kostholdet og deretter introdusere neste FODMAP.
  • Dersom du opplever symptomer på en matvare, kan du enten vente til symptomene går bort og deretter prøve samme matvare i en mindre mengde, eller anta at matvaren er et problem og rett og slett kutte den ut av kostholdet ditt. Å kutte matvarer ut av kostholdet er siste løsning, og bør bare brukes om du opplever symptomer på små mengder.
  • Selv om du reagerer på en matvare, kan det være du fint tåler en annen matvare som inneholder samme FODMAP. Derfor kan det være lurt å prøve ut andre matvarer. I tillegg kan toleransen variere over tid, så om du reagerer i dag, kan det likevel være verdt å prøve samme matvare igjen i fremtiden.

Her er Shepherd sin foretrukne rekkefølge, og forslag til matvarer:

  1. Polyoler, mannitol og sorbitol
    Sopp eller blomkål
    Aprikoser eller sukkerfri tyggis
  2. Laktose (bare om du mistenker laktoseintoleranse)
    Lettmelk eller youghurt
  3. Fruktose
    Mango eller honning
  4. Fruktaner
    Fullkornsbrød, hvitløk, purre, løk
  5. GOS
    Belgfrukter (bønner, linser, erter)

Hva kan du spise?

Mange frukter og grønnsaker inneholder en eller flere FODMAPs, men likevel finnes det en del som vanligvis ikke gir problemer, så du skal slippe å spise helt frukt- og grønnsaksfritt!

Frukt: Banan, druer, honningmelon, cantaloupemelon, kiwi,  appelsin, mandarin/klementin, ananas, jordbær, blåbær, bringebær, sitron/lime.

Grønnsaker: Gulrot, agurk, squash, salat, oliven, potet/søtpotet, spinat, bønnespirer, selleri. Brokkoli og mais går også, men ikke i store mengder.

I tillegg kan du selvfølgelig spise mat som ikke inneholder karbohydrater, som kjøtt, fisk og egg.

Er det et problem å kutte ut for mye fra kostholdet?

Man ønsker vanligvis å ha så få restriksjoner som mulig i kostholdet, slik at man skal kunne ha et så fleksibelt og variert kosthold som mulig. Ved å kutte ut mange matvarer setter man samtidig krav til at den maten man spiser er spesielt næringsrik, siden det kan være vanskelig å få i seg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler når matutvalget blir mindre.

Matvarer som av ulike årsaker er viktige for en person ønsker man å beholde så langt det lar seg gjøre, og her blir det ofte et spørsmål om hvor mye symptomer man takler å leve med for å beholde enkelte matvarer man reagerer på. Dette blir opp til hver enkelt, siden det er du selv som velger hvilken mat du vil eller ikke vil spise!

Hva sitter vi igjen med?

Det jeg har presentert i denne artikkelen er på ingen måte en kur på irritabel tarm, men en effektiv måte å behandle symptomene på. Som nevnt i innledningen finnes det ingen kur for IBS, så dersom du reagerer på enkelte matvarer må du nok belage deg på å redusere eller kutte inntaket av disse dersom du ønsker å holde deg symptomfri.

Sue Shepherd har i tillegg til forskningen sin også skrevet noen kokebøker med blant annet low-FODMAP-mat, noe som kan være nyttig dersom du trenger inspirasjon til matretter som unngår FODMAPene.

Dersom du er interessert i å lese mer om irritabel tarm, kan jeg anbefale denne artikkelen fra forskning.no. Jeg vil også anbefale et besøk på Sue Shepherd sin hjemmeside, hvor du kan finne mer informasjon om irritabel tarm, low-FODMAP-diett og mange andre ting i forbindelse med mage/tarm-helse!

Sliter du eller noen du kjenner med symptomer på irritabel tarm? Del gjerne erfaringene dine i kommentarfeltet!

 

265 kommentarer tilIrritabel tarm og hva du kan gjøre med det!

  • Det som kanskje ikke er så godt kjent blant fagfolk er at tarmen blir vesentlig mer resistent mot irritasjon fra ulike typer matvarer dersom personen er i fettsyrebalanse. Dette reduserer det oksidative stresset på organismen, og tarmen er svært påvirket av dette. Det trengs vesentlig mer omega-3-fettsyre enn det ernæringsmyndighetene anbefaler for å få en tilstrekkelig god fettsyrebalanse til å motstå de vanligste plager og lidelser den norske befolkningen sliter med. Fettsyrebalanse ned mot 1,5 (AA/EPA)gir god resistens mot blant annet irritert tarm.

  • nerthus

    Har chrons, og ble etter flere års behandling med diverse kortisoner anbefalt remicade (cellegift…). Da var det nok!

    Tilfeldigvis endret jeg kosthold til lavkarbo pga ønske om vektnedgang og spiste meg 95% symptomfri på 4 uker… først i ettertid leste jeg Lutz «Bedre uten brød» der chrons har et eget avsnitt og at man kan spise seg symptomfri vha lavkarbokosthold. Tenk om en eller annen lege kunne nevnt dette til meg tidligere…jeg kunne spart meg grusomme smerter og plager…

    Nå har også en bekjent som HAR brukt remicade flere ganger også endret kosthold til lavkarbo, og ble OGSÅ symptomfri på 4 uker…

    Det å forsøke et lavkarbokosthold i et par måneder er så verdt å forsøke – når alternativet er ganske voldsomme medisiner med tilhørende bivirkninger… ALLE med fordøyelsesproblemer burde forsøke – tenk om det virker på deg også?? Enn om det er så enkelt? Ingen sier det virker på alle, men tør du ta sjansen på å la være å prøve? MINIMUM 4 uker, helst det dobbelte, og du kan ikke spise høykarbomat innimellom men må spise ren lavkarbomat. Man KAN bli litt verre de første par ukene, men det går over. Jeg tenkte at jeg har og er så syk uansett så dette skal jeg holde ut.

    Det er litt som anbefalingene vedrørende diabetes, spis hva du vil, du kan jo bare ta mer insulin… jeg fikk INGEN kostholdsråd med min chrons – litt sånn spis det du føler du tåler, også får du jo kortison/annen medisin…

    Valget er ditt… 🙂

    • Vegard

      Chrons og ulcerøs kolitt kommer inn under inflammatorisk tarm, der man har en spesifikk diagnose. Ved IBS vet man ikke årsaken til symptomene. Det er en viktig forskjell på disse tilstandene.

      Når man legger om til et lavkarbokosthold vil det vanligvis føre til en vesentlig reduksjon i inntaket at FODMAPS også, siden man reduserer på det totale karbohydratinntaket og som oftest i større grad lager mat fra bunnen av.

      Det er flott at folk finner et kosthold der de kan «spise seg frisk», og det understreker hvor mye kostholdet har å si for helsen !

    • Trulte

      Remicade er ikke cellegift…

  • nerthus

    Jeg vil gjerne legge til at i dag, snart tre år etter kostholdsendring, tåler jeg faktisk AV og til å spise stivelsesrik mat uten problemer, men ikke hver dag og ikke hele dagen:)

    Snakk om å «spise seg frisk»… 🙂

  • eivind

    Fint innlegg Vegard 🙂 Hva tenker du ift dette og fruktosemalapsorpsjon? Faller det innunder IBS? Ei jeg jobba med hadde denne diagnosen og slet veldig med f.eks epler og løk, fikk ekstreme magesmerter da.

    • Vegard

      Fruktosemalabsorbsjon går helt klart inn under IBS 🙂

      Forskjellen er at man vet hva man reagerer på, og bør styre unna alt som inneholder fruktose > glukose, som eple, pære, mango, kirsebær, vannmelon, asparges, sukkererter og honning.

      Løk gir hovedsakelig problemer i forbindelse med fruktaner, men disse tas dårlig opp av alle, så når hun først har IBS-problemer, så er det sannsynlig at hun også har dårlig toleranse for disse også!

  • eivind

    Ok, takk for info 🙂

    Liten digresjon: Folk våkner opp over atlanteren og! http://www.t-nation.com/article-comments/the_simple_diet

  • Aurora

    Så ble jeg plutselig klar over at jeg har IBS jeg også. Har slitt med magen helt fra barndommen av. Jeg hadde alle symptomene, unntatt diaré. Men etter at jeg la om til lavkarbokost er jeg helt symptomfri, og det har jeg vært i to år.

    Jeg er av de heldige som kan spis veldig mye forskjellig uten at jeg får sympomer. Hovedproblemet mitt er sukker og melkeprodukter. Er interessant det en her nevner om fettsyrebalanse, for jeg merker at så lenge jeg får i meg nok fett, fra variable kilder, så tåler jeg melk mye bedre. Og jeg kan spise en god del fløtebasert mat uten å bli dårlig.
    Men sukker, det tåler jeg så dårlig at jeg ikke orker å prøve en gang. Jeg har nå feiret to konfirmasjoner og 17.mai uten å smake så mye som en liten kakebit. Det var ikke noe savn. Jeg så på alle kakene og det fristet ikke i det hele tatt.

    • Vegard

      Så flott at du har funnet et kosthold som fungerer for deg.

      Fete meieriprodukter som fløte og rømme inneholder en mindre andel laktose enn magrere meieriprodukter, så om du reagerer på melkesukkeret så er det ganske vanlig å tåle de fete produktene bedre enn de magre.

  • Elise

    Hei! Jeg har tenkt å prøve ut dette kostholdet, da jeg har en sterk mistanke om at jeg har irritabel tarm. Cøliaki er allerede utelukket.
    Vet du om sukrin er ok? Det er jo et sukkeralkohol, men 90 % (?) tas opp i tynntarmen, og da vil det vel ikke være mulighet for at det fermenterer i tykktarmen, eller?
    Og er tomat ok?

    • Vegard

      Sukrin tas som du sier for det meste opp i tynntarmen, og vil derfor sannsynligvis gå bra. Likevel kan det være forskjeller i hvor godt vi tar opp sukrinen, så det kan være mulig å reagere på den også. Her må du bare prøve deg fram.

      Tomat er såvidt jeg vet ikke noe problem, men her gjelder egentlig det samme som for sukrin. Om du mistenker at du reagerer på en matvare, så er det beste å kutte den ut fra kostholdet for så å gjeninnføre den etter en symptomfri periode for å se om symptomene kommer tilbake.

  • Marianne

    Har vært plaget med dette ca siden september i fjor. Utrolig irriterende.
    Senest i går inntraff det. Problemet hos meg er at ofte når jeg spiser noe som trigger (i går pære og tørket frukt), er det vanskelig å stoppe – og problemet blir bare værre.
    Blir så ille at det tar all energien fra meg rett og slett! Alt jeg har planlagt jeg skal gjøre går rett i vasken, fordi jeg ender opp med å gå rundt meg selv, vri meg, gå fra sofan til doen – og gjenta, for så å legge meg å sove, å bare håpe at det går over!
    Føler meg direkte ekkel til tider.

    Har vært hos legen flere ganger, og gjennomgår tester i hytt og gevær, men har enda ikke fått påvist noe spesielt (som du forsåvidt også nevner i artikkelen).
    Synes forøvrig du skriver veldig «enkelt» og forståelig. Har selv funnet ut at f.eks eple og for mye kunstig søtning er triggere, men nå har jeg også satt opp en liste – utfra de tingene du beskriver over her!

    Hva mener du om havregryn? Kan det også være en plage, eller går det bra om man lar dem svelle før man inntar dem? Og ja, ris forresten? Er det ugunstig?

    Tusen takk for oppklaringen/ hjelp på veien!

    • Vegard

      Havregryn er nok det kornslaget som færrest reagerer på, siden det i utgangspunktet ikke inneholder gluten. Det kan likevel inneholde spor av gluten fra produksjonsutstyret, så om du reagerer kan du prøve glutenfri havregryn.

      Hvis ris inneholder hovedsakelig stivelse, altså glukosemolekyler i lange kjeder. Disse er det ikke vanlig å reagere med mtp irritabel tarm hvertfall, siden glukoseopptaket i tarmen er veldig effektivt.

      Med tanke på at du reagerer på eple, pære og tørket frukt kan det høres ut som om du ikke tar opp fruktose så godt. Prøv å bytt til frukter som banan og drue som hovedsakelig inneholder glukose! Jeg nevner noen flere frukter og grønnsaker som vanligvis går bra nederst i artikkelen 🙂

      Angående kunstig søtning, hvilke mistenker du at du reagerer på? Sukkeralkoholer tas normalt ganske dårlig opp, og kan gi IBS-symptomer i større mengder.

      • Marianne

        Åh, så bra! Skal teste ut havregryn snart, og kjenne om jeg reagerer. Mulig jeg har inntatt det sammen med noe annet jeg har reagert på, slik at det egentlig var noe annet som har gjort utslag!

        Skal jeg absolutt gjøre! Om jeg kan unngå mageproblemer bare ved å holde meg unna frukter som inneholder fruktose bytter jeg dem lett 😀

        Med kunstig søtning er det vel de åpenbare tingene som drops, FUN saft. Som jeg kommer på akkurat nå. Domskap det å spise/drikke for mye av det uansett.. Har ikke merket noe spesielt ved tyggis, og heller ikke sukrin/stevia/splenda ol.

      • Vegard

        Pastiller og drops kan virke lakserende i større mengder, pga sukkeralkoholer. Sukrin tas i større grad opp i tarmene enn de andre sukkeralkoholene og kan derfor være et bedre valg.

        Ved FUN-light kan det være at du opplever intoleransereaksjoner på aspartam/acesulfam K. Får du samme reaksjoner på lettbrus?

      • Marianne

        Igrunn ikke! Blir kanskje litt oppblåst av det, men ikke noe nevnverdig egentlig.
        – Drikker endel proteinkaffer/shakes også, og da med ProZyme, som jeg tror inneholder aspartam? Merker ikke noe spesielt av det heller.

        Får meg virkelig mange vekkere her. Når jeg tenker meg om kan det jo hende jeg har drukket saft i mengder sammen med andre ting jeg reagerer på?
        Elsker frukt skjønner du, så det kan hende jeg har spist og drukket dette samtidig!

        Må bare si at jeg har gått til legen flere mnd uten å få ut noe som helst av det. Kommer over denne nettsiden, og du har på to dager gitt meg bedre oppklaringer enn legene har gjort på nesten et halvt år. Har også søkt litt rundt nå, og sett at dette var noe som ikke ble påvist av blodprøver(noe jeg har blitt testet ørten forskjellige av). Veldig interessant dette, tusen takk!

      • Marianne

        Ja. Sitter å prøver å sette meg opp en matplan for de kommende ukene, hvor jeg utelukker de matvarene jeg tror jeg reager på en stund. Skal bruke strategien over for å innføre dem igjen 😀

        Kan jeg godt forstå! Likevel rart at ingen leger har påpekt at dette kan være det som feiler meg..
        Synes forøvrig selv tema er ganske interessant – når jeg først har litt tid til å sette meg inn i det. Interesserer meg generelt for ernæring, og det er det jeg gjerne ønsker å studere i fremtiden!
        Skal sette merke på siden din, absolutt mye interessant lesing her! 😉

      • Vegard

        Veldig hyggelig å høre!

        Hvilket søtstoff som er brukt i proteinpulveret ditt skal stå på boksen. Aspartam er nok det vanligste.

        Når det gjelder det å finne ut hva man reagerer på er det veldig lett for å finne feil syndebukk, siden det er så utrolig mange komponenter man spiser samtidig. Strategien jeg nevner i denne artikkelen med å innføre en og en matvare etter en symptomfri periode kan være nyttig med tanke på at man slipper å kutte ut matvarer unødvendig. I ditt tilfelle kan det f.eks. være aktuelt å f.eks. teste ut fun light etter en periode for å se om det faktisk er det du reagerer på.

        Irritabel tarm er et veldig vanskelig tema siden det ikke er en klar årsak og heller ikke finnes en kur. Fikk en del vekkere under foredragene til Shepherd!

      • Marianne

        Oida. Forrige kommentar skulle komme som respons til ditt siste svar!

    • Dini

      Hei! Mulig du er laktoseintolerante også. Tåler ikke melkesukkeret alt da må du bruke laktosefri melk.

  • javad

    Hei. Jeg er en gutt på 20 år og kom til Norge i 2006. Det er snart 2 år at jeg har problemer med mage. fikk beskjed at jeg har IBS og må kontakte physkolog. Jeg stresser ikke med noe og slapper helt av hele tiden men problemene er fortsatt. spiser kun kylling, fisk, egg og tunnfisk. Kan dere være så snil hjelpe meg med hva mer kan jeg spise. tusen hjertelig takk de som hjelper:)

    • Vegard

      Hei Javad

      Spiser du ingenting utenom det du nevner? Ingen former for grønnsaker?

      Med et så ensidig kosthold er det fare for at du får i deg for lite av en del næringsstoffer. Frukt og grønnsaker som vanligvis ikke gir problemer er:

      Frukt: Banan, druer, honningmelon, cantaloupemelon, kiwi, appelsin, mandarin/klementin, ananas, jordbær, blåbær, bringebær, sitron/lime.

      Grønnsaker: Gulrot, agurk, squash, salat, oliven, potet/søtpotet, spinat, bønnespirer, selleri. Brokkoli og mais går også, men ikke i store mengder.

      Har du blitt testet for allergier, cøliaki osv?

      Har legen din snakket om muligheten for å kontakte en ernæringsfysiolog? Hvis ikke, snakk med legen din og be om å få en henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å finne ut av kostholdet ditt.

  • javad

    Jeg har vært mange ganger på sykehuset og legene sier til slutt at det er IBS. jeg er så plaget at jeg sluttet på studioen min. Nå er jeg så lei av å leve på denne måte. Jeg ønsker den dagen kommer der jeg ikke har mer mage problemer. Hjelp folkens. takk

  • Martine

    Veldig informativ og oversiktlig artikkel!
    Jeg får vel hive meg på denne for å ikke føle meg som en ballong hele tiden. Har funnet ut av ganske mye allerede ettersom symptomene kommer 1-2 timer etter matvaren, og jeg betaler hele kvelden samme dag. Det er legen som mistenker IBS, og det høres vel mer og mer fornuftig ut for meg også.

    Må innrømme at jeg sliter med det som kalles «plutselig dotrang» som høres litt voldsomt ut. Men det er rett og slett slik at jeg kan gå på toalettet og bare vanner litt, så under ett minutt seinere, må jeg brått sikkelig på do. Noe som er slitsomt ute. Har ikke merket store forskjellen fra før og etter jeg har regulert kostholdet mitt. Har aldri slitt med diare, men luft og voldsomme magesmerter er en stor faktor, samt halsbetennelser og leddbetennelser.

    I tillegg har jeg problemer med sultfølelse. Det er enten at jeg ikke er sulten, er sulten hele tiden, eller blir bråsulten og må ha mat, hvis ikke blir jeg kvalm og slapp, og noen ganger kaster jeg opp. Ofte blir jeg veldig trøtt også etter middagsmåltider hvor maten er kraftig.

    • Vegard

      Takk for hyggelig tilbakemelding på artikkelen.

      Det høres ut som om du er inne på noe i arbeidet med å identifisere hva du reagerer på. Mitt tips til deg er å skrive en kostdagbok, der du skriver ned hva du spiser (ca klokkeslett), og når du opplever symptomer (hvilke symptomer og når). Da kan du etterhvert gå tilbake og se om du finner noen mønstre.

      Angående det du nevner med sultfølelsen. Er det stor variasjon i hvilken mat du spiser fra dag til dag, og hvordan er det med aktivitetsnivået?

      Noen av symptomene du nevner kan ha med bakteriefloraen i tarmen å gjøre. Melkesyrebakterier kan hjelpe, uten at jeg skal garantere at det vil gjøre det i ditt tilfelle.

