Arkiv

Trening og nyttårsforsetter

Når det nye året setter inn er det mange av oss som har mål om å spise sunnere, komme i gang med trening, slutte å røyke og så videre. Like vanlig er det at det blir med ønsket om endring. Når det kommer til trening så er «too much, too soon» en gjentagende feil. Er man dårlig trent kan plutselig motivasjon føre til at man kjører på med alt man greier og går lei ganske fort. Å starte med 4×4-intervaller eller et av Arnolds byggeprogram er dessverre ikke uvanlig. Ikke at det er noe galt med noen av treningsformene, de er bare tilpasset personer med et langt bedre treningsgrunnlag. Det mange ikke vet er at man kan få like god og kanskje bedre fremgang på en langt mer motiverende måte, med langt mindre og lettere trening enn man tror.COLOURBOX4212996

Forskeren Ulrik Wisløff viste at man får omtrent like god fremgang for kondisjon ved å kjøre 1×4 minutt intervall som 4×4 minutters intervaller om man er utrent/lite trent (1). Såklart må man etter hvert som man kommer i bedre form endre variabler og øke intensitet/frekvens/volum for å få større fremgang, men de første ukene så vil faktisk 1×4 minutter med høy intensitet en til 2 ganger i uka gi god fremgang. Etter noen uker må man kanskje kjøre 2×4 eller kjøre 1×4 3 ganger i uka for å oppnå merkbar fremgang fra økt til økt. Etter noen måneder kjører man kanskje 4×4 en dag i uka og 2 økter rolig langkjøring.

Når det kommer til styrketrening så holder faktisk ett sett pr muskelgruppe for overkroppen og 3 sett for underkroppen (2) for de med lite treningsgrunnlag.

Så med denne kunnskapen i bakhodet, hvordan kan vi nå nyttårsforsettet om å komme i bedre form på en enklere og mer motiverende måte? Jeg skisserer et par opplegg nedenfor om du vil forbedre kondis og styrke.

Hjemmetrening:

 • Armhevinger på knærne eller tærne. Når du greier 10 repetisjoner så kan du enten bytte fra knærne til tærne eller ha tærne på en krakk, evt ha en ryggsekk på ryggen med noen tunge bøker i til du nok en gang greier 10 repetisjoner, da kan du begynne med to sett i stedet for ett.
 • Spensthopp hvor du startet på huk med hendene i bakken, 3 ganger 10 repetisjoner
 • 1×4 minutter intervall: Finn deg en strekning hvor du kan gå, sykle, jogge, gå på ski, evt svømme i basseng i minst 4 minutter med høy intensitet. Du bør ha minst 180 i puls når du er ferdig, høyere jo yngre du er (grovt skisse er 220-alder vil være makspuls, du bør oppnå rundt 90% av dette). Du kan ta pulsen når draget er ferdig, så tar du pulsen igjen ett minutt senere. F.eks tell pulsen i 15 sek, gang med 4, ta så pulsen igjen etter 45 sek. Om antall slag har gått ned med 50 eller mer begynner du å bli klar for hardere trening og kan prøve deg på 2×4 neste gang.

Trening med tilgang til vekter og mer avansert utstyr.

 • Markløft – 1×5. Start med stangen på kasser, evt 40 kg (letteste vekt du kan få riktig høyde pga diameter på skiver) om du mestrer øvelsen.
 • Benkpress ett sett med en vekt du ikke greier 10 ganger, løft denne så mange ganger du greier med god teknikk og øk vekten når du greier 10 ganger.
 • Facepulls eller sittende roing. Ett sett med en vekt du klarer 10 ganger, løft denne så mange ganger du greier med god teknikk, øk vekta når du greier 10 ganger.
 • Knebøy 3×5, start med stangen, gå ned til parallell dybde eller bruk en kasse som du setter deg ned på. Prøv å øke belastningen for hver økt.

OBS: Få noen som kan øvelsene til å sjekke om teknikken din er god, spesielt markløft og knebøy som ikke utføres riktig kan medføre risiko for skader i korsryggen og knærne.

