Arkiv

Ketose uten ketogen diett?

I dagens VG er det en sak om en ny mirakeldrikk som skal kunne hjelpe deg ned i vekt. Forskningen på denne drikken er i oppstartsfasen, men resultatene av denne forskningen kan etterhvert bli veldig spennende! 

Forsiden av dagens VG

Kieran Clarke er professor ved Oxford University i England, og står bak dette forskningsprosjektet. Hun har laget en drikk som inneholder ketonlegemer, som er molekyler som dannes ved ufullstendig forbrenning av fettsyrer. Når vi spiser lite karbohydrater, såkalte ketogene dietter, så øker produksjonen av disse ketonlegemene, som har egenskaper som gjør at de kan overta som energikilde der vi ellers måtte være avhengig av glukose.

Ketogene dietter har vist seg å være effektive for å oppnå vekttap, siden de av ikke kartlagte mekanismer ser ut til å redusere apetitten. Også ved epilepsi har man brukt ketogene dietter hos de som ikke responderer på medisinene, hovedsakelig hos barn, og hos mange har dette redusert mengden anfall ganske drastisk. Dette gjør at forskning på effekter av selve ketonlegemene kan være veldig spennende. Ulempen med ketogene dietter er at de kan være veldig vanskelig å følge over tid, siden de setter ganske store restriksjoner i kostholdet.

Superdrikken

Du trenger ikke proppe deg med smør og bacon eller droppe frukt og grønnsaker, slik som en del ketosedietter foreskriver

Clarke har altså laget en drikk som inneholder ketonlegemer, noe som vil øke nivåene av disse molekylene uten at man trenger å gå på en streng diett. Målet med forskningen er å finne ut om dette kan ha lignende effekter på appetitten som ketogene dietter har vist seg å ha, noe som kan være positivt med tanke på behandling av overvekt.

I artikkelen står det at fordelene med denne drikken er at man kan opprettholde en alminnelig, sunn middelhavsdiett, og slipper å droppe frukt eller stappe i seg smør og bacon. Ulempen er at drikken ifølge Clarke smaker grusomt.

Hva sier ekspertene?

 

Fedon Lindberg er en av ekspertene som kommer med innspill i artikkelen. Han sier at ketonene i denne sammenhengen vil ha en effekt på appetitten, oppmerksomhet, humør og mer. Lindberg nevner også at denne forskningen er viktig, spesielt siden den er veldig «out of the box» med tanke på hvordan mange fagpersoner ser på ketogene dietter.

At ketonlegemene virker oppkvikkende forklarer Lindberg med evolusjonen. Ketose kan nemlig oppnås på flere måter, enten ved å spise lite karbohydrater, kostindusert ketose, eller ved å spise lite energi, også kjent som sultindusert ketose. Når dyr ikke får tak i mat så blir de ikke sløve, da dette ytterligere ville minsket mulighetene for å få tak i mat. Dette underbygges også av mange anekdotiske bevis fra mennesker som mener de blir mer oppmerksomme og tenker klarere når de gjennomfører kortere perioder uten mat.

Clarke håper trolig med sin forskning å kunne oppnå lignende effekter uten å måtte gå på strenge dietter, altså ved å tilføre ketonlegemene utenfra.

Kjetil Retterstøl er førsteamanuensis ved UiO og overlege på Lipidklinikken. Han stiller seg tvilende til at denne drikken vil kunne etterligne effektene av et ketogent kosthold, da han påpeker at ketonlegemene bare er en brikke i et større metabolsk puslespill. Han avviser ikke at det kan være en effekt, men understreker at det må mer forskning til før det er mulig å si noe mer om dette. Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt, deler Retterstøls syn og sier at forskningen er på et alt for tidlig stadium til å kommenteres.

Veien fremover

Først og fremst så må studien gjennomføres, slik at man kan finne ut om drikken gir de effektene man håper at den gjør, altså at den øker nivåene av ketonlegemer selv om man spiser normalt. I neste rekke gjelder det å finne et bruksområde og undersøke om den gir ønskede effekter. Vil f.eks. denne drikken være et effektivt hjelpemiddel som gjør vektnedgang enklere? Hva med kognitive effekter, kan et økt nivå av ketoner gjøre oss mer årvåkne og gi oss et bedre humør?

Alt dette gjenstår å se, men foreløpig er det viktig å tenke over det Retterstøl og Hjelmesæth påpeker, at forskningen foreløpig er på et så tidlig stadie at det vil være umulig å konkludere i noen retning!

 

16 kommentarer tilKetose uten ketogen diett?

 • Yrla

  Men blir ikke disse ketonlegemene forbrent da?, brukt som energikilde, slik at en like godt kunne ha inntatt fett?

  • Ketonlegemene må forsvinne et sted, så de må nødvendigvis forbrennes ja. Men de kan likevel potensielt påvirke hjernen som beskrevet i artikkelen.

   Personlig er jeg usikker på om ketonene i det hele tatt vil bli absorbert fra tarmen, men dette får vi nok vite mer om i fremtiden 🙂

   Fordelen med en slik drikk, dersom den fungerer, er at den gir større friheter i kostholdet. Dette kan f.eks. være en aktuell faktor i behandling av epilepsi eller ved overvekt!