      Lykke til 🙂

  • javad

    Takk Vegard

    jeg har vært under mange undersøkelser ( MR,ct, ultralyd…) ingenting funnet. jeg prøvde grønnsaker og frukter men jeg blir dårlig av det. hvis jeg spiser en banan så er det greit men neste banan blir jeg dårlig om noen timer. jeg spiser veldig lite ris med kylling men om jeg øker ris lit for en måltid så får jeg vondt om noen timer og diare. det er også slik at om jeg spiser bare lit ris utenom noe annet så får jeg vondt i magen men om jeg spiser det samme mengde ris med kylling så er det greit. salat også får jeg vondt i magen tror jeg men kanskje jeg har spist sammen med andre ting.
    jeg fikk problem med mage to år siden da jeg trente styrke. og spiste mye havre og kjøpte sånn kalori+protien som jeg vanligvis reagerte lit på men jeg fortsatte å spise mye havre+ karbo+protein, og etterhvert fikk jeg mer og mer problem sånn at jeg kontaktet lege. legene sier at det er stress men jeg stresser om ingenting. det var da det begynte.

    nå har jeg blitt helt usosial pga magen, kan ikke besøke noen kan ikke reise noen sted. ingen jobb, ingen skole og ingen fremtid. jeg er virkelig lei av livet mitt akkurat nå.

    Min eneste drøm er å bli som før men det tror jeg aldri skje 🙁

    • Vegard

      Høres ikke spesielt bra ut dette her. Som jeg skrev i forrige svar så bør du kontakte en klinisk ernæringsfysiolog som kan følge deg opp personlig. Jeg har ikke nok kunnskap til å gi annet enn generelle råd, spesielt ikke over internett.

      Iom at du spiser så ensidig ville jeg hvertfall tatt en multivitamin, for å sikre inntaket av mikronæringsstoffer. I tillegg ville jeg spist grønnsaker i så store mengder som du får til uten å reagere.

      At stress er årsaken til dette høres veldig usannsynlig ut. Dette bør undersøkes av en spesialist. Fastlegen din kan nok henvise deg videre til riktig sted.

  • javad

    takk vegard
    skal si det til legen min og fra imoro så skal jeg begynne med lit grønnsakker og lit av forskjellige ting.egentlig så reagerte jeg veldig mye på havre før men igår prøvde jeg veldig lite og forsiktig så gikk det fint, i dag prøvde jeg igjen havre men lit mer enn igår så det gikk fint igjen 🙂 idag har jeg også prøvd også 10 druer men det gikk også fint 🙂 kanskje jeg må prøve lit og lit av alt. ble så glad nå jeg ikke reagerte på havre og druer 🙂

  • javad

    Hei

    Jeg har prøvd nå flere ting: frukter, grønsakker og havre. det ser ut som at jeg ikke tåler fiber. alt som inneholder fiber tåler jeg veldig dårlig. jeg finner ikke så mye mat som ikke inneholder fiber. trenger virkelig hjelp med dette. takk

    • Vegard

      Hvilke frukter og grønnsaker har du testet ut? Det er forskjeller på de ulike. Prøv å hold deg til de jeg nevnte for deg lenger oppe en stund og se om det gir noen problemer.

      Har du fått henvisning til klinisk ernæringfysiolog enda?

      • javad

        ikke til lege ennå. jeg har prøvd epler som gjorde meg vondt og diare i magen, banan og druer også samme. har ringt til overlegen min på haukeland og hun sa at det er fiberen som gjore meg dårlig. hun sa også at jeg må til physiolog.

        Jeg vet ikke hva jeg kan spise noe som ikke inneholder fiber. nesten alt mat inneholder fiber.

        men havre provde jeg noen dagen, jeg tåler veldig veldig lite av havre, om jeg øker den så blir jeg dårlig av det med engang.

        ris spiser jeg lit med kjøt og kylling, men om jeg spiser kun ris så blir jeg dårlig i magen.

      • Vegard

        Som du ser av artikkelen er eple en av fruktene det er vanlig å reagere på.

        Be legen din henvise til klinisk ernæringsfysiolog. Haukeland har egen avdeling for klinisk ernæring.

  • Morten

    Hei!
    Jeg har prøvd produktet Vi-Siblin( fåes på apotek ) mot IBS en stund og det har funket bra for meg. Jeg blander det med Biola. Har ikke blitt helt symptomfri, men har som sagt hjulpet betraktelig.
    Hadde en gallesteinsoperasjon for noen år siden og fjernet gallen, men det har ikke hatt noen innvirkning på IBS. Jeg styrer uansett unna kaffe hvis ikke melk er tilsatt( for å balansere syren ). Løk og majones er heller ikke bra for meg.Jeg forsøker å spise mest mulig «ren» mat uten tilsetningsstoffer.
    Det merkelige er at jeg kan føle meg helt fin i magen for så i neste sekund å få mageknip og «romling». Ett minutt senere kan jeg føle meg fin igjen.

  • Elise

    Har prøvd ut dette kostholdet i snart to uker, og det er nesten morsomt hvor utrolig stor forskjell jeg merker. For første gang ser det ikke ut som om jeg er gravid – magen min er tilnærmet flat! Så jeg kan trygt anbefale andre med slike plager å prøve dette ut 🙂

  • Marianne K

    Flott artikkel og kjempe spennende. Jeg har fått tips om denne dietten av ei veninne som er ernæringsfysiolog, og er i gang med å teste. Jeg hadde også spm ang sukrin,men det ser jeg du har svart på over her 🙂 ang andre søtninger så er det «tillatt» med asapartam og sucralose?ikke det at jeg tåler så mye av det uansett men..laktosefrie produkter er også ok?har du noen erfaringer med at folk reagerer på nøtter og frø??

    • Vegard

      Nøtter er noe av det vanligste å være allergisk mot, men jeg tror ikke det er vanlig å reagere noe utover dette. Laktosefrie produkter er et alternativ om du sliter med å fordøye laktose.

      Aspartam og sukralose burde gå greit, men enkelte kan ha intoleransereaksjoner på enkelte tilsetningsstoffer. Hvis det ikke er et problem for din del ser jeg ingen grunn til å kutte det helt ut om du ikke har lyst til det. Aspartam burde ikke gi IBS-plager hvertfall, siden det absorberes godt i tarmen (brytes ned til aminosyrene fenylalanin og aspartat og metanol). Mengdene du får i deg er også veldig små.

      • javad

        Jeg har prøvd følgende nå:

        jeg tåler ikke noen type frukt: banan, eple, eppelsin, kiwi, naktarin, fersken, druer, jordbær…

        prøvde med noen typer grovt brød men kun en type tåler jeg av alle grovt brød typene.

        grønnsakker tåler jeg dårlig.

        tåler lit men ikke mye av en type frokastblanding med blåbær på. om jeg øker mengden blir jeg dårlig i magen.
        bjørn havregryn tåler jeg veldig dårlig.
        øl tåler jeg veldig veldig dårlig.

        ferdig kylling med krydder på tåler jeg dårlig men naturlig kylling uten krydder tåler jeg bra.

        alt type kjøt i rent form tåler jeg uansett hvor mye jeg spiser, men jeg er en student som ikke har råd til mye dyre mat.

        Jeg trenger virkelig hjelpe med dette greier.

        gikk til lege mange ganger og sier at jeg kommer til å få en time hos Ernæarings phy… vet ikke kotid.
        Jeg har en barndoms venn som bor i utlandet og jeg kunne ikke reise til brlluppen hans på grunn av den jævlig magen problemene mine. Jeg er virkelig lei.

        Kan ikke dra hos venner og være med de på noen fine steder å ta en øl eller spise noe mat sammen. Jeg føler meg helt umenneskelig nå 🙂

      • Kjedelig å høre om hvor mye du sliter med magen din. Jeg tror den eneste løsningen for din del blir å få oppfølging over tid fra en klinisk ernæringsfysiolog, helst en som har spesialisert seg på irritabel tarm. Du burde også fått sjekket på nytt etter cøliaki eller inflammatoriske tarmsykdommer, siden de symptomene du beskriver høres ut som de er mer alvorlig enn bare irritabel tarm.

        Siden du reagerer på kylling med krydder men ikke på vanlig krydder, kan det være stor sjanse for at du reagerer på MSG, som er en vanlig smaksforsterker i ferdigmat og krydderblandinger.

      • javad

        Ser ut som jeg ikke tåler karbohydrat så godt. Uansett hva type karbo, om jeg spiser lit mer så får jeg vondt i mage og diare. alt som inneholder melk tåler jeg ikke i det hele tatt.

        Jeg synes ikke jeg har irretabel tarm og det ser ikke sånn ut men legene sier at det er irretabel tarm :(.

        finnes det noe sykdom som man kan reagere på karbo ?

      • At du har irritabel tarm høres det ikke ut som det er noen tvil om, men jeg vil tro at problemet er større enn som så.

        Såvidt meg bekjent er det ingen sykdommer der man ikke tåler karbohydrater.

  • Veldig flott artikkel som jeg kommer til å legge ved som link til mine artikler om kolostrum og kosttilskuddet Born:Again Colostrum. Dette er nyttig informasjon for alle som har utfordringer med mage og tarmsystemet. Artikkelen du har lagt ut passer perfekt sammen med min artikkel om Kolostrum / råmelk (anbefales spesielt ved irritabel tarm, Leaky Gut Syndrome (lgs eller lekk tarm syndrom) og ulike mat intoleranser) fordi omlegging av kostholdet, samt tilskudd av kolostrum kan forbedre hverdagen til svært mange mennesker. Born:Again Colostrum er også tilgjengelig i pulver form med FOS (FruktoOligoSakkarider) tilsatt i stede for dextrose. På siden min ligger det også ute informasjon om MSM og L-glutamin, som i kombinasjon med vitamin C anbefales for magen (se artikkelen om revmatisme).

    Jeg ser også at omega 3 er nevnt i kommentarene her og det stemmer at en god fettsyreballanse er med å redusere inflammasjoner og kan være til hjelp ved irritabel tarm. Utfordringen er at vi i dag får i oss alt for mye omega 6 i maten i forhold til omega 3, noe som blant annet bidrar til inflammasjon og kan gi flere symptomer hos dem som allerede lider av irritabel tarm. Et at kosttilskuddene vi omtaler er Nordic Light Krill- & Fiskeolje. Nordic Light omega 3 kan være et godt valg fordi det gir økt opptak av omega 3 i forhold til rene fiskeoljer og fordi det inneholder Kolin, som også virker på magen. Websiden jeg referer til er http://www.HealthierEurope.info og jeg håper at denne kommentaren kan være til hjelp for de som også har behov for eller nytte av tilskudd sammen med endringer i kostholdet.

  • else

    Gelatin reparerer tarmen og bedrer fordøyelsen og næringsopptaket 🙂

  • else

    Slik eg har forstått det er gelatin rik på aminosyrer og mineraler. Aminosyrene glysin, prolin og spesielt glutamin reparerer tarmslimhinnen. Eg lager kjøttkraft sjølv, som koker min 12 t. Men bruker og vanlig gelatin fra butikken som en hurtigløsning. Kan noen av desse linkene være oppklarende?

    Eg er levende opptatt av ernæring, og har startet på ernæringsstudie, men sliter med biokjemien (som jo er grunnleggende å kunne..) Liker artiklene dine Vegard! 🙂

    http://www.westonaprice.org/food-features/why-broth-is-beautiful
    http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml
    http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/

    • Skal se over de linkene. Det jeg egentlig var ute etter var om bestanddelene i gelatin (aminosyrer, gelatin er protein) er i stand til å reparere en allerede ødelagt tarm (f.eks. ved cøliaki eller inflammatoriske tarmsykdommer), eller om det hovedsakelig bidrar til å opprettholde en allerede frisk tarm.

      Spennende at du har begynt å studere ernæring. Biokjemi er veldig sentralt for å skjønne hvordan de ulike næringsstoffene påvirker kroppen, så det er bare å lese! Biochemistry fra forlaget Lippincott er veldig lettlest og gjør det lett å få med seg det store bildet!

  • Else

    Har forstått det slik at den reparerer en ødelagt tarm ja, men kan ikkje forklare det godt nok teoretisk. Vil gjerne høre konklusjonen din ang. gelatin. Den skal jo være bra for så utrulig masse.
    Leser Biochemistry boken ja 🙂

    • Det jeg personlig tror er fordelen med gelatin, er at det inneholder mye av aminosyrer som det ikke er like mye av i andre proteinkilder. Dette er også tilfelle for f.eks. hud, noe som er et argument for å også spise skinnet på kyllingen f.eks.
      Gelatin består i stor grad av bindevevsproteinet kollagen, som er det vanligste proteinet i kroppen vår, så disse aminosyrene trenger vi en del av. Selv om vi kan lage dem selv (slik at det totale proteininntaket uansett blir det viktigste), så kan det være lurt å få de gjennom kosten.

      Jeg klarer ikke å finne noen annen grunn til at gelatin i seg selv skal være noe mirakelmiddel, men det skader nok ikke å ha det som en del av kostholdet. Det viktigste vil uansett være kostholdet som helhet, og ved å variere litt på proteinkildene så vil du fint klare å dekke de fleste behovene 🙂

  • Kris

    Heisann, jeg har et lite spørsmål ang. denne posten på Fitnessbloggen-forumet:
    http://forum.fitnessbloggen.no/threads/hva-er-din-holdning-til-melk.11696/page-9#post-463117

    Hvor stor er egentlig kapasiteten til å tåle laktose for de som er godt tilpasset, og hvor mye variasjon er det snakk om? Kan en som tåler laktose ganske godt, få problemer ved inntak som f.eks. 50-70g laktose?

    Takk!

    • Jeg har ingen konkrete svar på det du spør om. Hver enkelt må finne sin tålegrense ut ifra eksperimentering med ulike mengder. Det gjelder også hovedsakelig hvor mye du får i deg om gangen, siden det handler om hvor mye du klarer å ta opp på kort tid.

      En som tåler laktose godt kan fint få problemer om mengdene blir for store i en porsjon. 50g laktose er mengden du får i deg på ca en liter melk. For min del er ikke denne mengden noe stort problem, selv om jeg sjelden drikker så mye melk på en gang.

      • Kris

        I see, takk for svar! 🙂

        Er det forresten vanlig å ha en dårlig reaksjon på laktose hvis man går fra et lavt inntak (f.eks. under 10g/dagen) over tid til å plutselig innta 50-70g, uavhengig av om man har en intoleranse eller ikke? Må man gjennom en form for «tilvenningsfase» hvor man gradvis trapper opp inntaket?

      • Uvisst, men det er logisk at det kan være sånn i det minste. For gluten er det hvertfall sånn at om du kutter det ut over en periode, så er det vanlig å reagere på det når du inkluderer det i kostholdet igjen. Kan være at det er det samme med laktose, at man f.eks. nedregulerer produksjonen av laktase-enzymet når man ikke har bruk for det.

  • God artikkel! Jeg sliter selv med irritabel tarm, og plages så å si daglig. Min erfaring er at fiberrike matvarer som grove kornprodukter og grønnsaker er verstingene. Veldig kjedelig, siden dette er mat jeg er glad i. Synes dessuten det er rart at havre ikke er på listen, da havre kanskje er det absolutt verste jeg kan spise. Havregrøt er virkelig k a t a s t r o f e for magen min… Spiser jeg havregrøt en kveld kan hele neste dag være ødelagt. Har også problemer med søtstoffer, sukkerholdige matvarer, og spesielt sjokolade.

    Vurderer å prøve den low-FODMAP-dietten, men synes tanken på å leve på et så begrenset utvalg matvarer er ganske deprimerende. Enn så lenge klarer jeg meg noenlunde greit med å spise små måltider. Men det hadde jo vært fantastisk å bli symptomfri da 🙂

    • Low-FODMAP handler om å finne ut hvilke matvarer du reagerer på, eventuelt i hvilke mengder du tåler ting, for så å kutte ut så lite som mulig fra kostholdet. Det er ikke meningen at du skal kutte ut alt og så leve på det kostholdet resten av livet 🙂

    • Kristina Anthun Rutledal

      Enig med deg Susanne. Det sies at havre skal være ok. Men for meg er alt som inneholder havre KATASTROFE. Jeg holder meg langt unna havregrøt til frokost for å si det sånn. Da har jeg gravid mage i mer enn 1 uke..

  • Frisk

    Jeg hadde ibs og overskudd av candida. I dag er jeg symptomfri. Fikk aldri hjelp av leger eller noen ernærings eksperter. Hva kan de vite hva som er rett for meg. ? Det handler om å få kontakt med seg selv og lære kroppen å kjenne. Den kontakten fikk jeg ved å gå til Kinosolog. Reidun Syversen i Fredrikstad redet livet mitt. Idag kan jeg spise alt. Et par år siden tålte jeg veldig lite. !

    • Frida

      Hei, Vegard!
      Tusen takk for svar! Jeg så ikke etternavnet. -My mistake! Det forklarer det første svaret ditt 🙂 Men jeg ble klokere alikevel 🙂 Nå har jeg bestilt time hos en privatpraktiserende EF, for det tar tid i det offentlige. Skal be om hjelp til low-FODMAP-diet, så gir jeg tilbakemelding etter å ha gått på den en stund. Jeg håper så innmari at det funker!
      Takk igjen!

  • Marianne

    Hvordan er det med avokado når man prøver dette kostholdet?

    • Avocado inneholder polyoler, så om du reagerer på disse kan den være problematisk. Samtidig er et fellestrekk ved intoleransereaksjoner at det trengs en viss mengde for å trigge symptomer. For eksempel kan laktoseintolerante ofte tåle å drikke en viss mengde melk uten at de blir dårlige.

      Om avocado er en matvare du ønsker å ha i kostholdet ditt så kan dette være en av de første tingene du prøver å reintrodusere. Shepherd anbefaler jo faktisk å teste ut toleransen for polyoler først, og foreslår å teste med sopp, blomkål og aprikos i første omgang. Om disse går fint vil avocado med stor sannsynlighet også gå bra, men selv om du skulle reagere på noen av de nevnte så kan det være at avocado går bra likevel.

      Prøv deg fram forsiktig. Begynn med ca halve mengden du vanligvis spiser og øk deretter frem til du kommer tilbake til normalt inntak. Om du opplever symptomer kan du ta noen dagers pause før du prøver igjen med litt lavere mengde 🙂

  • veronica

    Hei. tror dette kan være svare på ballongmagen og smertene! herrefred så her lig hvis det er slik. Jeg har slitt siden jeg ble født og hadde kolikk de første årene. Har ingen anelse om hva jeg reagerer på. Startet forrige uke med å utelukke alt av korn. Det tok to dager og så skjønte man greit at det ikke var tingen; spiste ei hjemmelaga suppe og magen blåste seg opp og smertene var så sterke at jeg ikke kunne stå oppreist -bare krøket meg sammen til en ball. I denne suppa var det LØK og chilli, tomat og krydder. Så denne uka skal alt av løk bort fra menyen. Og jeg skal til legen med artikkelen og kommentarene i veska! Jeg har vanskelig med å se hva jeg reagerer på for det virker som jeg noen gang reagerer bare fordi jeg blir veldig mett og noen ganger bare fordi jeg er i «den delen av syklusen». Jeg har i tillegg autoimmun elveblest, leddvondt, migrene og psoriasis -vet ikke om dette har noen sammenheng?

    • Hei!

      Du skal ikke se bort ifra at plagene du opplever kan være matvarerelaterte! Hvis du ønsker å virkelig kartlegge hva du reagerer på så vil jeg anbefale deg å kutte ut alle tingene nevnt i artikkelen over en periode på 3-4 uker. Ofte kan tarmen trenge litt tid på å omstille seg.

      Etter at du har vært symptomfri en periode begynner du å introdusere en og en ting igjen. Følg gjerne rekkefølgen foreslått i artikkelen.

      Ved å kutte ut en og en ting sånn som du har gjort nå så risikerer du at det blir vanskelig å finne ut hva som skaper problemene, siden mange matvarer inneholder flere ting som kan være mulig å reagere på. Ved å følge det jeg skriver over så vil hele prosessen ta lenger tid, men samtidig så unngår du i større grad å kutte ut ting du egentlig ikke trengte å kutte ut!

