A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Insulin og glukagon

Denne artikkelen tilhører innføringen i hormonsystemet.

Den endokrine delen av bukspyttkjertelen (se bildet) produserer hormonene insulin og glukagon. Disse hormonene er viktige i karbohydratmetabolismen, og har også effekter på fettmetabolismen og proteinmetabolismen. Her vil jeg gi en kort innføring i hvilke funksjoner disse to hormonene har i kroppen, og hvordan utskillelsen reguleres. Bukspyttkjertelen produserer også flere hormoner som somatostatin.

…les videre ->

Hypofysehormonene

Hypofysen ligger rett under hypotalamus, det øverste senteret for det endokrine systemet, og er med å regulere hele kroppens hormonbalanse. Som nevnt i artikkelen om hypotalamus, hypofysen og binyrene, deles hypofysen inn i forlappen og baklappen. Baklappen består av nervevev, og fungerer som en lagringsplass for hormoner fra hypotalamus, mens forlappen består av endokrine celler som produserer og slipper ut seks forskjellige peptidhormoner. Disse skal vi se nærmere på i denne artikkelen!

…les videre ->

Skjoldbruskkjertelen, bukspyttkjertelen og fettvevet

At bukspyttkjertelen og skjoldbruskkjertelen er endokrine kjertler er ingen hemmelighet, men visste du at også fettvevet produserer en del hormoner? Her skal vi se litt på disse organene.

…les videre ->