I denne artikkelserien vil jeg ta for meg de ulike næringsstoffene vi får i oss gjennom kostholdet. Jeg vil komme inn på en del sider ved hvert næringsstoff:
- Hvordan de tas opp i kroppen
- Hvilke funksjoner de har
- Behov og anbefalinger
- Konsekvenser av mangel/utilstrekkelig inntak
- Konsekvenser av for høyt inntak
- Kilder
- Aktuelt, ny forskning og liknende
Jeg vil prøve å formulere meg på en måte som alle kan forstå, uavhengig av bakgrunnskunnskaper. Likevel vil det dukke opp litt biokjemi i forklaring av enkelte prosesser, men dette er mest for de spesielt interesserte.
Under behov og anbefalinger vil jeg ta utgangspunkt i de norske anbefalingene, og gi noen eksempler på hvor mye man må innta av vanlige matvarer for å tilfredsstille de anbefalte mengdene. De nøyaktige anbefalingene fokuserer jeg ikke på, da dette ikke har noen verdi for enkeltindividet, siden behovene varierer utifra faktorer som vekt, aktivitetsnivå og status på de andre næringsstoffene. Anbefalingene er i de fleste tilfeller bestemt til en mengde som er tilstrekkelig for at 97,5% av befolkningen skal unngå mangeltilstander, noe som ikke nødvendigvis sier noe om optimalt nivå for enkeltindividet.
Hvert enkelt næringsstoff presenteres i et eget innlegg, og alle innleggene vil være levende dokumenter, dvs at de vil oppdateres fortløpende om ny informasjon skulle dukke opp. Jeg oppfordrer også alle til å komme med innspill i kommentarfeltet dersom man skulle oppdage noe som ikke stemmer, eller noe som burde vært tatt med.
Her følger en liste over de næringsstoffene som inngår. I parentes er det oppgitt når saken er sist oppdatert.
Makronæringsstoffer
- Karbohydrater (august 2013)
- Protein (oktober 2011)
- Fett (oktober 2011)
Vitaminer
- C-vitamin (juni 2013)
- B-vitaminer:
- Thiamin (oktober 2011)
- Riboflavin (oktober 2011)
- Niacin (juli 2013)
- Pantotensyre (juli 2013)
- B6 (oktober 2011)
- Biotin (oktober 2011)
- Folat (mars 2013)
- B12 (februar 2013)
- A-vitamin (juni 2013)
- D-vitamin (desember 2013)
- E-vitamin (oktober 2011)
- K-vitamin (juni 2013)
Mineraler
- Kalsium (juli 2013)
- Fosfor (juli 2013)
- Kalium (juli 2013)
- Magnesium (juli 2013)
- Jern (juli 2013)
- Sink (juli 2013)
- Jod (juli 2013)
- Selen (juli 2013)
- Natrium og klor (juni 2013)
- Kobber (juli 2013)
Andre næringsstoffer
Informasjon er hentet fra bøkene Modern Nutrition (1), Present Knowledge in Nutrition (2), Textbook of Medical Physiology (3), Nutritional Neuroscience (4) og Food – the chemistry of its components (5). Noe er hentet fra forelesninger jeg har hatt på ernæringsstudiet. Innhold i ulike matvarer er hentet fra matvaretabellen (6).
Referanser:- Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R (eds.): Modern Nutrition, In Health And Disease, 10 edn: Lippincott Williams&Wilkins; 2005.
- Erdman Jr, Macdonald, Zeisel: Present Knowledge in Nutrition, 10 edn: Wiley-Blackwell; 2012.
- Guyton and Hall: Textbook of Medical Physiology, 12.edn: Saunders Elsevier; 2011
- Lieberman HR, Kanarek RB, Prasad C: Nutritional Neuroscience: CRC Press; 2005.
- Coultate T: FOOD: The Chemistry of its Components, 5 edn: RSC Publishing; 2009.
- www.matportalen.no/matvaretabellen
Ser ut som dette blir en bra blogg. Jeg får legge til denne bloggen i kildelisten på http://lavkarbokosthold.no hvis bloggen viser seg å kvalifisere til det. 🙂
Det håper jeg du gjør Andreas 🙂
Artiklene om næringsstoffene er utrolig gode, ryddige og tar med det relevante. Fantastiske for en som leser til ernæringseksamen på UiB!
Takk for det Katrine! Artiklene er i stor grad bygget på faget Hoved- og Mikronæringsstoffer, som kanskje er det faget du leser på?
Nettopp det jeg leser på, ja! Og for en som ikke har kjøpt læreboka, er sida deres gull! 🙂 Takk. For å skryte litt mer, må jeg si at de andre innleggene er også veldig interessante. Det er viktig med en reflektert blogg, som et alternativ til alt som VG og Dagbladet ukritisk skriver om.
[…] artikkelen kan regnes som et kort sammendrag av artikkelserien om næringsstoffene, som er publisert på bloggen min. For hvert næringsstoff legger jeg ved en link til en mer […]
Veldig bra blogg som jeg kommer til å lese framover.
Mye bra informasjon, anbefales
Takk for det!
[…] De fleste som leser her har fått med seg at det er en del uenighet om hva som er et sunt kosthold. I denne situasjonen er det viktig å holde tungen beint i munnen, slik at man ikke ender opp med å plukke litt her og litt der, da dette kan føre veldig galt av sted. Foreløpig finnes det ingen fasit på hva vi bør spise, og sannsynligvis er det individuelle forskjeller på gennivå som påvirker hvilken mat som gir enkeltindividet god helse. Vi har også veldig forskjellig livsstil, noe som gjør at vi har veldig ulike behov for de forskjellige næringsstoffene. […]
[…] Sakser denne fra en forumtråd jeg svarte på siden den like fint kan høre hjemme som et innlegg her. Det er kommer tydelig frem at trådstarter ikke besitter den nødvendige informasjonen for å analysere sin egen tilnærming til kosthold og jeg tror det er urovekkende mange som sitter i samme bås. Det kan være en tilfeldighet at du har havnet innom denne bloggen, som da faktisk er en treningsblogg. Eller kanskje kjenner du noen som kunne ha godt av et slikt innlegg når de for hundrede gang spør deg om råd og hjelp til alt mulig siden du selv får det så fint til… 😉 For å få litt grunnleggende kunnskap om kosthold og næringsstoffer kan du jo sjekke ut artiklene til Vegard Lysne her: Artikkelserie om Næringsstoffene | Frisk og Funksjonell […]
[…] man spiser er spesielt næringsrik, siden det kan være vanskelig å få i seg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler når matutvalget blir […]