      Matvareintoleranser kan også være periodevise, noe som kan forklare hvorfor du reagerer innimellom. Men det viktigste når det gjelder intoleransereaksjoner vil uansett være mengden du får i deg av ulike stoffer.

  • Javad

    Hei. 2 måneder siden fikk jeg råd av noen å bruke Melkesyrebakterier i tablet form. jeg har brukt den nå i ca 2 måneder og jeg føler meg mye mye bedre nå men det er fremdeles mange type mat jeg ikke kan spise, for eksempel eple, fersken, tomat,alt some inneholder melk, hvete, havre, pizza….
    maten jeg kan spise nå: ris, alt type kjøt i naturlig form, mais, banan, GO´DAG BLÅBÆRMÜSLI, salat, brød men ikke hvete brød som for eksempel kebab brød.

    jeg tør ikke prøve veldig mye nå siden jeg er redd at mage problemer komme igjen. hva tror du jeg kan tåle mer?

    jeg bruker fremdeles melkesyre «nycopro» som inneholder melkesyrebakterier, synes den hjalp ekstremt mye.

    • Hvem har du fått råd fra? Og har du vært hos legen din og fått henvisning videre til noen som er gode på irritabel tarm?

      • Javad

        Legen sendte meg på haukeland til ernærings folkene. hun sa til meg at en av grunnene til at jeg har fått irretabel tarm kan være at jeg har spist for mye av en type mat og da har bakteriene i tarmen blitt ubalansert. jeg tror den funket mye på meg.

      • Hvis du har vært til konsultasjon hos KEF på Haukeland så er du i gode hender. De som jobber der vet hva de driver med! Skal du følges opp der?

  • Oda

    Hei!

    Er i startfasen til å finne ut av IBS, og dette er helt klart den beste og mest informative artikkelen jeg har kommet over så langt. Takk for det. Med tanke på Low-FODMAP-Diett, hvordan er det med mandelmel, kokosmel, soyaprodukter og egge- og soyaproteinpulver? Skal man kun spise de varene du ramset opp over i den første fasen på 8uker? Tror jeg reagerer på banan, er det flere matvarer av de du ramset opp som kanskje også burde kuttes ut da? Ser det er stor uenighet rundt havre, er det andre «sikre» melsorter? Har du noen kunnskaper rundt FiberFin, Fiberhusk, hvetekim, bakepulver og johannesbrødkjernemel? Har jo lest meg fram til at fiber kan være problematisk.

    • Oda

      Lurer også på hvordan det er med kruskakli, frø og kjerner, glutenfritt mel, kokosmelk og vikingmelk?

    • Takk for hyggelig tilbakemelding!

      Hvis du vil prøve ut low-FODMAP fullt ut så er det et poeng at du kutter ut alt som kan skape problemer i en periode slik at du blir helt symptomfri. Det er ved reintroduksjon av matvarene at du identifiserer hva som er problemmaten!

      Banan er egentlig ikke vanlig å reagere på, siden den hovedsakelig er en kilde til glukose som de fleste tåler bra. Nå er det også vanskelig å forutse hva som kan være problemet uten å vite hva du spiser til vanlig.

      Fiberrike matvarer er generelt sett et problem ved IBS, så vanligvis er det en god ide å redusere fiberinntaket, hvertfall i starten. De matvarene du nevner kan jeg ikke gi deg en fasit på dessverre, men i utgangspunktet ser jeg ikke et problem med å inkludere mandel- og kokosmel. Kli, frø og kjerner inneholder en del fiber, så det ville jeg også kuttet i første omgang. Kokosmelk inneholder ikke laktose, så den burde være safe. Litt usikker på vikingmelken. Eddik burde ikke være noe problem.

  • O

    Vet du hvem i Norge som er best på IBS/ området tarmplager, med tanke på hvor man burde oppsøke ernæringsfysiolog med kunnskap om emnet?

    • Hvem som er best i landet er vanskelig å svare på. De store sykehusene burde ha god kompetanse. Jeg vet at det er et bra miljø for IBS på Haukeland sykehus i Bergen, med både leger, kliniske ernæringsfysiologer og spesialsykepleiere som jobber med dette.

    • stine

      Hei! jeg kjenner ikke til dette selv, men jeg har ei venninne som sliter med IBS og som er veldig fornøyd med en dr. Berstad. Tror han holder til i Osloområdet.

      • Ronny

        Hei og takk for tips. Har du også fornavnet på legen? Vet du hva slags behandling han utfører?

      • Dr. Arnold Berstad holder til på Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo.
        Han fortalte om IBS diagnose og behandling, på et seminar i oktober i fjor.
        Det var også en ernæringsfysiolog som snakket om IBS der.
        Du finner det på Youtube og linken dit ligger på Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer sine nettsider.
        For hjelp og støtte mens du går på dietten anbefaler jeg Facebook gruppene IBS og lav FODMAP norsk gruppe.
        Jeg anbefaler også Monash University sin FODMAP app, som koster 52 kr ( appen er på engelsk)
        Jeg anbefaler også ernæringsfysiolog Julianne Lyngstads nettside Lyngstads ernaering, for eks på ukemenyer
        Hun har også skrevet en bok på norsk om FODMAP som jeg bruker.
        Håper dette kan være til hjelp!:-)

  • Frida

    Hei, Vegard!
    Tusen takk for veldig interessat og informativ artikkel! Jeg mistenker at jeg har IBS. Mitt største problem er at magen «svulmer» opp i løpet av dagen, og på kvelden ser det ut som om jeg er 5 mnd på vei og det er også en del smerter forbundet med dette. Det er en del luft, men ikke så mye som størrelsen på magen skulle tilsi.. Er dette vanlige symptomer ved IBS? Jeg har også noen andre spørsmål til deg:
    1) Er sukker en av FODMAPene? (Føler at jeg reagerer på det)
    2) Kjenner du til noen god klinisk ernæringsfysiolog i Oslo som har peiling på dette med IBS og FODMAP og som jeg kan oppsøke for hjelp?
    3) Har du en liste over «ulovlige»/»lovlige» matvarer mtp FODMAP? Du har jo listet opp masse i artikkelen over, men sitter igjen med en del varer jeg lurer på
    4) Hvor mye melkesyrebakterier kan man ta uten at det er farlig? Har du et merke å anbefale?
    5) Hva mener du med «Fettsyrebalanse ned mot 1,5 (AA/EPA)? -hvor mye f.eks. tran, anbefaler du å ta daglig (eller annen form for omega-3)?

    • Oppblåsthet er et vanlig symptom ved IBS ja.

      1. Sukker er ikke en FODMAP, siden det er en 50/50-blanding av glukose og fruktose. Det kan likefullt fermenteres av tykktarmsbakteriene dersom det ikke absorberes godt nok. Om du mistenker at du reagerer på sukker, så taper du ingenting på å kutte det ut. Jeg anbefaler alle å minimere inntaket av sukker
      2. Dette kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Klinisk ernæringsfysiolog på sykehus må du få henvisning fra fastlegen din for å få time hos. Det er også en del som driver privat, men dette kjenner jeg lite til, så jeg tør ikke å anbefale deg noen spesifikke.
      3. Jeg har ikke en fullstendig liste over matvarer nei. Du kan finne noe på Sue Shepherd sine hjemmesider, og hun har også et par bøker som kanskje kan være interessante. Selv har jeg ikke lest noen av disse. http://shepherdworks.com.au/disease-information/low-fodmap-diet
      4. Jeg ville forholdt meg til dosering som står på boksen. Har dessverre ingen merker å anbefale.
      5. Det er veldig begrenset evidens for dette med fettsyrebalanse, men det antas at optimal balanse ligger et sted mellom 1 og 5. Jeg har ikke god nok kontroll på dette til å si noe om hvor bra et forhold på 1,5 er, og jeg tror heller ikke det finnes god evidens for å si noe om dette heller. To spiseskjeer tran eller annen omega-3 dager du ikke spiser fisk er et fornuftig inntak.

      Huff, var ikke spesielt konkrete svar jeg kunne gi deg.

      • Frida

        Hei igjen og takk for raskt svar!
        Jeg ble veldig nysgjerrig på dette, så jeg har noen flere spørsmål 🙂
        Du skriver 2. april: «Det som kanskje ikke er så godt kjent blant fagfolk er at tarmen blir vesentlig mer resistent mot irritasjon fra ulike typer matvarer dersom personen er i fettsyrebalanse. Dette reduserer det oksidative stresset på organismen, og tarmen er svært påvirket av dette. Det trengs vesentlig mer omega-3-fettsyre enn det ernæringsmyndighetene anbefaler for å få en tilstrekkelig god fettsyrebalanse til å motstå de vanligste plager og lidelser den norske befolkningen sliter med. Fettsyrebalanse ned mot 1,5 (AA/EPA)gir god resistens mot blant annet irritert tarm.»
        I.f.m. dette har jeg 3 spm:
        1) Hva menes med å være i fettsyrebalanse?
        2) Hva menes med «Fettsyrebalanse ned mot 1,5 (AA/EPA)»
        3) Hvilken litteratur anbefaler du for å lese mer om dette? (bl.a. «at tarmen blir vesentlig mer resistent mot irritasjon fra ulike typer matvarer dersom personen er i fettsyrebalanse») -Hvilke kilder har du brukt? -Blir interessant å lese mer om dette!
        Ellers skal jeg be om henvisning fra legen til en klinisk ernæringsfysiolog, men lurer fortsatt på hvor de er best på dette feltet. Noen tips? -Er det sånn at dette med FODMAP og IBS er allmenn kjent, eller kommer jeg til å møte motstand hvis jeg tar opp dette med legen og ernæringsfysiologen?
        Takk igjen for fin blogg og informativ artikkel! Gleder meg til svar!

      • Samme navn – annen person 🙂 Var nok ikke meg som skrev det du siterer!

        1. Med fettsyrebalanse snakker man om forholdet mellom omega-3 og omega-6. Man kan måle dette forholdet, men på bakgrunn av det man vet i dag går det ikke an å si at man er «i balanse», da man ikke vet den optimale balansen. Men det vi kan si er at et vestlig kosthold generelt gir alt for mye omega-6 sammenlignet med omega-3. Det står litt mer om hvorfor dette forholdet er viktig her:
        friskogfunksjonell.no/omega-3-og-omega-6-i-kostholdet/
        2. AA = arakidonsyre = omega-6. EPA = eikosapentaensyre = omega-3.
        3. Kilder på dette utsagnet må du nesten kontakte Vegard Holum for å få, siden det er hans påstand. Her er facebookgruppen hans: https://www.facebook.com/groups/117402468305576/?fref=ts

        FODMAP er i dag den beste forklaringsmodellen på irritabel tarm, så en KEF som jobber med dette bør ha kjennskap til dette. Det ble blant annet viet en dag til dette på årets faglige møte til foreningen for kliniske ernæringsfysiologer, som denne artikkelen er bygget på 🙂 Tidligere tenkte man at IBS skyldtes psykologiske årsaker, så om legen din ikke er oppdatert på feltet så er det mulig du kan møte litt motstand der.

  • Juni

    Hei,
    gjennom flere år har jeg i økende grad vært plaget av oppblåsthet og magesmerter etter måltid, det går utover både humør, konsentrasjon og treningslyst. Dette har nå blitt så plagsomt at jeg innser at jeg er nødt til å ta tak i det i form av kostholdsendringer. Legen har bekreftet min mistanke om at det er irritablel tarm, men kunne ikke komme med så mange vettuge forslag til hvordan jeg best bør legge om kostholdet. Det gikk mange lys opp da jeg kom over FODMAP-modellen. Det har vært vanskelig å se et mønster i hva jeg reagerer på, da det også forekommer på dager da jeg føler at jeg har vært «grei» med magen.

    Har nå begynt å innstille med på å kutte ut FODMAPs helt en stund og følge strategien som beskrevet ovenfor. I den sammenheng har jeg noen spørsmål.

    1) Anbefaler du kosttilskudd for å supplere med? Og i tillfelle hva? Er redd for at jeg ikke skal få i meg alle nødvendige næringsstoffer.
    2) Vet du om det finnes en sammenheng mellom kolikk og IBS? Hadde det når jeg var liten og undrer om det kan trigge fordøyelsesproblemene senere i livet.
    3) På andre nettsider ser jeg at tomater står oppført på listen og da spesielt hermetiserte. Hva kan du si om dette? Bør jeg kutte ut også dette i en low-FODMAP-periode?
    4) Nøtter?
    5) Cottage cheese?
    6) Kokkosmelk?

    Takk for en veldig informativ artikkel! Det er en stor lettelse å lese at det finnes håp for å bli bra og at det er mange flere i samme båt 🙂

    • Hei, så bra at du har tro på opplegget. Vitenskapen bak dette er veldig plausibel, og jeg har tro på at dette er veien å gå for svært mange i din situasjon, selv om jeg selvfølgelig ikke kan garantere resultater.

      Husk at irritabel tarm ikke er en klar diagnose, og at det er det man antar er problemet når det ikke er andre åpenbare årsaker.

      1. Dette vil avhenge av hva du ender opp med å spise. I utgangspunktet skal kostholdet være mer enn dekkende nok, spesielt om du spiser gode matvarer som kjøtt, fisk, egg og de aktuelle grønnsakene som ikke inneholder noe særlig FODMAPs.
      2. Dette vet jeg ikke, men det kan være. Kolikk er såvidt jeg vet en samlebetegnelse på mye magesmerter der man ikke finner en direkte årsak, så det er godt mulig at det er noen av de samme mekanismene som ligger til grunn.
      3. I presentasjonen til Shepherd står tomater oppført som trygge matvarer. Hermetiske tomater kan jeg ikke svare deg på, men jeg vil tro det bør gå bra.
      4. Nøtter vil være litt ja og nei. Linser, belgfrukter (peanøtter) og pistasjnøtter inneholder polyoler, så disse bør du kutte ut.
      5. Cottage cheese inneholder laktose, så det bør du kutte ut til du får kartlagt om dette kan være et problem.
      6. Kokosmelk kan jeg ikke si noe sikkert om, men i utgangspunktet vil jeg tro det går bra.

      • SNA

        Interessant ja, så langt jeg forstår den! Det forklarer vel i detalj det som Lustig forklarer i sin berømte video. Men om jeg liker den, blir nok et annet spørsmål er jeg redd. Det hadde vært godt å høre at noe bare rett og slett var bra for oss. Men ettersom vi er avhengige av c-vitamin og andre ting fra frukt og grønt, og med all sannsynlighet har spist mye av det i stort sett hele vår eksistens, holder jeg en finger på at Feinman er nærmere sannheten enn Lustig.

      • SNA

        Sorry, dette svaret hørte under posten nedenfor.

      • Hadde vært kjekt med en fasit ja!

        Frukt og grønnsaker er nok noe du uansett kan og bør spise med god samvittighet 🙂

  • SNA

    En ting jeg er veldig nyskjerrig på og frustrert over, er at nesten all frukt og bær ser ut å inneholde litt mer fruktose enn glukose. Ihvertfall ifølge dette nettstedet:

    http://manycalories.com/food_ranked_by/fructose?Food_Type=27&keys=

    Også Sue Shepherd i boken «food intolerance- management plan», sier at man ikke bør spise for store doser med frukt på en gang, og på nettstedet «TheFartingPear» står det blandt annet at banan er en av de tryggere fruktene, men likevel bør man bare spise en liten eller moderat porsjon.

    Det jeg først og fremst lurer på er hvordan kan vår toleranse for fruktose være såpass begrenset, når det åpenbart er ganske mye fruktose, eller mer fruktose enn glukose i så mye frukt og grønt. For vi er jo avhengige av det bl.a. for å få i oss c-vitamin. Dyr har stort sett evnen til å lage c-vitamin selv i kroppen, men ikke vi.

    Noen kommentar til dette, Vegard?

    • Disse problemene gjelder først og fremst ikke alle, og de er også mengdebestemt. De fleste grønnsaker inneholder ganske lite karbohydrater, så du kan spise ganske mye før det potensielt blir et problem.

      Det er også mange frukter/grønnsaker som vanligvis ikke gir noen problemer. Refererer til artikkelen:
      «Frukt: Banan, druer, honningmelon, cantaloupemelon, kiwi, appelsin, mandarin/klementin, ananas, jordbær, blåbær, bringebær, sitron/lime.

      Grønnsaker: Gulrot, agurk, squash, salat, oliven, potet/søtpotet, spinat, bønnespirer, selleri. Brokkoli og mais går også, men ikke i store mengder.»

      At man ikke bør spise for mye frukt på en gang handler også om innholdet av fiber, som også fermenteres i tarmen. Selv om fruktosen ikke blir et problem så kan store mengder fiber på en gang bli et problem, spesielt hos folk som er ekstra sensitive.

      Tålegrensene for fruktose er mer enn høye nok til å dekke behovene for c-vitamin, så jeg ser ikke på dette som et aktuelt problem. Hos de som sliter med irritabel tarm så er det uansett nødvendig å identifisere hvilke frukter som gir problemer og hvilke som ikke gjør det, og sannsynligvis finner man etterhvert ut hva man tåler og ikke!

  • SNA

    Ok, Vegard. Takk for svar! Du har nok et poeng med tanke på fiber generelt i frukt, for jeg får problemer av havre også, som skal være trygg på fodmap dietten. Likevel mener jeg Sue Sheperd faktisk skriver at man generelt bør unngå for store fruktosebelastninger på en gang selv om det er «trygg» frukt.

    Man får vel bare prøve å finne ut hva man tåler best.

    Bare synes det er rart at fruktose skal være et slik problem, ikke bare med tanke på fruktosemalabsorpsjon, men også med tanke på ny forskning som klassifiserer den som en gift på linje med alkohol.

    • Ny forskning som klassifiserer fruktose som gift skal du ta med en enorm klype salt. Det er snakk om fruktose i store mengder, og biokjemien for å forklare hvorfor fruktose og alkohol skal være likt er veldig upresist.

      Du har kanskje lest denne: http://rdfeinman.wordpress.com/2011/07/29/wait-a-minute-lustig-the-threat-of-fructophobia-and-the-opportunity/

      • SNA

        Du har ikke særlig tro på Robert Lustig da, tenker jeg:) Jeg kan bare si at jeg håper skepsisen din er på sin plass. Det er komplisert nok fra før av med IBS og diverse intoleranser. Skal lese linken.

      • SNA

        Veldig interessant å lese Feinman! Jeg skal absolutt ha disse invendingene i bakhodet. Takk for responsen.

      • Robert Lustig har veldig mange interessante meninger han, og kan også svært mye. Han har vært med å sette fruktose på dagsordenen, noe som er veldig positivt. Men konklusjonene hans om fruktose er trukket utifra et fruktoseinntak som er ekstremt høyt, langt høyere enn realistiske mengder, noe også Feinman poengterer i sin artikkel.

        Det positive med Lustigs argumentasjon er budskapet om å redusere inntaket av sukker. Her har han gjort en god innsats! Det som ikke er like bra er at han i mine øyne overdriver veldig, kall det gjerne skremselspropaganda, noe som gjør at folk blir redde for fruktose, og dermed også blir redde for å spise frukt (hovedkilden til fruktose er sukker, ikke frukten vi spiser).