Mindre enn du tror!

Utgangspunktet for denne artikkelen er at mange går i fellen og starter for hardt når de setter i gang med trening. Jeg ønsket å opplyse om at det svært ofte er mindre som skal til enn man skulle tro, og at dette til og med kan gi bedre fremgang enn å gå for hardt ut. Er du nybegynner eller skal starte opp igjen etter et lengre treningsavbrekk kan det være nok å sikte på to treningsøkter i uken, med utgangspunkt i øvelsene skissert over.

Tidligere saker om nyttårsforsetter fra Frisk og Funksjonell kan du lese her:

Godt nyttår og lykke til!

 1. http://forskning.no/forebyggende-helse-menneskekroppen-trening/2010/12/la-julesvetten-renne.
 2. http://forskning.no/helse-menneskekroppen/2008/02/tren-mindre-fa-samme-resultat

 

2 kommentarer tilTrening og nyttårsforsetter

 • Jørn Arild

  Bra innlegg, de fleste vil ha godt av bare å starte, og starte i det små. Noen kommentarer til teknikktipsene dine, først markløft: Standard høyde på stanga (dvs. den man ender opp med hvis man bruker standard olympiske vektskiver) er ikke nødvendigvis den riktige for alle. Den er riktig hvis du skal konkurrere, men hvis du ikke skal konkurrere så er det bedre å finne ut hvilken høyde som passer for din kroppstype, det kan godt hende at man bør prøve å endre slik at stangen blir noen cm høyere eller lavere enn «standard», og at man vil ha bedre treningsutbytte av det. Så lenge man ikke skal konkurrere er det jo treningsutbyttet man bør se på.
  Så knebøy: De færreste har behov for, eller vil ha utbytte av, å sette seg på en boks når man tar knebøy. Det vil snarere kunne være farligere for kroppen, da man vil ha en risiko for å slappe av i støttemuskulaturen idet man setter seg ned. Dette er en treningsform som burde være forbeholdt styrkeløftere som løfter med knebøydrakt, løfter man uten drakt bør man ikke tvinge seg til å få rompa så langt bak som man gjerne gjør når man setter seg på boks.

  • Hei, beklager sent svar. Takk. Jeg er helt enig i at individuell tilpasning er det beste, men har nå hatt over 100 stykker jeg har lært opp i disse øvelsene gjennom flere år og det er svært sjelden jeg har hatt behov for annen høyde i f.eks markløft, noen få starter jeg med strakmark eller høyere startposisjon, men jeg har aldri vært borti noen som har trengt lavere startposisjon, men de finnes sikkert. Jeg kunne sikkert skrevet om dette, men hovedpoenget i artikkelen handlet om at det skal være så enkelt som mulig og individuelle tilpasninger vil gjøre artikkelen mer komplisert 🙂

   Knebøy til boks handler om å lære seg å sette seg mer bak, lære seg riktig dybde, samt at å sette seg til boks er vesentlig tyngre enn å ikke sette seg, noe som gir lavere belastning totalt sett selv om du mister noe aktivering av støttemusklene, jeg kunne sikkert korrigert det til at du toucher boksen uten å sette deg, det kan sikkert være et bedre alternativ 🙂 Knebøy er ei øvelse mange ikke greier pga skader (noen kan fikses, andre ikke), nedsatt bevegelighet i hofter\bakside lår, vanskeligheter med koordinasjon etc. De som ikke klarer den tester jeg til boks, erfaringsmessig klarer noen flere den da, jeg forsøker å få dem over på vanlig knebøy uten boks så snart teknikken sitter. For endel av de jeg trener med ender de opp med utfall, benpress etc istedet. Knebøy og markløft er helt klart øvelser som ikke passer alle. Hex-bar er noe jeg bruker på flere av de som verken greier mark eller bøy, den har jeg faktisk til gode å se noen som ikke greier, selv de mest overvektige med mye kroniske smerter pleier å få til den 🙂

Legg igjen en kommentar

  

  

  

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.