 • Spennende.Men vil det bli lettere å gå ned i vekt? Ketoner produseres jo av fett på kroppen, ergo mister man dette. Tilfører du ketoner utenifra og har sukker i kosten vil du fortsatt slite med å få tilgang på fettet lagret på kroppen. Man får mer energi av ketoner, men mer sult av sukker, så det eneste en slik drikk vil gjøre er å muligens forbedre en lavkaloridiett fordi man får mer energi.

  • Interessante tanker, og det er godt mulig du har rett!

   Dersom ketonene har en appetittdempende effekt, så vil det muligens gjøre det lettere å begrense energiinntaket. Tror det er dette forskerene håper at studien skal vise.

 • Er ikke dette kun et forsøk på å lage enda et mirakelmiddel som kan selges som medisin eller helsekostprodukt.
  Personlig har jeg vært i ketose de siste 3.5 år med å spise feit mat og lite karbohydrater. Denne kosten smaker godt, gjør meg frisk og er helt naturlig.

  • Det er det umulig å ta stilling til, da dette produktet ikke er tilgjengelig og vi heller ikke vet om et eventuelt bruksområde.

   Nøkkelordet i andre avsnitt er «jeg». Generelt er det et mindretall som trives med ketogen kost, uansett hvor naturlig den måtte være. At det fungerer bra for din del hjelper fint lite for en person som ikke trives med denne kosten.

   Ketogen kost er etterhvert tatt mer og mer i bruk terapeutisk ved ulike tilstander, og sannsynligvis vil det bli enda mer brukt i fremtiden siden det forskes en del på dette. Likevel er erfaringen at svært mange mislykkes i denne behandlingen, fordi dietten blir for restriktiv. Når det gjelder barn i vekst så er ikke nødvendigvis ketogen kost det beste valget heller, noe som er en svært aktuell problemstilling for de som bruker dette som terapi mot epilepsi. Disse barna vokser dårligere enn de som ikke er på ketogen diett, potensielt fordi maten er så mettende at de ikke får i seg tilstrekkelig energi til adekvat vekst.

   Hvis det viser seg at ketonlegemene har en terapeutisk effekt i seg selv, og at det f.eks. er dette som gjør at slike dietter er effektive ved ulike tilstander, så kan en slik drikk være et godt hjelpemiddel i behandlingen. Dyreforsøkene på dette er positive, og det er bra at det nå også skal gjennomføres studier på mennesker.

 • Yrla

  Ja, Bjørn. Kan minne om sånne piller man kan ta for å hindre opptak av fett/karbohydrater for at man fortsatt kan spise det man ikke burde eller mer enn man burde. Å få både i pose og sekk funker ikke så lenge man ikke har lært seg kunsten å begrense seg. Ved å gå over til lavkarbo kan man oppnå «begge deler», om man bruker hodet når det kommer til måltidssammensetning.

  • Som jeg skriver til Bjørn over: Dersom det er sånn at det er direkte effekter av ketonlegemene i seg selv som har en positiv effekt, så er det svært interessant om man kan oppnå de samme effektene uten at man påtvinges et kosthold som svært få lykkes med i det lange løp, syns du ikke?

   Jeg er absolutt positiv til lavkarbo hos de som trives med dette, men det betyr ikke at man skal tre en løsning nedover hodet på alle. Hvertfall ikke om det finnes alternativer som kan være mer effektive i gitte settinger.

 • Vil tro det evt blir med denne drikken som med pillene av type Xenical. Man kan ikke spise hva man vil selv om man får slike «medisiner». Xenical feks, kan hindre opptak av 200kcal fra fett hver dag, noe som betyr at det må gjøres noe med kosten i tillegg. Blir spennende å se hva resultatet fra forskningen blir, men jeg vil uansett tro at dette kan bli et supplement til et ellers sunt og regulert kosthold, som med vanlige reseptbelagte slankepiller 😉

  • Her snakker du om stoffer som hemmer næringsopptaket, det blir ikke det samme. De medikamentene som blokkerer opptaket av karbohydrater eller fett er svært lite effektive, og har en del ubehagelige bivirkninger.

   Denne drikken skal etter teorien bidra til at vi får ketonlegemer i blodet uten at man må gå på en ketogen diett. Dersom det viser seg at det er et terapeutisk potensiale i selve ketonlegemene, så kan dette være veldig positivt for de som eventuelt kan dra nytte av denne effekten.

 • Børge Berg-Olsen

  To spiseskjeer med kokosolje inneholder nok MCT (Medium Chain Triglycerides) til å oppnå terapautisk nivå av ketonlegemer i blodet. MCT blir ledet direkte til leveren via portalvenen og omdannet direkte til ketonlegemer i leveren.

  En bonus er at kokosolje antakelig smaker mye bedre enn en superdrikk med ketonlegemer. 🙂

 • Børge Berg-Olsen

  Hmm, jeg mente MCT gikk direkte til leveren for å bli omdannet til acetyl-CoA for energi, uansett kosthold. Spiser man tilstrekkelig kan acetyl-CoA-ATP prosessen bli overveldet og dermed lage en kaskade av ketonlegemer.

  Mulig denne prosessen bare virker slik i et karbohydratredusert kosthold.

  • MCT gir lettere ketose enn annet fett, og man kan dermed komme i ketose på et høyere karbohydratinntak. Men MCT-fettsyrer kan også oksideres som alle andre fettsyrer, uten at det dannes ketoner.

 • Tea

  Vi ikke det være mulighet for ketoacidose dersom en vanlig person spiser mye, og dermed har høyt blodsukker og i tillegg får tilført mye ketonlegemer?

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.