        Bare sånn for ordens skyld:
        Lustig er i utgangspunktet barnelege – og støtter seg hovedsakelig til offentlige kostråd.
        Feinman er professor i biokjemi, ikke kliniker. Han underviser blant annet legestudenter i biokjemi. Han er lavkarboforkjemper.
        Ironisk nok trykker de fleste lavkarboforkjemperne Lustig til sitt bryst pga argumentasjonen rundt fruktose, selv om han ikke deler deres oppfatning av hva som er et bra kosthold. Dette synes jeg er en god illustrasjon på at mange gjerne plukker informasjon litt etter hva som passer sine egne meninger, og en oppvekker på at man ofte bør undersøke bakgrunnen for uttalelsene litt bedre 🙂

      • SNA

        Ja, de fleste velger jo det som passer sine egne meninger i utgangspunktet. Nå kan man jo være enig med Lustig om fruktose, uten å være enig i det andre, men for meg blir det hele som sagt litt rart. Vi får se om han får bedre beviser etterhvert, og om han slutter å gjøre grove fagfeil:)

        Illustrert Vitenskap hadde en omfattende artikkel om fruktose, som var svært overbevisende (og det var henvisning til Lustig), men bevisene var først og fremst basert på et rotteeksperiment! Det slo meg ikke med en gang hvor feil det kan bli.

      • Ja det er også et godt poeng, han baserer seg mye på rottedata. Men for all del, jeg ville nok foretrukket glukose over fruktose når som helst, men jeg har ikke tro på at fruktosen er så skummel som noen vil ha det til 🙂

        Denne er ganske interessant, tipper du vil like den: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20368739

  • Nordfra

    Hei, Vegard 🙂
    Jeg har slitt med «uhelse» i ca 20 år, muskler, ledd, slitenhet, fordøyelsesproblemer, cyster i bryst ++++ i varierende grad. Har selv trodd at jeg hadde et sunt kosthold. Frukt, grønt, kortreist mat (fisk, fiskemat, kjøtt (en del kylling). Har kjøpt ca 1 kg sukker pr år, kastet det ubrukte og kjøpt nytt i desember hvert år 🙂 Har alltid laget maten fra bunnen av. Trodde mao jeg skulle dø helt frisk om ca 100 år 🙂 Har i løpet av dette året begynt å gå mitt kosthold litt etter i sømmene. Bl a har jeg sett på ikke bare hva jeg spiser, også på hvordan en behandler maten.. Jeg er begynt å fermentere grønnsaker (sauerkreut bl.a.), lager vannkefir, koker kraft av margbein og fiskebein m a o tradisjonskost fra den tiden da alle disse «diagnosene» var et ukjent begrep. Jeg er på eksperimentstadiet i aller høyeste grad, men har gjort en «pussig» erfaring nettopp : I februar hadde jeg en operasjon i en fot, nå november hadde jeg helt lik operasjon i den andre foten. Tilhelingstida har vært svært ulik etter disse operasjonene (før/etter kostendring) Etter den første operasjonen hadde jeg mye smerter, mye mer hevelse og dårligere blodsirkulasjon, mindre bevegelighet, kort sagt et langt lerret å bleke. Etter denne siste operasjonen har jeg ikke hatt behov for en eneste smertestillende, ingen hevelse og har nesten ingen begrensninger mht aktivitet. Alle hjelpemidler jeg var avhengig av sist (dostol, dusjestol, arbeidsstol og krykker) har stått ubrukt denne gangen… den eneste endringen jeg selv kan finne er kosten… og at jeg er blitt ett år eldre, hehe. Jeg er ikke helt god mht til fordøyelse, men har merkerbart bedre tarmhelse. Er forresten også begynt å langheve brøddeigen, minimum gjær og med edikk for å bryte ned antibeitestoffer og merker at det letter fordøyelsen betraktelig. Skulle gjerne hørt ditt syn på dette mht følgevirkninger av kostendring. Takk for flott blogg.
    PS : jeg spiser en del gelatin i tillegg, hihi..

  • […] Irritabel tarm og hva du kan gjøre med det! av Vegard Lysne er en fin artikkel som mange kan ha nytte av å lese. […]

  • janne våge

    Hei eg har våre plaga med magen i mange år .for ca 2 år siden fikk eg endelig eit svar på att eg har irritabeltarm. har no lest på denne sida mange ganger men eg fårstår ikkje heilt alika vell.kan du skrive eit tips om ka ein kan spise ein dag.

  • Camilla Carcary

    Svært interessant. Jeg har fått beskjed av legen at jeg har IBS, har store problemer med fordøyelsen, mye luft i magen, kvalme, mageknip og generelt ubehag. Reagerer veldig i perioder på løk og eple, og også på hvete i noen perioder, men det tåler det helt fint igjen i andre perioder (kan spise 3 hveteboller uten problemer når jeg er i en god periode). Merker at symptomene forverres i stressende perioder, og også en uke før menstruasjon. Har fått beskjed av en lege å prøve ut probiotika, og det har hjulpet utrolig mye. Har fått en ny hverdag, men reagerer allikevel mye i perioder på visse matvarer. Hvorfor lindrer probiotika symptomene? jeg kjøper levende probiotika som man må ha i kjøleskapet, denne fungerer bedre enn den du får på apoteket som du ikke må ha i kjøleskapet.

    Tenkte å prøve å kutte ut mye av det som nevnes her og se om det hjelper ytterligere.

    • Probiotika er bakterier, som kanskje kan være med å fordøye maten du spiser. Dette kan hvertfall gjelde dersom du har problemer med bakteriefloraen som er en av grunnene til problemene dine.

      Har du blitt undersøkt for inflammatorisk tarmsykdom, altså ulcerøs kolitt og chrons sykdom?

  • Et kjapt spm: Har en god tid vært god i magen, og ikke hadd spesielt av problemer. Den siste uken har jeg vært ekstremt plaget, og tenkt litt over at jeg ubevvist har valgt feite matprodukter i store mengder. f.eks i dag: avocado, egg, nøtter og kokosmelk ved frokosten (smoothie med nøtter i), egg, litt avocado, litt nøtter til lunsjen, kokosmelk i middagen, egg til kvelds osv. Plottet ca inntaket for en dag inn på diett.no for å sjekke fordelingen. % andelen fett var i høyeste laget. Er dette noe som kan «erte» tarmen? Noen formeninger om det?
    Tok fruktose og laktose – pustetester tidligere i uken, uten hell på utslag. Har «slurvet» litt de siste dagene mtp oster, leverpostei og annet pålegg jeg vanligvis ikke spiser mengder av. Kan selvfølgelig være noe av dette som gir utslag, men kom bare til å tenke på om det med fettet spiller noen rolle i den forbindelse.

    • Hvis du vanligvis spiser magert så kan det rett og slett bare være at kroppen din ikke er vant til å fordøye mye fett på en gang. Da er produksjonen av fordøyelsesenzymer for fett nedregulert, noe som kan gjøre at en del fett går ufordøyd gjennom tarmkanalen. Dette bli selvfølgelig bare vill gjetting, men om du ikke vanligvis er plaget så ville jeg gått for at det er denne endringen som har skylden denne gangen 🙂

  • Vaar I. Hagen

    Hei Vegard!
    Takk for kjempeinteressant artikkel, og interessante svar!
    Jeg har slitt med magen (treg fordøyelse) siden jeg var barn, drakk veldig mye melk og var gal etter brød og søtsaker.
    I voksen alder har jeg forstått at jeg har IBS, og tolererer hvete og melkeprodukter dårlig. Melk har jeg kuttet helt ut, og har brukt soyamelk i stedet.
    Typisk er at jeg tåler alt i feriene, og blir kjempedårlig når hverdagen kommer.
    Nå er det en dårlig periode, og jeg sliter. Har også sluttet å røyke, det er ikke første gang, og det medfører alltid en verre forstoppelse enn vanlig.

    Og her er mitt spørsmål 1:
    På nettet har jeg sett at Lepicol er anbefalt, har begynt med det og er ikke særlig bedre. Tar jeg for lite? eller for mye? Prøvde med 1 tsk om dagen i etpar dager, så 2.
    Eller er det slik at det inneholder Inulin, som noen mener er FODMAP?
    Spørsmål2: Sluttet med melk, men er det sannsynlig at laktosefri melk kan gå bra?

    • Hei!

      1. Lepicol har jeg aldri vært borti, men utifra at du sier det inneholder inulin så går jeg utifra at det er snakk om prebiotika. Dette kan nok hjelpe dersom problemet er lokalisert til bakteriefloraen, men dersom det ikke er her problemet sitter så er det logisk at det ikke gir noen bedring.
      2. Dersom du fordøyer laktose dårlig så er det sannsynlig at laktosefri melk vil gå fint ja.

  • Elisabeth

    Hei! Jeg har hatt problemer med mage/tarm i mange år. Legen har fere ganger avfeid meg med magesår og gitt meg medisiner mot magesår. I fjor sommer ble jeg lagt inn på sykehuset med betennelse i tykk tarm.Jeg tok mange undersøkelser, biopsi av tynntarmen og tykktarmen og mage, koloskopi og gastroskopi. Ingen av disse undersøkelsene viste noe unormalt utenom den delen av tykktarmen som var betent. Ingen kunne si hva det kom av eller hva jeg skulle gjøre. Smerter og diaré gikk over av seg selv etter 4 uker. Jeg har alle symptomene på irritabel tarm, men har aldri fått opplyst dette som et alternativ av legen. Burde jeg foreslå dette for legen for å få en diagnose?

    Jeg vet at jeg ikke tåler laktose og at jeg reagerer på hvete, men jeg lurer på om jeg kan bruke maismel? Jeg reagerer også på ulike smertestillende medisiner og antibiotika og oppdage plutselig av de mange av disse inneholder laktose. Finnes det laktosefrie alternativ som jeg kan spør etter?

    Har lest om FODMAP flere steder på nettet, og har dermed fått litt ulik informasjon angående hvilke matvarer jeg bør kutte ut. F.eks: mais, blomkål, brokkoli

    Mvh
    Elisabeth

    • Hei

      Du kan hvertfall nevne det for legen din og se hva han sier. Det er vanskelig å si noe mer enn dette over internett.

      De fleste medikamenter skal finnes i laktosefris varianter, så det kan også legen din svare deg bedre på.

      Angående hva du kutter ut på low-FODMAP så fungerer det i prinsippet slik at du først kutter ut alt på listen, for så å gjeninnføre en og en FODMAP i kostholdet igjen, for å finne ut hva som gir problemer og hva som går greit

  • Hei! Tusen takk for en flott artikkel, som forhåpentligvis vil hjelpe mange, også meg inkludert 🙂 Min lege vet veldig lite om irritabel tarm, men pågrunn av mine problemer vil jeg gjerne prøve ut Low foodmap dietten!
    Jeg plages med magen, både oppblåst og vond, Veldig ofte har jeg luft (ikke like enkelt når man er ute blant folk) 🙂 Føler meg tappet for energi, og har stadig hodeverk. Er også plaget med sure oppstøt og halsbrann, som igjen gir problemer med halsen. Når jeg får sterke oppstøt får jeg voldsom hjertebank. (Har tatt ekg, og diverse prøver ang. hjerte, men ingenting galt der. Av og til har jeg diare.
    Har tatt alle verdens blodprøver, men alle har vært negative . Føler meg frustrert over at legene vet så lite om et stort problem som mange sliter med!
    Men jeg er litt usikker på hvilke matvarer som er lurt å begynne med?

    • Fremgangsmåten som er benyttet ved low-FODMAP er å først kutte ut alt, og så deretter innføre en og en FODMAP når du har vært symptomfri i 6-8 uker. Forslag til rekkefølge står i artikkelen.

      Om du er plaget med sure oppstøt så er dette med all sannsynlighet ikke knyttet til IBS. Høres ut som du burde blitt henvist videre til en spesialist på mage/tarm. Det er disse som har spisskompetanse på dette feltet.

  • Annette Pedersen

    Hejsa. Interessant læsning. Jeg har fået konstateret irriteret tyktarm af min læge med henvisning til at følge en madliste over fødevarer jeg skal undgå (ikke Fodmap) og samtidig indtage fiber produktet Husk hver dag for at mindske diarre tendensen. Nu har jeg læst artiklen her og fulgt alle andres indlæg – og kan læse at indtag af for fiberrig kost faktisk ikke er ret godt, så nu er jeg forvirret. Derfor har jeg et par spørgsmål:
    1) Er jeg mon blevet anbefalet en kostplan med fiberrig kost af min læge, der faktisk ikke er anbefalelsesværdig?
    2) hvor finder jeg en fuldstændig liste over fodmap fødevarer ( kan nærmest ikke finde nogen dansk hjemmeside, der beskæftiger sig med dette)?
    Mvh. en fortvivlet dansker

    • Det fremgår ikke helt klart av spørsmålet ditt hva som faktisk er problemet. Er det generelt irritabel tarm, eller er det spesifikt tykktarmen som er problematisk? Dersom det er tykktarmen så kan mer fiber være et godt råd, men om det er vanlig irritabel tarm (IBS) så kan mer fiber være en dårlig ide.

      Grunnen til at jeg sier «kan» er fordi det ikke finnes EN kur for irritabel tarm, og det som fungerer for en trenger ikke å fungere for en annen.

      2. Jeg har selv ikke en fullstendig liste over FODMAPs. Sue Shepherd som står bak denne dietten har en hjemmeside som du kan finne her: shepherdworks.com.au Hun har blant annet skrevet noen bøker om dette, med teori og oppskrifter.

  • SNA

    Hei. Et lite spørsmål. Det står at banan er trygt, og det står at inulin ikke er trygt. Inulin er jo en form for fruktan. Ifølge wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin, er Banan rikt på inulin. Hvordan henger det sammen?

    • Nå har det skjedd noe rart her. Plutselig kan jeg spise omtrent alt – uten noen form for reaksjon? Har til og med prøvd meg på større mengder meieriprodukter uten at magen reagerer! I sommer datt jeg i gulvet av et eple, og vrengte meg i smerte av en ss CC eller 2. Har spist etter en tilnærming av paleo i et halvt år, med noen avvik. I November/desember var jeg mye plaget. Nå kan jeg plutselig spise hva som helst. Hva kan dette ha seg? (Ikke at jeg klager 😉 )

    • Oi, skulle legges inn som egen kommentar. Beklager det.

    • Da svarer jeg begge to i en kommentar 🙂

      SNA:
      Banan går greit mtp fruktose, siden denne inneholder med glukose enn fruktose. Det er riktig at inulin er en fruktan, og det kan selvfølgelig potensielt gi utslag. Ingen kan forøvrig fordøye dette, så her handler det utelukkende om tålegrense. Jeg vet rett og slett ikke hvorfor Shepherd nevnte banan som en ok matvare, men det kan være at mengden inulin ikke er høy nok til å gi utslag hos de fleste.

      Marianne:
      Så bra at ting har bedret seg! Det er selvfølgelig umulig å gi noe svar på hva som har skjedd, men det kan være at du har hatt noen sekundære intoleranser pga andre ting, f.eks. betennelser eller noe lignende. Dette er f.eks. vanlig for de som har cøliaki. De er ofte intolerante mot laktose og mange andre ting, men dette forsvinner vanligvis når de har spist glutenfritt en periode.

      Nøyaktig hva som har skjedd i ditt tilfelle er som sagt umulig å svare på, men det er godt å høre at du ikke klager 😉

      • SNA

        Ja, jeg tror nok Sheperd har laget en «snill» diett. Noe som jeg skjønner med tanke på at folk ikke skal ha det vanskeligere enn nødvendig, men min tålegrense er nok snevrere enn hun legger opp til. Blir oppblåst av mye banan, brokkoli og alt korn egentlig. Tenkte at det kunne ha med resistent stivelse å gjøre, men hvis det er inulin i banan og det er et visst innhold av fruktaner i brokkoli også, som jeg mener å ha lest, så..

        Eller så er jo SIBO (som du sikkert har hørt om) et alternativ; http://www.siboinfo.com/index.html. Er SIBO, som tilstand, akseptert på samme nivå som IBS? For den har enda litt større forklaringspotensiale synes jeg.

        Beklager hvis jeg spør for mye. Det er veldig god service her inne!

  • Peter

    Hei!
    Har akkurat kommet fra koloskopi og der var det ingen teng til noe alvorlig, og legen mener det irritabel tarm. Jeg har cøliaki og vært glutenfri i 9mnd, men har fortsatt endel symptomer som diare, forstoppelse og vondt på høyre side i magen. Han tipset meg om å sjekke opp FODMAP og havnet her på dette innlegget ditt. Skal nå prøve å gå litt grundig til verks på disse FODMAPene. Jeg spiser mye frukt, og vi har en juicer som er superbra og lager mye ferskpressa juice hjemme. Om ikke daglig så ihvertfall flere ganger i uka. Og da har jeg stort sett alltid eple og eller pære i juicen, sammen med litt grønnskar, sitron og ingefær. Veldig godt! 🙂 Så spørsmålet er om du (eller andre) vet om det blir like vankelig å fordøye disse fruktene/grønnsakene i juiceform, som ved å spise det vanlig? . Og er det forkjell på om grønnsakene er stekt/kokt eller rå? Noen som vet?

    • I jusform vil de passere raskere gjennom tarmen, og dersom du fra før fordøyer disse dårlig, så vil det bli enda verre når fordøyelsen må skje på kortere tid.

      Nå er det ikke sikkert at du har problemer når det gjelder fruktoseoverskudd. Litt av greien med FODMAPene er at det kan være bare en av dem som gir problemer. Derfor går man frem slik at over en periode på 6-8 uker styrer man unna alle FODMAPene så godt det lar seg gjøre. Da vil veldig mange bli helt symptomfrie. Deretter innfører man en og en type FODMAP, og på denne måten identifiserer man hvilke som gir problemer og hva som går bra. Det er også sentralt hvor store mengder man får i seg av hver enkelt, da det handler om hvor mye man klare å fordøye og hvor mye som havner ufordøyd ned i tykktarmen.

      Siden du har cøliaki så har du kontroll når det gjelder gluten. Dersom du spiser en del glutenfrie kornprodukter, så inneholder disse kornslagene også fruktaner, så det kan være at disse også gir problemer når det gjelder IBS. I tillegg kan det være at du har noen sekundære intoleranser som følge av cøliakien som trenger lang tid på å forsvinne etter at du eliminerte gluten.

      Det kan også være praktisk å skrive kost- og symptomdagbok i en periode. Da skriver du ned hva du spiser og når du spiser det, og noterer når du opplever symptomer på IBS. Da kan det være mulig å identifisere sammenhenger mellom mat og symptomer.

      Sjekk også ut forsiden. I dag la vi ut en artikkel om refluks og plager i øvre del av fordøyelsessystemet. På torsdag kommer en artikkel om plager i nedre del, tilknyttet diaré forstoppelse og gassproblematikk og hva du kan gjøre med disse symptomene!

      • Peter

        Takk for svar. Ja, da tror jeg at jeg skal komme i gang med en dagbok. Skal sjekke ut artikkel på forsiden og det som kommer!

  • Får sinnsyke mave smerter etter å ha spist kylling eller kalkun.. Noen som vet hvorfor? Smertene kommer innen 2 timer etter å ha spist og varer i 4-6 timer.. Magen blir også oppblåst.. Finnes det noe kur?

    • Dette må du nesten snakke med legen din om, det blir vanskelig å si noe konkret over internett dessverre. Merker du ingenting til dette når du spiser andre proteinkilder som andre kjøttyper eller fisk?

  • Adriana

    Hei. Jeg har hatt problemer med tarm siden våren 2012. Det er irriterende å ikke få sove om natta. Jeg har ikke noe smerter men med en gang jeg legger meg for å sove så er det der….. Det kommer så overaskende.. Jeg tok prøvene både gastro og colonoskopi alt var fint. Det er ikke alltid diare som kommer heller… Jeg fant ut at krydder kan forårsake mye av problemene mine. Sterk mat, chillinøtter f.eks, sitronpepper og liknende, Det er slitsomt å ikke gå på jobb pga lite søvn og dårlig magen. Men det som er interessant med disse plagene er at på dagen skjer ingenting. Men med en gang jeg legger meg ( spesiell på høyre siden) så kommer det…
    Det er faktisk lettere å la være å spise noe dager og bare drikke mye, Jeg vurderer rett og slett å faste noe dager… Har du noe mening om dette? Takk 🙂

    • Angående symptomene du nevner, så har vi nettopp skrevet noen artikler om symptomlindring ved de ulike. Kanskje disse kan være nyttige for deg:
      http://www.friskogfunksjonell.no/refluks-og-funksjonell-dyspepsi/
      http://www.friskogfunksjonell.no/diare-forstoppelse-og-gass-hva-kan-du-gjore/

      En forskjell på dag og natt er at du om natten ligger. Har du testet ut om det er noen forskjell på når og hva du spiser i forhold til leggetid? Å unngå å spise tett opp mot leggetid, og å ikke spise veldig fettrike måltider sent på dagen kan være ting som er verdt å prøve. Eller så kan det være helt motsatt i ditt tilfelle, det er alltid helt umulig å forutsi når det kommer til disse symptomene dessverre.

