Enkelte pasientgrupper kan ha problemer med å fordøye maten, og oppleve en del symptomer i forbindelse med dette. Lettfordøyelig kost er. Målsettingen for kosten vil være å minske pasientens symptomer og plager, samtidig som den smaker godt og er ernæringsmessig tilstrekkelig.
Lettfordøyelig kost inngår i serien kosthold i helseinstitusjoner.
Målgruppe
Hvem kan dra nytte av lettfordøyelig kost? Dette kan for eksempel gjelde pasienter i tiden etter en operasjon i magetarmkanalen. Også pasienter med refluksproblematikk, da de har en svak lukkemuskel mellom magesekk og spiserør, som gjør at surt mageinnhold irriterer spiserøret. Mer om refluks finner du her. Andre pasientgrupper som kan ha nytte av lettfordøyelig kost, er de med uspesifikke fordøyelsesplager eller irritabel tarm, da disse ofte er sensitive for matvarer man typisk unngår i et lettfordøyelig kosthold.
Matvarevalg
Matvarevalget er mye som standardkost, men inneholder færre matvarer som potensielt kan skape problemer i fordøyelsen. Dette vil i praksis bety å unngå store mengder søte melkeprodukter med laktose, sterkt saltet/krydret/røkt mat, fete matvarer, harde/brente skorper, gassdannende grønnsaker, syrlige grønnsaker, kaffe, peppermynte, alkohol og søtstoffer.
Utfordringer
Denne kosten er som regel uproblematisk, men kan være tam på smak og heller ensidig. Ved uspesifikke fordøyelsesplager vil det alltid være behov for individuelle tilpasninger.
Råd
- Begrens mengden laktoserike matvarer – benytt laktosefrie varianter
- Bruk mørt kjøtt
- Egg og fisk tåles fint, men helst ikke stekt eller saltet
- Kokte, hermetiske, frosne grønnsaker og grønne salater
- Poteter og ris
- Unngå gassdannende grønnsaker som bønner, kål, erter, løk, hvitløk osv
- Drikke: vann, is-te, rett i koppen, urtete, saft
- Unngå sterkt krydret mat
- Vær varsom med alkohol
Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner
Legg igjen en kommentar