      Jeg vil ikke anbefale å faste noen dager. Det blir bare å omgå problemet, men vil skape andre problemer relatert til for lavt inntak totalt sett, så det er ikke en god løsning i lengden.

  • Elin Nyborg

    Hva med gjær? jJeg fikk kroniske magesmerter i går, som varer enda. Jeg tåler ikke maktbase, hvete, rug eller bygg, men bakte et brød med spelt og havregryn forleden kveld. Jeg spiste av det til frokost og til lunsj i går, og etter hvert fikk jeg veldig vondt i magen, samtidig som magen ble veldig løs. Vanligvis spiser jeg brød som er uten gjær, og det er derfor jeg lurer på om det kan være gjæren som skapte denne reaksjonen

    • Spiser du brød bakt på speltmel til vanlig?

      Ut ifra det du sier så antar jeg at du har cøliaki, du må rette på meg om jeg tar feil. Det er en vanlig misforståelse at cøliakere tåler spelt, men spelt inneholder også gluten. Dersom du ikke spiser spelt til vanlig, og det stemmer at du har cøliaki, så vil jeg mest av alt tro at dette er årsaken.

  • Nina grindheim

    Hei Vegard 🙂 eg har irritabel tarm. Reagerer på så å sei all mat .ofte etter middag får jeg så grusomme smerter at eg ikje klare å holde ut.kan og få smertene midt på natten når jeg sover. Tåler ikke melk ,banan,ananas,asparges,løk,paprika,sukker,gjær osv.har veldig lyst å prøve ditt forslag ,så lurer på om du kan skrive ned den dietten til meg . Hilsen nina 🙂

    • Hei. Fremgangsmåten i dietten er beskrevet i artikkelen. Når du sier at du ikke tåler disse matvarene, er det basert på tester du har gjort eller egne erfaringer? Er du undersøkt mtp andre diagnoser som cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom, intoleranser, allergier og lignende?

  • Birgithe

    Har fått diagnosen IBS hos lege.Men jeg må holde meg unna alt kjøtt og fett i tillegg til drikkemelk,fruktose og melsorter– eller så blir jeg kjempedårlig..store magesmerter og diare.Kjøtt er største synderen.men det passer jo ikke inn i dette møsteret..? kan jeg ha fått feil diagnose..

    • Irritabel tarm er en funksjonell lidelse, noe som betyr at man ikke finner en årsak, og stilles ved eksklusjonsdiagnose.

      Har du vært undersøkt for andre sykdommer som inflammatorisk tarm (crohns/ulcerøs kolitt), cøliaki eller pankreatitt? Jeg ville fortsatt å mase på legen og bedt om mer utredning.

  • Annelise F. Ervik

    Hei,
    introduserte fodmap-diett for to uker siden og merket nesten umiddelbart de første positive reaksjoner, En hovedgrunn er vel at mitt daglige kosthold i hovedsak besto av high fodmaps. Men en ting lurer jeg på – hva med nøtter som valnøtter og mandler? Og hva med frø som sesamfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø? Nøtter og frø blir overhodet ikke nevnt på listene (bortsett fra pistasjenøtter)
    Hilsen Annelise

  • […] en del av matvarer som kan irritere, så som belgfrukter. Søk litt etter FODMAPs på nettet. Frisk og funksjonell har hatt en artikkel om det som ser ut til å ha vært behjelpelig for mange. Her er også en god oversikt og her er en […]

  • Anders

    For meg så reduserte fodmap dietten symtomene mine, men jeg har fortsatt å ha problemer. Det virker som om mange med irritabel tarm egentlig har bakteriell overvekst i tynntarmen eller SIBO. Det fins en veldig bra nettside med gratis informasjon både om FODMAP og SIBO og som kombinerer FODMAP med et steinalderkosthold eller som den heter på engelsk the paleo diet.

    Aglaée Jacob the Paleo dietitian – http://www.eat-real-food-paleodietitian.com

    Hun har lagt ut noen fine pdf’er som er gratis og som ikke krever registrering blant annen denne som lister opp matvarer med lavt eller høyt FODMAP innhold på en lettfattelig måte:

    http://www.eat-real-food-paleodietitian.com/support-files/Paleo-FODMAP-food-list.pdf

    Vegar nevnte at det ikke er vanlig å reagere på ris » ris inneholder hovedsakelig stivelse, altså glukosemolekyler i lange kjeder. Disse er det ikke vanlig å reagere med mtp irritabel tarm hvertfall, siden glukoseopptaket i tarmen er veldig effektivt.» og her må jeg si meg veldig uenig.

    Stivelse er et stort problem for meg og mange andre. Dog så skriver Norman Robillard i boken Fast Tract Digestion at matvarer med stivelse som hovedsaklig består av amylopektin og ikke amylose er mye enklere å fordøye. Jasminris er en av rissortene som skal være enklere å fordøye i følge forfatteren. På hjemmesiden hans så finner dere mye relevant informasjon i forhold til sure oppstøtt og SIBO – http://fasttractdigestion.com/ . I motsetning til Aglaée så baserer ikke Norman diettforslagene sine på paleo prinsipper.

    Når det gjelder SIBO så har Aglaée Jacob lagt ut en protokoll for behandling av bakteriell overvekst som er basert på FODMAP/PALEO og lite/ingen stivelse:

    http://www.eat-real-food-paleodietitian.com/support-files/SIBO-gut-healing-protocol.pdf

    Innlegget fra SNA den 3.februar er også veldig relevant med linken http://www.siboinfo.com/index.html.

    Selv så venter jeg på aminosyrepulver bestilt fra england for å starte på en hjemmelaget elemental diett (http://www.siboinfo.com/elemental-formula.html) siden de kommersielle formulaene som er å få kjøpt både er svindyre og smekkfulle av sukker. Planen er å tvinge meg igjennom 2-3 uker på denne dietten før jeg går over på en SIBO protokoll fra overnevnte Aglaée Jacob.

    mvh

    Anders

  • Nina

    Til Annette Pedersen fra Danmark – jeg har fundet en svensk fodmap-app. Søg på fodmap i AppStore, så kommer den frem.

  • Solbjørg

    Kom over artikkelen din, veldig interessant! Jeg fikk mageproblemer nærmest over natta da jeg hadde forstoppelse og brukte oxytarm, et middel som skal rense tarmen. I ettertid fikk jeg problemer med mange matvarer, spesielt de som inneholdt laktose. Jeg bekreftet dette ved en laktosebelastning hos legen. Det spørs om kuren jeg tok renset litt for godt. Nå har jeg et laktosefritt kosthold, jeg tåler ikke en gang harde oster, men det er fortsatt noe jeg reagerer på. Jeg har lagt merke til at sukkerfrie pastiller lager krøll, spesielt rå løk er ikke populært, og jeg blir ofte uvel av sukkerholdige varer. Et sunt kosthold og trening har hatt mye å si for en velfungerende mage hos meg. Trening har mye mer å si enn jeg trodde! Nå skal jeg prøve å kutte ut noen varer som står over her.

    Takk! 🙂

  • Janne

    Hei alle sammen!
    Sjekk ut http://www.greattastenopain.com
    -Janne-

    • Ronny

      Hei Jane.

      Jeg lastet den ned for å ta en nærmere titt. Oppskriften for å bli frisk inneholder en rekke matvarer som mange med IBS reagerer kraftig på. Har du prøvd den ut selv? Du får gjerne være en prøvekanin for å se om det blir bedre. Jeg våger ikke.

  • […] en artikkel på friskogfunksjonell.no skriver jeg mer om denne tilstanden og drar inn forskning på hva som kan hjelpe for å forebygge […]

  • Maren

    Hei! Flott artikkel:) Tenkte å si litt om hva som har hjulpet meg av kosthold o.l. Har gjennom hele livet slitt med magen og det gikk også veldig psykisk inn på meg i og med at magen alltid var i ubalanse, urolig og vond. Ble sendt til mange forskjellige spesialister og har tatt de fleste allergitester o.l. Begynte selv å redusere inntak av melk, gluten og sukker, og tok bort alle disse matvarene fra kosten. Har nå vært fri for disse matvarene i 2 år og JEG HAR FÅTT ET NYTT LIV! Helt symptomfri! Holder meg også borte fra pastiller, tyggis, stivelse og «feile» karbohydrater. Tåler dårlig søtningsstoffer. Lager nå maten fra bunnen av og passer på få både grønnsaker og proteiner. Lager ofte søtsaker men bruker sukrin, sukrinmelis, raw kakao, sukkerfri/melkefri sjokolade, mandelmel, cocosmel, soyamelk. Dette fungerer fint i passe mengder. Har også i et år brukt vi-siblin fra apoteket, kjempe bra:)

  • Først, takk for god artikkel, denne skal jeg prøve siden eg og har problemer og vet st jeg har mange allergier. Tåler ikke lengre kaffe, blir kvalm og den smaker vondt, noe som er trist da jeg før elsket kaffe! Men nå er jeg gått helt over til engelsk breakfast tea, og lurer på om den er ok ? Jeg hsr ikke sukker eller noen form for søtningsmidler i den. Andre typer te, med smaker av f.eks frukt tåler jeg ikke, da blir jeg høygravid 🙂 håper du hsr snnledning å svsre meg.

    • Hei. Jeg kan ikke si noe om hvorvidt du tåler denne teen, men ser ikke noen åpenbare grunner til at du ikke skal gjøre det, så det eneste du kan gjøre er rett og slett å prøve og se 🙂

      Jeg syns det høres rart ut at du plutselig skulle begynne å reagere på kaffe dersom du ikke har gjort det tidligere. Det kan komme som en konsekvens av at du reagerer på andre ting, og være forbigående, så om du virkelig vil drikke kaffe så ville jeg absolutt prøvd igjen etter en stund for å se om du tåler det bedre.

      • Tusen takk for svar, og beklager at det ble så mye feilskriving, skrev på iphonen med lange negler 🙂 . Nå er jeg på pc’en.
        Hadde vært flott å kunne gå tilbake til å nyte en kopp kaffe igjen så skal prøve meg frem, Takk for råde. Nå skal jeg igang med alle anbefalingene dine her inne, for som med mange andre så fikk jeg og en aha opplevelse når jeg leste artikkelen din. Min mann har og mye av de samme problemene, og en av hans store gleder er at han tygger tyggis i mengder og kun EXTRA, og jeg har faktisk sagt til ham flere gange at den tyggisen godt kan være en av flere årsaker til hans problemer for har fått med meg en gang at den er med på å lage luft i magen. Skal bli intressant å høre og lese mer fra alle her inne . Skal holde dere oppdatert jeg og.

  • Elise

    Hei! Ville bare tipse om at Monash University har en FODMAP app, som jeg har hatt veldig god nytte av. Den har bl.a. en oversikt over (cirka) alle matvarer, og et «trafikklys»-system for hvorvidt en matvare er lowFODMAP og hvor store porsjoner av matvarene som er ok (selv om dette jo selvsagt bare blir retningslinjer).Man kan også justere hvor sensitiv man er for de ulike FODMAP’ene, slik at retningslinjene blir mer individuelt tilpasset.

    For meg har den i alle fall vært veldig nyttig, da jeg synes det har vært vanskelig å finne ut av dette med hvor store porsjoner jeg skal gå ut i fra. Jeg er av typen som helst ville spist et halvt kilo frukt/grønnsaker, men det funker heller dårig for magen… 🙂

    Eneste minus er at den er litt dyr!

  • Carina Kristoffersen

    Hei. Jeg opplever veldig mange symptomer på irritabel tarm og har hatt mye av disse symptomene i mange år. Etter min siste fødsel har det utvidet seg til veldig mye flere og mer plagsomme symptomer, særlig etter at jeg ble anbefalt å spise kun grovt brød og kutte vekk sukker. Dette ga meg store magesmerter jevnlig øverst i magen. Jeg kvier meg for å ta dette opp med lege for jeg er redd for at jeg vil bli sendt til gastroskopi og slike ting og jeg tror ikke det er der problemet ligger. Min datter har for øvrig litt refluks symptomer og jeg har fått losec til henne. Jeg prøvde et par av disse tablettene på meg selv med stort hell, men jeg regner ikke med å få disse av min lege og jeg kjenner heller ikke til hvordan det er å bruke slike i lange perioder. Leser også at LDN kan ha effekt mot ibs. Hva skal jeg gjøre? Noen med erfaringer med LDN?

  • javad

    Hei. Hvordan kan du beskrive Akupunktur mot irritabel tarm ?

  • Lene

    Hei. Har hatt IBS i litt over 4 år nå. Har aldri blitt tatt alvorlig av verken fastlegen eller legene på sykehuset. Jeg føler meg alene og hjelpeløs. Ibs’en er jeg begynt å blitt bedre kjent med nå, og etter 4 år har jeg endelig fått afipran 🙂 Hva jeg kan spise er et kapittel for seg selv, ikke godt å bli klok på hva det er jeg ikke tåler. Har opplevd å bli kvalm av eple, risengrynsgrøt, doc partikler og marsipan. Noe av dette blir jeg kun dårlig av å spise på tom mage. Hvis jeg f.eks spiser eple etter middag, er det ikke sikkert jeg blir dårlig, det samme gjelder marsipan. Risengrynsgrøt tåler jeg overhode ikke lenger, men kan drikke flere glass med melk uten å bli dårlig. Ellers aner jeg ikke hva jeg tåler eller ikke. Jeg tror at stress er noe som gårhardt utover tarmene mine, da jeg opplever det at jeg er mye dårligere når mannen min er borte (jobber som fisker). Kostholdet er så å si det samme…så jeg skjønner snart ikke lenger hva jeg skal gjøre. Min IBS består av diaré/hard mage, kolikksmerter osv… Men det som er vanskeligst å leve med er utmattetheten… Når jeg er på det verste handler dagene kun om å holde ut slik at barna mine får dekket sine viktigste behover, enda da må jeg som oftes sove to ganger iløpet av dagen, når kvelden kommer er jeg som regel i en komatilstand og jeg gråter meg i søvn pga utmattetheten og dårlig samvittighet. Kvalmen har holdt på å tatt livet av meg, heldigvis fikk jeg en turnusleger til å gi meg afipran, så nå slipper jeg å være redd for å måtte tilbringe flere timer liggende på gulvet og ikke klare å rører meg. Dette ble et langt innlegg, men er på randen av å gi opp. Tar imot alle råd…

    • Hei

      Grunnen til at du reagerer sterkere når du spiser noe på tom mage er nok enkelt og greit at det da passerer gjennom magesekken raskere, og konsentrasjonene av det du reagerer på blir større i tarmene. Når du spiser et større måltid så ligger maten lenger i magesekken, og dosene som kommer ut i tarmen blir mindre.

      Hvis du ikke har testet ut en FODMAP-redusert diett, så vil jeg anbefale deg å gi dette et forsøk. De studiene som er gjort på dette indikerer av rundt 2/3 vil oppleve god effekt av dette!

      Ellers så høres det riktig ut at stress kan være en medvirkende faktor for din del. At det er sammenhenger mellom psyke og magen er det mye som tyder på.

      Hvis du ikke har lest den allerede, så har jeg skrevet en artikkel til om irritabel tarm, der jeg går gjennom hva som benyttes i behandlingen av IBS ved Haukeland sykehus. http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-hvordan-behandles-det/

      Det er godt at du hvertfall har kommet litt på veien mot å redusere symptomene. Forhåpentligvis går det bare en vei herfra! 🙂

  • hanne ringstad

    Hei!

    Dette var håpefull lesning for meg som har slitt med diare hele mitt voksene liv (er 53) Jeg har prøvd ut lavkarbo og det funket dårlig for meg. Det virker som magen min roer seg når den får poteter, litt ris og litt brød uten mye fiber. Jeg tåler litt ost men ikke for mye melk.
    Har fått beskjed etter blodprøver at jeg er bitte- litt alergisk for egg, melk, og spelt og litt mer allergisk for mais. Da jeg spsiste lavkarbo hadde jeg ikke så mye vondt i magen, men vannaktig diare nesten hele tiden. Jeg er veldig glad i suppe, men tåler det dårlig. Kan det virkelig være enkelte grønsaker som er synderen?? Har aldri vært noen stor fruktspiser. Og er det ok for meg å fortsette å spise litt brød med lavt fiber? Om jeg skal kutte ut hvete, rug og bygg, hva slags brød kan jeg da spise. Tåler ikke havre, ikke engang glutenfri.

    Mvh Nannah

    • Heisann, hvor har du tatt disse blodprøvene?

      Vannaktig diaré kan være et tegn på at du får i deg noe du ikke tåler så bra. Det forårsakes ofte av at du spiser noe som fordøyes dårlig, og som trekker med seg vann ut i tykktarmen. Det kan absolutt være sånn at enkelte grønnsaker kan være skyld i dette. Spiser du mye av enkelte grønnsaker?

      Om du har problemer med de ulike melsortene så er det mulig å bake egne brød basert på f.eks. malte nøtter. Det finnes en del oppskrifter på dette rundt omkring 🙂

  • Artig at denne skulle reklameres for på FB-siden deres akkurat i dag! (Jeg har nemlig akkurat skrevet et blogginnlegg om dette ifht vår problemstilling). Så da benytter jeg anledningen til å spørre hva dere tenker om denne dietten og barn? Vi ble nemlig anbefalt dette av fastlegen med bakgrunn i at vår 8 måneder gamle datter sliter med kronisk forstoppelse (som ikke responderer på laktulose, avhengig av klyx for å ha avføring). Har også en 3 år gammel datter som har hatt forstoppelse i over 2 år og som fremdeles bruker Movicol vedlikeholdsbehandling. (Er selvsagt utredet av pediater og utelukket andre årsaker til plagene). Kjenner du til noe forskning på denne dietten ved kronisk forstoppelse? Ut fra det jeg har lest er det jo en viss sammenheng mellom kronisk obstipasjon(KO) og IBS, og mange av barna som har KO har nok egentlig en IBS… (Men vanskelig å stille den diagnosen på så små barn). Og er det noe som tilsier at barn ikke burde forsøke denne dietten, slik du ser det?

    Takknemlig for svar!

    • Heisann!

      Den viktigste problemstillingen når det kommer til dietter og små barn, slik jeg ser det, er at restriksjoner fort kan føre til at det ikke blir nok energiinntak, noe som vil kunne påvirke både vekst og utvikling. Derfor er det veldig viktig at utprøving av slikt er noe som testes ut under tett oppfølging av lege.

      Å teste ut f.eks. en FODMAP-redusert diett vil ikke i seg selv være en spesielt stor risiko for barnet så lenge man samarbeider med noen som kan sørge for at barnet får alt det trenger i tilstrekkelige mengder. Det kan være nyttig å passe ekstra godt på vektutviklingen for å forsikre seg om at barnet følger vekstkurvene sine. Dette gjelder ved alle dietter, f.eks. ved allergier, intoleranser og lignende.

      Når det gjelder selve IBS-diagnosen, så er dette en eksklusjonsdiagnose. Det vil si at den stilles som følge av symptombildet og mangel på andre forklaringer. Får man diagnosen irritabel tarm så er det et tveegget sverd. På den ene siden så har man avkreftet at det kan være noe mer alvorlig som ligger til grunn for symptomene, men på den andre siden så vet man heller ikke hvorfor symptomene oppstår og det er derfor vanskelig å gjøre noe med det. Man må rett og slett prøve seg litt fram for å finne noe som fungerer hos den enkelte, siden det er ulike ting som fungerer hos ulike personer.

      Når det er sagt, så er det ikke sikkert at situasjonen er så mørk. Slike plager kan være midlertidige og forsvinne av seg selv også, men dette har du sikkert fått informasjon om av legen allerede 🙂

      Jeg kjenner ikke til noen forskning på FODMAP-redusert kosthold ved forstoppelse (det finnest egentlig veldig begrenset med forskning på denne dietten, men det foregår mye), men har skrevet en sak om kostråd ved denne typen plager her: http://www.friskogfunksjonell.no/diare-forstoppelse-og-gass-hva-kan-du-gjore/

  • javad

    om irretabel tarm er det samme for alle så ser ikke jeg at jeg har irretabel tarm, jeg har prøvd alt jeg kunne for å redusere fodmap men har fortsatt problemer med magen.

    jeg tåler ikke blant annet: banan, ris, brød…

    om jeg spiser ris sammen med kjøt eller kylling så går det greit men om jeg spiser den alene så går det veldig dårligt.

    samme gjelder for brød,

    Jeg blir så irritert at jeg bare vil ta kniven å stykke inne magen min, så håpløst er jeg og dette kan jeg ikke orke mer. jeg har gitt opp nå. spiser kun dritt mat nå, bare kylling, egge, kjøt og tar multivitaminer, dette er ikke et liv for meg !!

    • Som jeg har skrevet gjentatte ganger så er ikke irritabel tarm det samme for alle. Tvert imot så er det helt forskjellig fra person til person. Irritabel tarm er ikke en sykdom, det er en beskrivelse av symptomer der man ikke finner noe som er galt, og derfor vet man heller ikke hva som skaper problemene.

      Det er veldig synd at du ikke har fått resultater med å prøve dette kostholdet, men det vil ikke fungere for alle. Forskningen som er gjort antyder at ca 2/3 vil reagere bra på dette, mens da 1/3 ikke får en effekt.

      Jeg mener fremdeles at du må fortsette å samarbeide med legen din om å finne ut hvordan du best mulig kan leve med dette, og hva som fungerer best for deg. Det er helt umulig å gi noe annet enn forslag til ting du kan prøve over internett, uten å samarbeide med deg face-to-face så er det vanskelig å gjøre noe mer enn det.

      Kylling, egg og kjøtt er ikke dirttmat, det er veldig næringsrik mat. Hvis du kan spise disse uten problemer så er det et veldig fint utgangspunkt. 🙂

    • SNA

      Kanskje dette er noe for deg?: http://www.youtube.com/watch?v=LjHOoxq_9CU

      Har vurdert det selv, fordi jeg også reagerer momentant på hvit ris og havre fks. Dette kan selvfølgelig være på grunn av kornprotein men..

  • […] Frisk og funksjonell […]

    • Janne Meisland

      hei Vegard! Jeg har noen spørsmål som jeg håper du kan svare på. Min samboer har irritabel tarm, muskelverk, diare i ny og ne. Dette er noe han har hatt i over 20 år. Vi har vært i Bergen for utredning og nå sist i Oslo. De finner ikke helt ut av det. Noen matvarer har slått ut på tester som han reagerer på bl.a banan, brokkoli og ris. Nå prøver vi FODMAP. Nå går han på følgende diett: Frokost: Appelsin, ananas, kiwi og honningmelon og så drikker han en detox drikke bestående av : Isbergsalat, agurk, druer, vann, cocosolje og selleri. Til lunsj og middag spiser han kun lapskaus bestående av poteter, gulerøtter og biff eller svinekjøtt. Middag nr 2 er kokt torsk med poteter og gulerøtter. Han holder seg vekke fra gluten og meieri produkter. Han har gjort dette i snart 14 dager og er ikke videre bra. Ett av problemene er at han aldri er nullstilt slik at han kan legge til matvarer etter hvert for å se hva han evt tåler eller ei. Men nå prøver vi denne metoden så får vi se. Høres dette ut som en grei start? Kan nevne at han kun drikker vann hele dagen. Han tar også medisin VSL og glutamin. Med hilsen Janne

      • Hei. Først og fremst lurer jeg på hvor dere har gått for å få hjelp med dette? Er det sykehus eller private klinikker? Hvilke tester har han gjennomført, og hva sier fastlegen?

  • Ronny

    Jeg tok et søk på Google for å se om jeg fant noe mer informasjon om IBS da det er mange land som forsker på det. Kom over denne siden:

    http://www.medicalnewstoday.com/sections/ibs/

    og klikket meg videre inn til denne:

    http://www.medicalnewstoday.com/releases/261943.php

    Hvor de skriver at de endelig har funnet et middel som hjelper mot IBS-C. Jeg aner ikke hva som er IBS-C og om det finnes andre former for IBS. Jeg trodde at det kun het IBS så litt forvirret.

    Almirall, S.A. (ALM:MC) and Ironwood Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ: IRWD) announced the launch of Constella® (linaclotide 290mcg capsules once daily), the first approved prescription therapy in a new class of treatments for adults suffering from moderate to severe IBS-C[i], in Europe. Constella® is now available in Germany, the UK and Nordic countries and is expected to be launched in several other European countries in 2013.

  • Gunnar

    Hva med vanlig raffinert sukker? Gir det irritabel tarm?

    • Vanligvis er ikke vanlig sukker forbundet med disse plagene nei, men det kan heller ikke utelukkes. Mange kan oppleve bedring ved å redusere inntaket, og det å redusere sukker er også en generell anbefaling som også gjelder de uten IBS 🙂

  • vallis

    Blir spennende å se hvor raskt dette vil gi effekt:) Hvordan er det med alkohol? Går det bra med corona og sol? Hva med musserende viner? Hvilke drinker er ok?

    • For å sitere en av overlegene på gastroavdelingen på Haukeland: «Sprit og sprite». Hadde besøk av en langvarig IBS-pasient, og hun kunne hvertfall rapportere om at dette var et av de beste tipsene hun hadde fått i løpet av de mange årene hun hadde vært inne i helsevesenet med disse plagene 🙂

  • Irene

    Hei! Takk for oppklarende artikkel:)
    Har fått diagnosen IBS der problemet er flatulens (luft i magen). Mitt problem er at jeg ikke kan være på «stille steder» etter å ha spist pga. lydene magen lager. Dette kommer hovedsaklig når jeg må sitte i ro…

    Ettersom jeg er student og tilbringer (eller burde tilbringe) mesteparten av dagen på lesesalen/forelesninger er dette et stort problem!! Tør ofte ikke sitte der pga. bråket fra magen. Sitter en del hjemme, men d er veldig usosialt å ikke kunne ta lesepause med venner eller spørre folk om hjelp. Min «løsning» så langt har vært å la være å spise på skolen. Dersom vi har forelesning fra 8-4 må jeg rett og slett la være å spise i denne perioden og det minsker konsentrasjonen og ødelegger mye av hverdagen.

    Spørsmålet mitt er om du har noen mattips som ikke gir så mye luft?
    Er forberedt på å følge fodmap-dietten, men er det noen matvarer i den som jeg burde la være å spise pga. luft?
    Har du andre tips til hva jeg kan gjøre ernæringsmessig for å minske luftproblemet?
    Evt. tips til hvor jeg kan få hjelp?
    Kan probiotika/andre kosttilskudd hjelpe mot luften?
    Håper på svar!

    • Angående gass så er dette noe som dannes av bakteriene når de fermenterer karbohydrater, altså FODMAPene. Dette skjer i tykktarmen og skyldes at disse karbohydratene ikke er absorbert i tynntarmen sånn som de skulle. Å redusere inntaket av FODMAP-rike matvarer kan være verdt å prøve ut.

      Jeg har skrevet en artikkel med kostråd ved blant annet gassproblematikk, som du kan lese her: http://www.friskogfunksjonell.no/diare-forstoppelse-og-gass-hva-kan-du-gjore/

      Fett er et tveegget sverd i denne sammenhengen. Dersom du øker fettinntaket så vil magesekken tømme seg saktere, slik at du får bedre tid på å fordøye maten i tynntarmen. Men, om du fortsetter å spise det som fører til gassproduksjonen i utgangspunktet, så kan et økt fettinntak føre til at gassen holdes tilbake i tarmen i lengre perioder, noe som kan være smertefullt og ubehagelig.
      Mitt beste tips blir derfor å teste ut FODMAP-redusert diett og prøve å finne ut hvilke av FODMAPene som gir problemer (dette kan være vanskelig og ta litt tid).

      Mer om hvordan irritabel tarm behandles generelt kan du lese i denne artikkelen: http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-hvordan-behandles-det/

      Med tanke på skolen så kan du prøve ut å utsette karbohydrater til senere på dagen. Start dagen med matvarer som inneholder protein og fett. Kokt egg med majones eller omelett med ost og skinke er gode alternativer her. Frukter som først og fremst inneholder glukose, sånn som banan, appelsin og druer eller stivelsesrike grønnsaker som gulrot tolereres gjerne godt som mellommåltid. Ellers så kan du også ha med deg middagsrester som kjøtt eller fisk og bruke dette som lunsj, gjerne sammen med potet/søtpotet. Dette er spesielt greit om du har tilgang på mikrobølgeovn og kan varme maten.
      Det kan også være lurt å begrense kaffedrikkingen ettersom koffeinet stimulerer tarmbevegelsene og kan gi rumling.

    • Jannikke Madsen Orø

      Når det gjelder å unngå å få gass i mage/tarm så hjelper det meg ialf å spise knekkebrød istedenfor brød ( tror jeg reagerer på gjær i brødmat), men også Bitterstern urte dråper kan være til god hjelp mot gass. Kjøpes i helsekost. Ellers er det nok å følge dietten som er foreslått over her. Lykke til!

  • Ingrid

    Hei Vegard.

    Etter selv å ha konkludert med at jeg nok har IBS (har tatt «alle mulige» tester), ønsker jeg nå å prøve low-FODMAP-dietten. Et spørsmål i den sammenheng: er listen over matvarer man skal unngå komplett?

    På forhånd takk for svar!
    Ingrid

  • Ronny

    Jeg har nå fått påvist at jeg ikke tåler laktose. Skal bli henvist til sykehuset (gastro avdeling) hvor de skal avgjøre hva som skal gjøres videre. Fra før så har jeg tatt gastroskopi, målt PH verdien i magen samt at jeg har tatt RTG Colon med kontrast. Finnes det noe måte hvor jeg kan sjekke om jeg ikke tåler melkeprotein? Og hva kan de teste av hva jeg er allergisk og intolerant mot?

    • Allergier kan du få testet ved en blodprøve hos legen. Laktoseintoleransen skyldes mangel på enzymet laktase som er viktig for fordøyelsen av laktose. Uten laktase vil laktosen ikke brytes ned, og dermed fraktes ned til tykktarmen. Her vil den trekke med seg en del væske og gi løs avføring. Det er ikke farlig, men veldig plagsomt. Du kan høre med legen angående tilskudd av laktaseenzym, som du f.eks. kan bruke om du skal i besøk og ikke har full kontroll på om maten inneholder laktose eller ikke (bakverk med melk osv).

  • Dette er jeg bare nødt til å prøve, har vært plaget med magen i mellom 15 og 20 år. Vært inne å tatt slangen begge veier, uten at de fant noe. Konstant løst mage med bare korte opphold, krise nesten vær gang så jeg må løpe til toalettet. Gjerne rett etter at jeg har spist, spesielt middag. De senere år har jeg blitt veldig plaget med luft i tillegg, så føler meg oppblåst det meste av tiden. Jeg har også Gastroøsofageal refluks, og tror ofte disse blander seg sammen. Krysser fingrene for at jeg har funnet noe som kan hjelpe meg.
    Maja

  • javad

    Hei Vegard.
    Hvorfor får jeg løs mage ved å ta cialis, viagra eller andre seksuelle tabletter i tablet form men jeg får ikke noe løs mage ved å ta i capsule form. kan du forklære det ? hva kan jeg gjore for å unngå løs mage ved å ta viagra eller cialis?

  • anonym

    Hei, vet du om det er forskjel mellom å spise FODMAP (og annen mat) på «tom mage» vs med annen mat i systemet? Forskjellen mellom å ha mye fett sirkulerende, og innta FODMAP når det er en stund (noen dager) siden man inntok fett? Det er jo en nokså kjent sak at melon fordøyes best når den spises alene, og jeg blant mange får mektig vondt i magen når jeg spiser den sammen med annet. Til frokost, derimot, takler jeg den kjempefint. Det samme med pærer og plommer, når ungene får det som skolefrukt blir det vondt, men på tom mage går det flott.

    M.a.o. fermenteres FODMAP i seg selv, eller kun i kontakt med andre matrester i tarmen?

  • Magekatarrogirritabeltarm

    Hei, fin artikkel. Jeg har slitt med irritabel tarm i ett år nå. -jeg syns det er veldig vanskelig å finne ut hva jeg kan spise og ikke, og hvertfall nå. Nå har jeg magekatarr i tillegg, som gjør at jeg ikke kan spise flere av de tingene denne artikkelen sier at jeg burde spise. Jeg har vært hos legen flere ganger de to siste mnd, men jeg blir ikke frisk, selv etter mange piller. Jeg fikk antibiotika, og har lest at det kan være med på å utløse irritabel tarm symptomene. Jeg har nesten bare hatt diare de siste to mnd, forum ca 4 dager, men da gikk jeg på medisiner for å forhindre diare. jeg har også hatt for høye lever verdier pga mat forandring, nikotin og for høyt alkoholinntak. Jeg er ikke i Norge, så det er vanskelig å finne en diett som passer meg. Jeg har kuttet ut snus/røyk helt, og drikker ikkeno alkohol. Magen er fortsatt vondt, og diareen vil ikke stoppe. Kan jeg for eksempel prøve trening og se om det hjelper? Jeg har vært redd for å trene pga de høye lever nivåene mine, men jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre..

    Jente, 20 år

  • Marit

    Når man får beskjed fra legen at man har IBS, kan man ta da en matintoleranse test fra feks. Yorktest for å finne ut om man har en intoleranse for div matvarer?
    For å slippe den evig lange prosessen med fodmap tenker jeg.

    Om man hadde fått et konkret svar på hvilke matvarer man ikke tåler hadde det gjort hele IBS greia mye enklere.
    Lurer på om dette går ant og om det er noen som har prøvd dette?

    • Disse testene er veldig lite presise og gir utslag på veldig mye som man egentlig tåler helt fint. Målet bør alltid være å kutte ut minst mulig fra kostholdet, så jeg vil i utgangspunktet fraråde å basere seg på en slik test 🙂

  • Benedicte

    Hei. Kjempe bra artikkel. Jeg har selv begynt på denne dietten pga IBS. Men jeg sliter litt med å forstå denne dietten heheh… Er det slik at jeg må kutte ut all form for sukker i foreksempel matvarer osv ?? Kan jeg spise laktosefri produkter, hvis er det et spesielt merke innfor laktosefri produkter ??? Vennlig hilsen Benedicte

    • Poenget med dietten er å finne ut hva du reagerer på. Derfor kutter du ut alle matvarer som inneholder FODMAPs i en periode for så å innføre en og en og se hva som gir symptomer. Laktosefrie meieriprodukter kan brukes.

  • ellig2013

    Hei,
    skal i gang med FODMAP-fri periode, og lurer på mais, ris og havre. Noen form for «brødmat» må jeg ha – det er ikke for ingenting at det heter «gi oss i dag vårt daglige brød» !
    hilsen Anne

  • ellig2013

    Ser flere steder at cornflakes er greit, men ser at det inneholder byggmalt. Er det greit likevel?

  • javad

    Legen sa at de fleste folk med ibs reagerer med hvete, jeg spiser ofte baguetter som inneholder 70% og den reagerer jeg ikke på, spiser den med egg,pålegg og salat. jeg hadde også trodd at jeg reagerte på hvete for en stund siden men jeg tenkte da at jeg spiste hvete hele livet mitt i afghanistan og jeg har aldri reagert på det der men mage problemet fikk jeg i Norge for noen år siden.

    alle anbelafer meg å spise banan hvis jeg reagerer på andre frukter men med det reagerte jeg alltid siden jeg fikk det symptomet.
    jeg har også funnet ut at melk,sukker og løk er kanskje de verste som jeg reagerer på.

    jeg er ferdig behandlet på haukeland og de har avsluttet med å konkludere at jeg har ibs, jeg møt opp flere ganger hos næringsfysiolog men det hjalp veldig lite altså. jeg ble verre etter at jeg spiste de tingene de hadde anbefalt meg, banan,ost….

  • JM

    Bra artikkel, som jeg kjenner meg igjen i. Har slitt med magen i snart ti år, og hatt noen få resultatløse forsøk på utredning hos lege (blodprøver), samt noe alternativ behandling.

    Jeg har vel lenge innsett at det er kostholdet jeg må gjøre noe med, men jeg merker at det psykiske er vel så viktig. Stille rom, forelesninger og møter er noe jeg alltid gruer meg til, noe som nesten umiddelbart gir utslag i form av (ekstra) luft og romling. Selv om en diett vil hjelpe meg, ser jeg for meg at det vil ta lang tid før jeg igjen stoler på at magen holder seg stabil i disse «utrygge» situasjonene. Man kan vel nesten si at det har utviklet seg til å bli en slags sosial angst, og det er slitsomt…

    I likhet med en del andre synes jeg det er vanskelig å peke ut matvarer jeg vet gir meg problemer, så det kreves vel en del utprøving fremover. Ofte kan jeg ha et behov for å oppsøke toalettet ca. en time (pluss/minus) etter et måltid. Jeg lurer da på om det er det siste måltidet som er utslagsgivende, eller om det er tidligere måltider jeg egentlig reagerer på? Dersom det er i tykktarmen problemene oppstår så kan det vel like gjerne være ingrediensene i gårsdagens middag jeg reagerer på? Dette vil vel i så fall gjøre matvaretestingen under dietten vanskeligere?

    På forhånd, takk for svar.

  • Marianne

    Jeg fikk den «diagnosen» for ett år siden..etter to harde mageinfeksjoner (salmonella) fra Asia. Tålte svært lite…og det meste kom i retur. Ble naturligvis veldig slapp..etter å ha gått sånn i nesten 3 år. Massevis av undersøkelser, men de fant aldri noe galt!! Ble anbefalt noe i sommer som heter R2, og ble umiddelbart bedre. Nå er alle symptomer borte..magen er ett hundre prosent stabil, og jeg kan spise akkurat hva jeg vil..:)) Så..ett nytt liv har det blitt for min del:)) Hilsen lykkelig:)

  • Heisann!

    Har i perioder slitt mye med magen. Ser ingen klar sammenheng med kosthold / stress, da jeg noen ganger kan spise alt og stresse mye uten at det slår ut på magen, mens det andre ganger gir smerter. På samme måte vil jeg ha perioder med lite stress og bra mat med magesmerter, og andre ganger ingen magesmerter.

    Men nå har jeg en dårlig periode og er åpen for å prøve det meste, og vurderer FODAMP da jeg ser at dette har hatt god effekt hos mange.

    Men en ting jeg ikke finner noe om er alkohol. Hva slags vin / øl etc er greit / ikke greit å drikke?

  • Gry B

    Hei
    I tillegg til å ha IBS og fått beskjed fra legen om at det ikke finnes behandling, har jeg også utviklet artrose, krokiske bihuleplager, smerter i hodet,(ikke hodepine) og andre plager. Når jeg leser på sidene til Balderklinikken, Funksjonell medisin osv., så sier de at disse plagene kommer fra IBS. Har du noen mening om dette?

    • Hei.

      Om disse plagene har noe med din IBS å gjøre er umulig å si. Det er mulig at slike plager kan ha noe med hverandre å gjøre på en eller annen måte, men jeg har aldri sett noe håndfast rundt dette.

  • Arvid Haugsdal

    Hei!
    Jeg hadde mageproblemer i ca 15 år. Ingen kunne hjelpe meg. Til slutt foreslo jeg for en lege at det kunne være irritabel tarm, og det var han enig i. Jeg hadde sett et program på TV der en dame fikk Sarotex mot irritabel tarm. Fikk legen til å skrive ut resept på disse. Det er over ett år siden og siden har jeg vert bra. Skulle ta opp til max 50 milligram om kvelden. Jeg økte med 10 mg hver tredje dag . Kom til 30 per dag og da følte jeg meg frisk. Lykke til.

  • Tasha

    Hei.
    Jeg har slitt med mageproblemer i 7 år nå (14-21), jeg gikk fra å trene 14 timer i uken, til å ikke klare å gjøre noe som helst. Jeg fikk samtidig diagnosen Lavt stoffskifte, men etter jeg begynte på tabletter gikk fortsatt ikke mageproblemene mine vekk… Jeg har tatt CT,røntgen, ultralyd, alle blodtester og allergitester og MR. Jeg gikk til fastlegen min som sa at det ikke var noe å gjøre med problemet mitt, og at jeg måtte vokse det av meg. Jeg har aldri følt meg så hjelpeløs i hele mitt liv, og det endte med at jeg bare prøvde å leve med det. Slet med fravær på skolen, klarte ikke å trene osv.
    For 3 uker siden begynte plagene å bli helt syke, og jeg er vant til å grine meg selv i søvn, men nå klarte jeg ikke å sove, og spiste bare fordi jeg måtte, og det gikk dager uten matlyst og skikkelig søvn. Jeg byttet lege, og ringte inn for en hastetime og etter 15 min, så sa legen at jeg tror det er IBS. Nå skal jeg ta en ny ultralydundersøkelse siden det er ca 6 år siden jeg gjorde det, men hvor mange tester må jeg ta før de er sikker på at det er årsaken til smertene mine? Har alle symptomene utenom diaré.
    Et av de største problemene mine er at det er ingen som forstår meg, og av og til skulle jeg ønske jeg hadde et stort sår på magen min slik at folk kunne se at jeg faktisk sliter. Alle lærere som har sett ned på meg, venner som har klaget over at jeg «aldri er med på noe», foreldre som ikke vet hva de skal gjøre, og samboeren min som gjør alt han kan for å hjelpe meg og sørge for at jeg har det bra hele tiden, men vet ikke hva han skal gjøre.. Er det noen tips til hvordan man forklarer andre hvordan man har det?

    • Hei.

      For det første, IBS er ikke en årsak til problemene, men en diagnose som beskriver symptomene dine. Med andre ord sier en IBS-diagnose at du har disse symptomene, men at man ikke finner ut hva som forårsaker dem. Grunnen til at det er viktig å gjøre disse undersøkelsene, er å utelukke om det kan være noe annet (som da kan behandles).

      Det er mange med IBS som opplever nettopp det du beskriver her, altså mangel på forståelse. Det er vist at IBS gir en markant reduksjon i livskvaliteten, og mangel på forståelse gjør ikke dette noe bedre.

      Om de ikke finner noe annet som er galt ved de neste testene, er mitt beste tips å teste ut lav-FODMAP-dietten. Den virker hos omtrent 2/3 av alle pasienter med IBS og er derfor sannsynligvis ditt beste kort for å få bukt med plagene.

      Når det gjelder å forklare problemet for andre så ville jeg kanskje bare sagt rett ut at du har irritabel tarm, og at det fører til at du er mye plaget uten at man finner ut hvorfor. En IBS-diagnose fra legen burde gjøre det lettere å få aksept fra andre.

      Til slutt vil jeg trekke frem det som kan være et lite lys i enden av tunnelen, nemlig det at IBS i seg selv ikke er farlig, og om du får denne diagnosen så er det hvertfall ikke noe alvorlig galt. Symptomene er like reelle, men de kan forhåpentligvis lav-FODMAP hjelpe med.

      Beste ønsker og lykke til i fortsettelsen!

  • Tone

    Hei

    Jeg er en jente på 22 år, som har slitt med mage/tarm i mange år. Det begynte rundt 16-års alderen, men har forverret seg med årene. En stund før jeg fikk mageproblemer, så ble jeg matforgiftet. Jeg er veldig redd for at dette kan ha utløst IBS. Jeg nevnte dette for en bekjent med irritabel tarm, og da viste det seg at hun også mest sannsynlig fikk problemer etter å ha blitt matforgiftet. Jeg er veldig redd for at jeg har noe gift i kroppen jeg ikke blir kvitt? Kan det være mulig?

    For 4 år siden fikk jeg diagnosen IBS. Etter mange legebesøk ble jeg endelig sendt videre til koloskopi. Jeg fikk beskjed om at dette var noe jeg måtte leve med, noe som var veldig deprimerende. Jeg måtte fortsatt oppsøke legen i ettertid, men det var ingenting han kunne gjøre. Jeg har tatt mange blodprøver og har fått utelukket eventuelle allergier.

    Hovedproblemet mitt er luft. Jeg har masse luft som må ut hele tiden. I tillegg må jeg akutt på do. Jeg er så og si aldri plaget av forstoppelse, men diare er derimot et stort problem. Jeg er i enkelte perioder veldig glad for at jeg er singel og bor alene! Får jeg ikke ut luften får jeg ekstreme magesmerter, som gjør at en lang dag på skulen er veldig utfordrende.

    Jeg er veldig aktiv og liker å trene, men dette må gjøres tidlig på dagen for at det skal være mulig. Jeg er som oftest veldig fin i magen på morgenen, men etter en lang dag med mat er jeg helt ødelagt på kveldstid.

    Jeg har prøvd flere kosttilskudd og lignende, blant annet Probi Mage, miniform, dida, oxytarm, imogas, idoform og nycopro. Det eneste jeg føler fungerer veldig bra er imogas, men det kan jeg jo ikke gå på i lengre perioder. Jeg har nettopp fått anbefalt BioCare på en helsekost, og har prøvd dette i en uke nå. I tillegg fikk jeg beskjed om å ta glutamin i tillegg, for å få større effekt. Jeg har ikke merket store forskjeller. Dette er en kur på en måned.

    Jeg har et forholdsvis sunt kosthold. Jeg prøver å unngå poteter, pasta, brød, snop og andre sukkervarer. I høst prøvde jeg ut lavkarbo anbefalt av legen i et par måneder, og følte meg litt bedre. Men jeg avsluttet dette, da det fortsatt var mye luft og smerter. Jeg har en tendens til å overspise innimellom, og da får jeg store smerter. Jeg vet godt selv at små måltider er det beste.

    Jeg gruer meg til helgeturer og ferieturer sammen med venner, da jeg vet at jeg kommer til å få magetrøbbel. Dette er veldig slitsomt!

    Har du erfaring med lavkarbo mot IBS? Jeg skal garantert prøve lav-FODMAP etter å ha lest dette. Jeg synes det er så vanskelig å gjennomføre slike tester, men skal helt klart gi det et forsøk. Jeg har lest at du anbefaler å få hjelp av ernæringsfysiolog og anbefaler de på Haukeland Sykehus. Hvordan foregår dette opplegget egentlig? Og hva er prisen på dette? Er student for tiden, og det er ikke særlig kjekt å bruke mye penger på slikt, men om det kan hjelpe meg er det såklart verdt det.

  • sueloe

    Hei.

    Nå har jeg prøvd fodmap i 1 1/2 uke, og jeg merker fremdeles ingen bedring. Hvor lang tid vil det ta før tarmen bedres?

    Jeg blir dårlig av alt jeg putter i munnen, selv en enkel salat med ingrediensene, issalat, agurk, gulrot og oliven.

    Jeg tåler heller ikke kjøtt, blir dårlig av kylling, kjøttdeig, biff og laks. Blir matt av hele greiene, som fører til at jeg dropper måltider for å ikke bli dårlig… 🙁 Men mat må jeg jo ha??? Kan dette være noe annet enn IBS?

  • H

    Har tatt gastroskopi og utelukket cøliaki, og har dermed med stor sannsynlighet IBS. Prøver meg derfor nå på å spise kun mat med lav FODMAP, men har noen spørsmål. Er speltlomper «trygt» å spise? Hvordan er det med pesto? Dette spiser jeg mye av. Er også usikker på sjokolade, har iallefall merket at jeg har reagert på browniesrøre. Hva kan det være i sjokoladen som evt gir utslag? Synes det er vanskelig å beregne hvilke matvarer som gjør meg dårlig siden jeg spiser mye forskjellig i løpet av dagen. Vanskelig å finne feilen da! Føler det er vanskelig å finne ut av alt dette på egenhånd, vil helst bli bra fort pga jeg føler meg veldig hemmet i hverdagen. Hva kan neste steg for meg være? Bor i Bergensområdet. Hadde blitt veldig glad for svar!

  • yvonne

    Har holdt meg unna fodmaps i to uker. Hadde god effekt nesten umiddelbart, og var sååå glad. Trodde jeg hadde funnet svaret. Men nei. I dag har jeg så vondt i magen som jeg ikke har hatt på lenge. Prøver å finne mulige syndere, og en kandidat er glutenfritt havrebrød bakt av ferdigpose. Ser det er linfrø, solsikkekjerner etc i det – og brødet er grovt. Kan dette være triggeren? Så lei meg i dag, for var så deilig å være fri fra smerter og å ha energi igjen….:/

    • Martine

      ehm jeg leser om foodmaps nå. skjønner ikke at man kan leve i 6-8 uker på non få frukter og grønnsaker og kjøtt. hva lager man til frokost?lunsj?middag?kvelds? og når jeg så dette her skjønte jeg enda mindre. du følger foodmaps? det står jo 6-8 uker kun på de opplista tinga. ikke noe havrebrød!!?

      • Hei Martine. Det er ikke riktig at man lever på noen få frukter, grønnsaker og kjøtt. Listen inkluderer bare frukt og grønnsaker som ikke inneholder FODMAP. Alle matvarer som ikke inneholder karbohydrater, som kjøtt, fisk, egg og oljer kan man også spise fritt av.

        Det er masse gode frokostretter av egg f.eks., og middagsrester gjør seg godt til lunsj og kvelds.

      • Kristina A. Rutledal

        Det finnes så utrolig mange gode oppskrifter som er veldig enkle å lage. Meld deg inn på vår gruppe på facebook og få masse inspirasjon og hjelp! Vi ligger under «LOW FODMAP – Norsk gruppe». Etter jeg startet har jeg blitt mye mer kreativ i matlagingen, og er spesielt en oppskrift på 100% spelt rundstykker(hjemmelagede) som jeg elsker til frokost!

  • […] skal jeg legge meg, sliten, mett og fornøyd. Forhåpentligvis blir det lettere å tilrettelegge for en FODMAP fattig kost når jeg kan lage de tingene jeg faktisk savner å kunne […]

  • This is really a helpful article. Drinking plenty of water can really prevent constipation. You need to stop smoking, tea and alcohol. Fiber diet is also good like vegetables and fruits. Learn also some effective ways at this page http://www.getrippedordietrying.com.

  • […] En gang i blant lager jeg lavkarbobrød og jeg har nå funnet en ny oppskrift som jeg er veldig fornøyd med. Jeg må innrømme at jeg heller ville spist brød laget av mel, men magen min er ikke så veldig glad i det. Legene mener jeg har irritabel tarm (IBS) og gluten er en av de tingene som tarmen blir mest irritabel av. Etter jeg ble diagnostisert med IBS har jeg hatt god effekt av å bli obs på at ulike karbohydrater (FODMAP) kan forverre symptomene. FODMAP-dietten er en god ledetråd dersom du sliter med irritabel tarm og du kan lese mer om den HER og HER. […]

  • Bjørn Gulbrandsen

    Jeg vokste opp på 1950 tallet og hadde denne diagnosen. Det som var til hjelp var hjemmebakt brød , kokt kaffe, kokte grønnsaker. Bananer, druer og appelsiner .
    Det første som går ned i min mage før frokost er en kopp kokt vann tilsatt noen sitron dråper .Jeg drikker den når den er nesten kald for å unngå å sluke luft.
    Jeg lager min egen pizza , hamburger og uansett hvor mange brødtyper butikken har i hylla , forholder jeg meg fortsatt kun til hjembakt brød .

  • Leter etter svar

    Hei
    Fin nettside du har – interessant lesning! Er kjent med IBS og sett hva for en positiv effekt utelukkelse av enkelte matvarer kan gi. Nå lurer jeg må imidlertid om du vet noe nytt om evt sammenheng mellom IBS og psyke. Det gjelder min mann som for 7år siden fikk konstatert lekk tarm og fikk kostholdsveiledning og naturmedisiner for dette. Ble så godt som helt bra. Nå sliter han med angst, uro i kroppen og «nervøs mage». Har hatt tilnærming i form av psykolog, lest mye og tilegnet seg kunnskap og jobber seg igjennom det. Forstår ikke hvorfor dette har oppstått og hva som er bakenforliggende. Men altså fortsatt endel uro, et slags stress som han ikke vet hvor kommer fra. Føler seg ikke stresset selv. Jeg kom da til å tenke på kosthold og linket det til det som var utfording for 7år siden. Fant jo faktisk en artikkel om psykiske plager i relasjon til IBS også, så da fikk jeg jo dels bekreftet hypotesen. Har du noen kunnskap om dette? uttalelser? På forhånd takk for svar!

    • Hei.

      Det er helt klart en sammenheng mellom hjernen og magen, og det er nok ikke uten grunn at magen omtales som den andre hjernen. Det er en del som tyder på at dette kan henge sammen med bakteriefloraen, men her er det enda mye som må kartlegges før det er mulig å si noe mer spesifikt.

      Dette med lekk tarm er litt vanskelig da det per i dag ikke er en diagnose som benyttes, selv om endringer i tarmpermeabiliten er et reellt fenomen. Så der kan jeg ikke komme med noe godt svar til deg dessverre.

  • Bjørn Gulbrandsen

    Hva med Proteinintoleranse- imunforsvaret – stoffskifte ?
    Kan ikke både fysiske og psykiske plager være en årsak ?

    • Jo, helt klart. Tidligere var det antatt at det i hovedsak var det psykiske som spillte inn ved slike funksjonelle lidelser. Nå vet vi at også fysiologiske mekanismer kan spille en rolle hos mange.

      • Bjørn Gulbrandsen

        Jeg slet også med nervøs mage for noen år siden og det rare er at Overlegen på mage og tarm avdelingen stoppet Nexium og satte meg på 1 mg FOLSYRE ( FOLAT )
        Nå er opptaket av B12 normalt og funn av anemi er negativt 🙂 Hvorfor aner jeg ikke .

      • Hehe, jeg aner heller ikke 🙂

  • EM

    Hei,
    Interessant å pese artikkelen din. Jeg skal i gang med Low-FODMAP innen de neste to ukene og er veldig spent. Har fått påvist det legene antar er IBS ved å ta en Xylose pusteprøve (etter å ha utelukket Laktose-intoleranse, og samtidig cøliaki ved Xylose-prøven). Planen var opprinnelig at jeg skulle ta gastroskopi, men da jeg kom på sykehuset ble pusteprøven foretatt istede. Har du noen erfaring med den typen pusteprøve og «avdekking» av IBS? Er det en bedre måte å få et sikkert resultat på? Det som ovelegen ved Lovisenberg Diakonale sa var rett og slett av tarmfloraen min var «all over the place». Selv om han fortalte vel og mye der jeg satt, ble jeg fortsatt ikke veldig mye klokere,og er derfor spent på dietten.. Jeg skal være med i et forskningsprosjekt, hvor jeg da vil få veiledning og oppfølging av ernæringsfysiolog, så det er vel alt i alt en positiv ting. Jeg føler nemlig jeg får store plager (luft,smerter, høye(!) lyder, og vekslende avføringsmønstre). Har et veldig sunt kosthold, men ser jo at mange av FODMAPene er en del av det kostholdet, og dessverre matvarer jeg er veldig glad i.
    Dette ble et langt innlegg, men hovedspørsmålet er altså hva ditt synspunkt er på Xylose pusteprøve vs. gastroskopi? Jeg fikk videre beskjed om at etter å ha gjennomført Low-FODMAP, om det ikke blir varig bedring, at det da vil være aktuelt med kolonoskopi. Hva kan eventuelt en kolonoskopi vise, om det faktisk ikke skulle være snakk om IBS?

    Håper på snarlig svar 🙂

    • Hei. Meg bekjent er det ikke mulig å utelukke cøliaki ved en slik prøve. En pusteprøve vil måle hvor mye av et stoff som passerer fra tarmen over i blodet og ut med pusten, og kan brukes for å avdekke enkelte intoleranser. En gastroskopi kan finne ut om det er skader på selve tarmen, som ved cøliaki.

      Vi har flere artikler her om irritabel tarm og ulike symptomer som gass og forstoppelse.

      Spennende at du blir med på en studie, hvem er det som leder den?

      • EM

        Nei, da er det vel eventuelt det de går tilbake for å sjekke om dietten ikke gir betydelig bedring av plager? Men legen sa at prøveresultatene ikke ga samme kurve som det gjør ved typiske cøliaki-tilfeller.. Kurven min prøver utløste var gigantisk sammenlignet med det han viste var vanlig for cøliaki. Forstod det hvertfall slik at det var mye hokus-pokus i tykktarmen, som ikke burde være der.
        Jeg er usikker på hvem som leder den, jeg har gått til Arne Røseth ved Lovisenberg, og antar at han er involvert,hvertfall. Skal på møte med EF ang. Low-FODMAP-dietten og og studiet i morgen, så det blir godt å komme i gang og se om det kan gi noen resultater.
        Leser alt jeg kan for å forberede meg mentalt, men det blir nok en omstilling. Krysser fingrene. Takk for svar 🙂

  • Elisabeth

    Hei! Interessant artikkelen Jeg har slitt med magen i mange år i form av oppblåsthet og treg mage. Jeg har vært igjennom det meste av undersøkelser og tester av magen uten å finne ut noe. Har lagt om til lavkarbo uten noe spesiell bedring og prøver nå å se om jeg reagerer på laktose.Kan man spise laktosefrie produkter og ost, eller bør man kutte ut alt av meieriprodukter? på Low-FODMAP-diett er det greit å spise frø av forskjellige typer? Er stevia bra?

    På forhånd takk for svar 🙂

  • Kristine

    Hei. Spennende artikkel. Har slitt med magen noen år nå( oppblåsthet, treg mage, men smerter og løs mage etter enkelte måltider). Har lavt stoffskifte og har i mange år slitt med å gå ned i vekt grunnet lav forbrenning. Imidlertid har jeg gått ned over nesten 40kilo grunnet mageproblemene de siste årene. Tåler greit banan( og det meste av frukt) og havregryn men får gjerne vondt i magen etter å ha spist mat som inneholder gluten og melk. For eks lasagne, moussaka, is, youghurt, sukkerholdige produkter,pasta… Kan også få halsbrann etter å ha drukket juice. ( spesielt eplejuice og fersken is-te). Ubehaget og løs mage kommer som regel en time etter matinntaket. Har enda ikke fått påvist allergi. Etter at jeg byttet til lactosefri melk tåler jeg nå lasagne, men kan plutselig få vondt etter et måltid etter å ha vært «ok » i magen noen uker. Har en del kroniske ( stikkende) smerter i magen utenom som kommer og går. Det kjennes litt ut som det sitter i muskulaturen mer mot sidene.

  • […] en diett som kalles FODMAP som handler om å kunne spise visse typer karbohydrater og unngå andre. Her er et fint blogginnlegg om det på norsk. Bloggen har også andre fine innlegg om mat og […]

  • Anna

    Hei!
    Lurer på om noen her har prøvd chlorella mot plagene sine? Min datter på 16 år har ME og har slitt med magen lenge. Merket stor bedring etter bare noen dager, og er etter 6 uker så og si kvitt plagene sine. Må legge til at hun i tillegg har et normalt, sunt kosthold..med lite sukker, hvete og laktose.
    Håper dette kan hjelpe noen andre også;)

  • I boka «Breaking the Viciouc Cycle» av dr. Elaine Gottschall, kan man lære mye om mat og fordøyelsesproblemer gjennom å følge SCD – the Specific Carbohydrate Diet. SCD ble først, utarbeidet og forsket fram av barnelege Sidney Valentine Haas. Dr. Haas. Da han døde (94 år gammel), bestemte Gottschall seg for å bli biolog for å forstå hvorfor SCD hjelper mot Crohns, IBS, UC, Cøliaki. Under sin forskning fant hun at pasienter med Autisme også fikk det mye bedre ved å følge SCD. Mer på nettsiden : http://www.breakingtheviciouscycle.info/

  • Ellen

    Hei
    Jeg holder på å eksprimentere litt med FODMAP-dietten, og har stor tro på at den vil fungere fint for mine problemer. I tillegg drikker jeg Aloe Vera juice; både for at den er god for fordøyelsen og for at den inneholder så mange nyttige vitaminer og andre næringsstoffer.
    Når jeg drikker Aloe Vera opplever jeg allikevel at fordøyelsen stopper opp, og lurer på om det kan ha noen sammenheng med at Aloe Vera planten er i familie med både løk og aspargess – noe som ikke inngår i en low fodmap-diett.
    Er det noen som har noen erfaringer med dette? evt. vet hvor jeg kan finne mer informasjon? (Jeg finner ikke aloe vera på noen av listene jeg har funnet for fodmap-dietten)
    Takk for svar:-)

  • Hei

    Jeg har hatt IBS nå i mange år og ser ingen bedring, plagene blir verre og verre, den eneste problem jeg har er at jeg må rett på dø noen timer etter mat, jeg var 95 kg og nå er jeg under 80 kg, livet er så mørk for meg, er det noen som kan jeg hjelpe meg med noen gode tips og råd? har prøvd alt type mat og hat legene konkluderte at det er ibs, legene tar ikke meg imot lenger fordi de sier at IBS er bare vanlig. jeg kan ikke spise normalt, kan ikke spise ute med venner, kan ikke drikke noenting uten vann, alt går rett på dø.

    tusen hjertelig takk om noen kommer med en god tips.

  • jayd

    Hei, lurer på om jeg kan drikke Kefir ? Apple Cider Vinager ? Laktosefri biola ?

  • Martine

    Hei, jeg har hatt gastroskopi og coloskopi(pga smerter ikke fullført) så ikke noe galt. ikke cøliaki. en blodprøve (dna?) kunne værken se at jeg var anlagt for å ha laktose el utelukke. spørte legen igjen men virka ikke som ville sjekke mer opp i det. Skal også ha en ultralyd. SLiter med samme som mange andre her(rumling, akkutt måtte på do, diare, luft, smerter) aner ikke hva det kommer av og har lurt på mange ting som feks: Kaffe, sukker(feks kaker el sjokolade), mye fiber/korn, melkeprodukter OSV. umulig å finne ut av. Fått beskjed av legen ved medisinsk om å følge denne dietten pga hun trur jeg har IBS. Jeg lurer veldig på forslag til frokost?lunsj?middag?kvelds? i 6-8 uker??? vi lager nesten all middag fra bunn. starter ofte med løk som blir til gryter eller supper. krydder må man jo ha i mat. buljong? ingen brød/knekkebrød,pasta el lignende,hva eter man ??? ingen pålegg å maule heller?? til frokost bruker jeg å lage havregrøt el spise frokostblanding(en gang i blant knekkebrød el brød) men hva i all verden skal jeg ete i sååå mange uker? banan med…tja jordbær? til frokost. salat UTEN dressing til lunsj? middag rent kjøtt og evige dager m potet? kvelds? tjaaa bare frukt igjen? Jeg tviler på at jeg kan fullføre dette. Jeg ELSKER mat. ALL mat :O og meieriprodukter er jeg nesten avhengig av.
    hva med potet- gull el popcorn?? ser ikke at salt er lov?

    hilsen bekymret ei…

    ps så ei oppi her som sier at hu liksom har følgt detta i to uker men hu sa jo no om at hu hadde laga no brød, det er jo ikke del av denne dietten?hvertfall ikke før de 6-8 ukene hvor man nesten ikke kan ete noe??

  • Lena LLL

    Hei! Jeg har hatt IBS (eller som de alternative kaller det: lekk tarm) i mange år nå, og har også gått på diett hvor jeg har kuttet ut alt som ulike tester (ikke hos legen) sier at jeg ikke tåler. Blant annet: Tomat, paprika, alt av melk, potet, pepper, hvitt sukker, gjær, egg, løk, hvetemel, glutenfritt mel, rugmel, mandler.. ja… For noen uker siden tok jeg en håranalyse (Hos Colon-klinikken i Trondheim), noe jeg har prøvd flere ganger, og det er der det kommer utslag på mat jeg ikke tåler. Denne gangen var jeg veldig optimistisk, da jeg har kuttet ut all mat i over 1 år, og i tillegg gått på diverse tabletter og vitaminer for å bygge opp tarmen. Nå er jeg helt fortvilt… Fikk tilbake testen og har nå fått ENDA MER intoleranser… I tillegg produserer jeg ikke nok magesyre til å spalte maten. Jeg har fulgt ALT de har sagt, og brukt mange,mange,mange tusen kroner på dette. HJELP!!??? Det MÅ (!!!!) jo være NOEN som forsker på dette? Det må jo være NOE vi kan gjøre??!!! Dette går ikke an. Jeg har ingenting jeg kan spise snart….

  • Niber

    Hei. Har blitt diagnostisert med lymfocytær kolitt og strevd med mage/fordøyelse i over 10 år. Ikke orket å kjøre så stramme dietter – enkleste har vært å spise lite eller la være å spise når situasjonen krever det (eks på flyreiser, lunsj på jobb osv). Entocort gir noe lindring i perioder. Har også registrert at eks ferske baguetter stort sett betyr problemer, ellers vært vanskelig å skille ut spesifikke matvarer. Prøver glutenfritt nå, men foreløpig ikke den store effekten. Valgt å ikke stå på medisin en stund. I løpet av disse årene har jeg hatt episoder med andre «fenomen» mulig relatert til tarm, bl.a knuterosen og en periode med strek kløende utslett over hele kroppen (3-4 mnd). Så til spm: FOOD MAP kan kanskje være en løsning. Vet du studier som kan si noe om det ift min diagnose? Noe du har kunnskap om som kan være nyttig for meg?

  • Ellie

    Hei Vegard!

    Lurer på om du kan noe om spedbarn og fordøyelse? Jeg fødte en datter for 3 måneder siden. Desverre har hun slitt mye med kolikk. Jeg startet med å kutte kumelksprotein og opplevde bedring, men ikke helt. deretter la jeg om til mer eller mindre FODMAP dietten. (forutenom hvetemel som det ser ut som hun tåler fint). Opplevde at barnet endret seg totalt. Nesten ingen mageknip om jeg følger denne dietten. men det jeg lurer på er om du vet hvor lang tid (sånn ca) før maten jeg inntar er over i hennes system? Jeg prøver å finne ut av det ved hjelp av eliminering og re-intridusering av matvarer, men i og med at jeg ikke vet dette er det ikke alltid så lett å vite hva hun tåler eller ikke. Vil du tro det er snakk om noen få timer etter jeg spiser, eller flere timer? Er det mulig at noe jeg inntar ikke er over hos henne før dagen etter, eller er dette umulig? Hva ville du tippet? Forsøkte spørre legen min om dette, men hun ga meg bare veldig utydelige svar, så tror ikke hun vet. Forstår jo at det avhenger av typen mat/næringstoff jeg inntar og at det derfor vil være forskjellig. Hadde satt stor pris svar, eller om du vet noen andre som kan ha kunnskap om dette, eventuellt littertur jeg kan lese? På forhånd tusen takk! Ha en fin helg 🙂

  • Vegard

    Jeg har vert hos mange leger og ingen finner ut hva som er galt med meg. Jeg får veldig lett halsbrann viss jeg ikke er flink med å få bort halsbrannen får jeg svovelrap etterfulgt av rumling og gjæring i magen som ender med diare og oppkast noen ganger bare diare. Kanskje jeg sliter med ibs?

  • […] FODMAP | Frisk og FunksjonellSpørsmål2: Sluttet med melk, men er det sannsynlig at laktosefri melk kan gå bra? … Er jeg mon blevet anbefalet en kostplan med fiberrig kost af min læge, …GÅ TIL NETTSTEDET! […]

  • Hei,

    Jeg har selv IBS diagnose og går på low-FODMAP diett. Den versjonen jeg følger og ble gitt av ernæringsfysiolog ved Lovisenberg sykehus er ikke helt identisk med denne. Det var i forbindelse med et prosjekt hvor de arbeidet med å utarbeide en ny utgave av dietten og fremgangsmåte ved testing. Likvel så er prinsippet det samme. Jeg skriver blogg om erfaringene fra diagnoseprosessen, livet med fodmap og matanmeldelser her http://sbradley.no/nb/ Kan være den er av interesse for dem som leser dette.

    • Hei. Jeg vil bare påpeke at dette er basert på et foredrag gitt av Sue Shepherd, som er en av personene som har vært med å utvikle denne dietten. Foredraget var jeg på våren 2012, så det har skjedd ting med dietten siden da 🙂

      • Helt sant, Det har vært en forrykende utvikling. Og det jeg har vært med på var som sagt et prosjekt her i Norge som på noen områder går litt vekk fra Dr. Shepherd sin metode. Innlegget ditt kommer veldig høyt på google søket «fodmap diett» så tenkte kanskje en mulighet for videre lesing ville være velkomment.

      • Det er veldig velkomment!

  • Gunn Kristin

    Hei.
    Mange interresante historier å lese her.. Jeg har nok en irritabel tarm, men ikke plagsom nok til at jeg har gjort noe med det. Jeg kan få diaré etter måltider(som i dag da jeg var ute og spiste en bedre middag- biff, fløtegratinerte poteter, brokoly, peppersaus og noen andre grønnsaker-. Det oppstår «romling» og litt mageknip før diaré.. Vet ikke hva som trigget tarmen. Jeg reagerer på sukkerfri pastiller og lurer på om jeg reagerer på røkt mat(ikke alltid men noen ganger). Reagerer ikke på brødmat, men oftest ifm. Middager. Hva tror du?

  • Jeg har cøliaki,diabetes,gallesyremalabsorbsjon og er blitt anbefalt å prøver Fod map diett. Fikk bare beskjed på sykehuset å gå hjem og lese meg opp.!!!! Ikke lett å sette disse sammen ,uten hjelp av klinisk ernæringsfysiolog. Føler meg fullstendig på gyngende og fortvilet grunn. Hjelp er det jeg trenger , Øhjelp !!!!!!

  • Magnus

    Hei, jeg har skrevet her før men ønsker å skrive igjen. Jeg har hatt det veldig greit de siste mndene med min funksjonelle magelidelse(slitt med kvalme), men har nylig bestilt NOW digestive enzyme (fordøyelsessnzyme), som har ført til at jeg har blitt kvalmere enn det jeg har vært på LENGE (kastet opp). Noen som har erfaring med dette? Evt om det er positivt at jeg har blitt kvalm? Har lest noen plasser at man gjerne skal bli dårlig i starten. Jeg leser over alt at det skal fungere godt mot oppblåst mage/kvalme etc, og ikke motsatt som på meg… Takker for svar.

  • Har startet et åpent forum om helse om noen er interessert 🙂
    http://helseforum.net/

  • Marianne

    Har selv slitt i mange år, men fått veldig god hjelp av FOODMAP dietten, og blitt nesten symptomfri. Anbefaler på det varmeste Lyngstad Ernæring – av ernæringsfysiolog Julianne Lyngstad. Ta en titt på bloggen hennes: http://lyngstadernaering.no/fodmaps/
    Listene her blir stadig oppdatert etterhvert som forskningen skrider frem. Finnes også som APP og i bokform.

  • silje

    Hei,Jeg har irritabel tarm. En del luftplager, blanding mellom diare
    og forstoppelse, eller løsere avføring. Går på do minst tre ganger
    daglig.
    Jeg vet at enkelte matvarer er mer problematiske enn andre(løk, kål, etc),
    men jeg har kommet til den konklusjon at det er det generelle inntak av fiber
    som er den største «synderen».

    Jeg har nå vært på ferie i utlandet i nesten to uker, og magen har vært
    overraskende fin. Normal avføring ca en gang om dagen, og mindre luftplager.
    Matinntaket har bestått av mye lyst brød, egg, fett, og lite grønnsaker.
    Dette er jo ingen oppskrift på et sunt og variert kosthold, men det er
    betimelig at magen har vært så mye bedre.

    Mitt spørsmål da er hva man kan spise, som er sunt
    og samtidig lettere fordøyelig for min tarm? Jeg ønsker å spise sunt, men
    innser at selv med moderate inntak av fiber( havreknekkebrød til frokost,
    lunsj og kvelds, samt fullkornsris, kjøtt/fisk og grønnsaker til middag),
    reagerer likevel magen min litt for mye.
    Har lest om FODMAP, men virker som problemet ikke er så enkelt heller. Jeg ønsker å spise noe lunde kalorfattig, men næringsrik mat, men det virker så vanskelig når man reagerer på fiber.

  • Kristin

    Jeg har denne diagnosen. Mitt hovedproblem er kraftige smerter i øvre del av magen og ryggen etter matinntak, og jeg synes det er veldig vanskelig å finne ut av hvilken mat jeg reagerer på og hvilken som er trygg. Jeg kan reagere etter måltider som er lav fodmap, og noen av matvarene er veldig nei-mat for meg, feks gulrot (rå) og banan. I perioder er smertene hver eneste dag. Har vært gjennom alle undersøkelser hos legen, men føler ikke jeg får mer hjelp. Hva kan jeg gjøre?

  • Anette

    Vil Low Foddmap være gunstig også for meg med diagnosen Divertikulitt?

    • Det er det umulig å si noe om på forhånd, men det er lite som tilsier at dette er et naturlig valg ved divertikulitt 🙂

    • Anna

      Hei. Jeg har akkurat hatt Divertikolit – 10 dager siden. Var på sykehus i 2 dager, gjennomført CT med kontrastveske. Ingen antibiotika da symptomene var i gang med å avta. Magen min er noe i klag, en del løslate gjentatte ganger. Nå i ettertid tenker jeg også på FODMAP og leser mye på nettet. Men det ser ikke ut som om det er noe aktuelt for slike plaget. Har du hørt noe mer og interessant om Divertikolit og kosthold? Min lege sier ingenting annet enn spise ordentlig mat med grønt og frukt. Hilsen Anna

  • Takk for nyttig artikkel!
    Har fått påvist anal-lekkasje etter feil ved operasjon våren 2015. Har samtidig utviklet irritabel tarm. Opplever en reduksjon av livskvalitet, men fant heldigvis noen lyspunkter her.

  • Takk for svæt nyttig infromasjon.Mat og ernæring er kjempespennende, Yeh!
    Jeg har IBS og spiser jfr FOODMAP. Laktoseintoleranse og testet en kurve som er forenelig med cøiaki via Xylosetesten. regarer også på havregryn, spiret bokhvete, soya.
    Jeg endrer per dd kotholdet til å inkludere mer fettprodukter som feks fet kokosmelk. Fermetert kål og probiotika.
    Sporer en bedring.

    Men, jeg sliter med treg og flytende tarmmasse.
    Er det slik at gelatin kan reparere lekk tarm? Kjøper jeg i så fall vanlig gelatin fra mabutikken og lager gelè?

    Hilsen Qreativ

  • Mat og ernæring er kjempegøy, takk for supe informasjon.
    Jeg sliter med IBS og lekk tarm, – i tillegg til treg mage med veklsende avføring, noe som reduserer kallorinntaket, jeg har tapt 10 % av kroppsvekten.
    Legger om kostholdet til å innheholde mer fettprodukter. Bla kokosmelk.
    Tåler olivenolje og fiskeolje dårlig. Laktoseintoleranse og ingen meieriprodukter, men kan spise egg.
    -Trenger forslag til inntak av fettprodukter for å holde kolesterolnivået innenfor normale verdier.
    – Glutenintoleranse, – testet via -Xylosetesten.
    kan ikke ha havregryn, spiret bokhvete, bokhvete. hirse. havrekli. Soya. Blir ikke fordøyd i tarmen og jeg får vondt i magen.
    Mandelmel går bra. Er det noen som kjenner til Johanneskjærnemel, og kan dette gå bra for IBS?
    Trenger tips til mel for å lage brød eller andre kornvarer som jeg kan prøve ut.

    – Spiser som foodmap:
    Peanøtter og solsikkekjærner blir ikke tatt opp av tarmen. Havregryn og spiret bokhvete like så. Har tenkt på at jeg kan male peanøtter og solsikkekjærner i mixeren, så tarmen holder på dettem men det er vel ingrediensene som teller vil jeg tro?

    – Kan gelatin reparere lekk tarm og kjøper jeg vanlige gelatinplatre på matbutikk? Hvor mye er anbefalt daglig?

    Hilsen
    Qreativ

  • pia

    Hei. Jeg har lest meg fram til at L-glutamin skal kunne reparere lekk tarm. Kan du si noe om dette?

  • Helen Marie Karlsen

    Jeg er en kvinne på 73-74 år , har hatt alle disse plagene i mange år .Har ikke forstått hvorfor. Alltid når jeg har motgang og stress og når jeg har spist middag. Får jeg krampe,luftsmerter og fryktelig hodeverk med diaree og mange ganger .så får jeg forferdelig forstoppelse,klarer nesten ikke å tømme meg. En stund etter ,er det på igjen med diaree. Slik er min hverdag nesten alltid.

    Mvh.Helen

  • Mona Sylvi Årnes

    Jeg er 70 år. Har hatt problemer med magen hele livet. Har hatt magesår deretter magekatar. Har tatt gastroskopi og der vises det at jeg har kronisk betennelse i slimhinnene i magesekken. Jeg spiser glutenfritt knekkebrød. Middag tåler jeg. Jeg er oppblåst ser ut til å være gravid. Jeg må spise ofte. Banan roer magen. Tåler ikke kaffe eller brus. Har tatt blodprøver og mangler ikke noen vitaminer. Jeg er oppgitt over at dette er kronisk. Og leter derfor etter råd.

  • Marcelo

    Jag håller nu på med Low Fodmap mat och det går verkligen åt helvete. jag är minst lika dålig om inte dåligare. första dagarna gick det fint sen så krascha allt. jag har ätit laktosfri- och glutenfrikost i tillägg till att se att innehållsförteckning stämmer med vad man får lov att inta när man håller på med lowfodmap. verka som gröna delen på vårlöken inte funkar, spenat, laktosfri produkt. jag är på 3 veckan. ska ta bort alla mjölkprodukt för att se vad som sker. någon som har erfarenhet med det samma? symptom är dålig mage – av värsta sort.
    M

  • […] FODMAPs er en type karbohydrater som er tungt fordøyelige. Det vil si at de egentlig er vanskelige å fordøye alle mennesker (vi vet alle hva som kan skje hvis vi spiser for mye kål og bønner), men for mennesker med IBS kan det virke som at de er ekstra vanskelige å fordøye. Du kan se for deg at du har en bøtte. Denne bøtten kan fylles opp med FODMAPs, og når bøtta er full får du mageplager. Friske mennesker har en veldig stor bøtte, men hvis du lider av IBS er bøtta veldig liten – og blir fort full. Jeg går ikke så nøye inn på å forklare disse forskjellige karbohydratene, men du kan lese mer om dem hos f.eks. NHI her eller på «Frisk og funksjonell» her. […]

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.